TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ALIEJUS - VAISTAS AR NUODAS?


Tai priklauso nuo to, kokį aliejų renkatės. Ilgai vartojamas prastos kokybės rafinuotas aliejus gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, o štai kokybiškas šalto spaudimo - padeda išgydyti daugelį negalavimų ir net pratęsti jaunystę. 

Aliejų esti įvairių rūšių, skirtingų skonių ir kokybės. Galima rinktis rafinuotą ir nevalytą, dezodoruotą ir natūralaus kvapo. Ne visi žino, koks aliejus naudingas sveikatai, o koks kenkia, kokį geriausia rinktis salotoms, užkandžiams, o kokiame kepti. 

Tad kokį aliejų pirkti? Tai priklauso nuo to, kam jį naudosite. Visgi vienas svarbiausių dalykų, renkantis šį produktą, - išsiaiškinti, kokiu būdu aliejus buvo išgautas. Jei rūpinatės savo sveikata, ieškokite aliejaus, išspausto šaltuoju mechaniniu būdu. Taip pagamintas jis geriausiai išsaugo savo vertingąsias medžiagas, natūralų skonį ir aromatą. Gamybos metu aliejus nekaitinamas, nenaudojamos cheminės medžiagos. Kokybiškame aliejuje yra organizmui reikalingų riebalų rūgščių, kurios labai svarbios žmogaus sveikatai. Kadangi riebalų rūgščių organizmas negamina, jų turime pakankamai gauti su maistu. Riebalų rūgštys būtinos gerai smegenų veiklai palaikyti, nervų sistemai, akims, odai, širdžiai, kraujotakai. Jos dalyvauja beveik visuose gyvybiniuose procesuose. O rafinuotas aliejus gaunamas chemiškai jį apdirbus: išvalomi tirščiai, panaikinamas skonis, spalva ir kvapas. Tokiame aliejuje praktiškai nėra nieko naudingo. Rafinuotas aliejus tampa universalus, ilgiau negenda ir yra pigus, labiausiai tinka kepti. 

Tačiau kepti, virti toli gražu tinka ir ne kiekvienas nerafinuotas aliejus. Tad galima rinktis nerafinuotą kokosų, palmių, žemės riešutų aliejų ar lydytą sviestą, nes šie riebalai nebijo aukštos temperatūros, kaitinant juos neišsiskiria kenksmingų medžiagų, tausojama sveikata. Nerafinuoto aliejaus pranašumai: 

- Nevalytas (nerafinuotas) aliejus turi specifinį sodrų skonį, todėl jo nevartojantiems žmonėms iš pradžių gali pasirodyti net nepatrauklus. Tačiau tie, kas kokybišką nerafinuotą aliejų vartoja ilgai, geba įvertinti puikų natūralų jo skonį, o rafinuotas aliejus jiems atrodo visiškai beskonis. 

- Kadangi nerafinuotame aliejuje lieka visos maistingos medžiagos, toks aliejus kur kas sotesnis ir jo reikia mažiau. 

- Tie, kas rūpinasi savo sveikata, tikrai rinksis nerafinuotą aliejų, nes jame yra nepakeičiamų riebalų rūgščių, vitaminų, biologiškai aktyvių medžiagų. 

- Teigiama, šalto spaudimo aliejus ne tik gerai valo, bet ir stiprina organizmą. Kasdien ryte suvartojus po arbatinį šaukštelį šio aliejaus - būsite sveikesni ir stipresni. 

Amerikos mokslininkai teigia, kad reguliarus omega-3 rūgščių vartojimas, kurių itin gausu linų sėmenų aliejuje, maždaug 5 metams padeda sulėtinti senėjimo procesus. Tyrimais taip pat nustatyta, kad šis aliejus naudingas mažinant tokių su amžiumi atsirandančių ligų, kaip raumenų masės mažėjimas, simptomus. 

Išrinktas populiariausių sveikuoliškų aliejų penketukas. 

 

Linų sėmenų aliejus 

Nuo seno šį aliejų labai mėgo mūsų senoliai. Linų sėmenų aliejuje daug polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų rūgščių, fitoestrogenų, saugančių organizmą nuo virusų, grybelių, onkologinių ligų. Šis aliejus taip pat padeda varginant skrandžio ir žarnyno negalavimams, užkietėjus viduriams. 

 

Kanapių aliejus 

Šis aliejus ypač mėgstamas dėl nepakeičiamųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6. Kanapių aliejus gali būti naudingas stabilizuojant moters organizme hormonų pusiausvyrą ir kaip profilaktinė priemonė nuo krūties vėžio. 

 

Moliūgų sėklų aliejus 

Šalto spaudimo moliūgų aliejus yra vienas turtingiausių natūralaus cinko šaltinių. Jame gausu vitaminų ir gamtos subalansuotų biologiškai aktyvių medžiagų. Moliūgų sėklų aliejus puikiai tinka norint pagerinti kepenų ir tulžies pūslės veiklą, veiksmingas gydant gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas, kolitą, varginant vidurių užkietėjimui. 

 

Alyvuogių aliejus 

Dėl savo švelnaus skonio ir vertingųjų savybių šis aliejus itin populiarus gaminant įvairius patiekalus. Be to jis palankiai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kepenų veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Rašoma, kad gamindamas aukštos kokybės aliejų, padorus ūkininkas nuo žemės nukritusių alyvuogių nerenka ir į aliejų nededa. Taip pat nededa ir pernokusių uogų. Tokios alyvuogės parduodamos rafinuoto ar kitų, žemesnių nei extra virgin, aliejaus rūšių gamintojams. 

 

Kokosų aliejus 

Kokosų aliejaus pagrindą sudaro sočiosios riebalų rūgštys, kurios teikia organizmui šilumos ir energijos. Šiais riebalais greičiau pasisotinama, todėl jų reikia mažiau. Labiausiai kokosų aliejus vertinamas dėl to, kad net kaitinamas aukštoje temperatūroje, išlieka stabilus, nesusidaro kenksminga medžiaga. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]