TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

GALIMA KITAIP


Tarptautinė baltosios lazdelės diena Lietuvoje minima jau daugiau nei dvidešimt metų. Ir šiemet daugelis LASS rajonų filialų rengė koncertus, bendravo su moksleiviais. Buvo ir valstybinio choro "Vilnius" koncertas sostinės rotušėje. Viskas kaip įprasta. Tačiau buvo ir šis tas neįprasta, nauja. 

Šiauliuose surengta aklųjų ir silpnaregių bendruomenės atvirų durų diena. Į ją pakvietė neregių labui mieste veikiančios institucijos ir organizacijos. Norintys galėjo susipažinti su neregių darbine, kultūrine veikla, garsinėmis knygomis, kasdieniniame gyvenime naudojamomis pagalbinėmis priemonėmis, dalyvauti mobilumo ir reabilitacijos užsiėmime. Renginiui jėgas sutelkė Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras, įmonė "Aksida", LAB Šiaulių filialas, Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyrius, sporto klubas "Perkūnas". Taip pat talkino Juventos progimnazijos auklėtiniai. 

Spalio 15 dieną LASS Molėtų rajono filialo nariai išėjo į miesto gatves su baltosiomis lazdelėmis, pasipuošę liemenėmis su atšvaitais, su LASS vėliavėlėmis. Norėta atkreipti vairuotojų bei praeivių dėmesį į eismo dalyvius - neregius. Vaikščiota šaligatviais ir pėsčiųjų perėjomis. Kad būtų geresnė nuotaika, visus linksmino kaimiškos muzikos kapela "Berželis". 

Panaši eisena surengta ir Jonavoje. Norėdama atkreipti aplinkinių dėmesį pagrindine Basanavičiaus gatve ėjo baltosiomis lazdelėmis "apsiginklavusi" neregių eisena. Ją lydėjo policijos ekipažai. Vėliau Suaugusiųjų švietimo centre surengtas koncertas ir tiflopriemonių paroda. 

Plungės rajono policijos komisariato pareigūnai Plungės rajono savivaldybėje, mero Audriaus Klišonio kabinete, dalyvavo susitikime su regėjimo negalią turinčiais žmonėmis, išklausė pastabų apie akliesiems ir silpnaregiams kylančias problemas dėl neatidaus vairuotojų elgesio. Vėliau praktiškai tikrinta, kaip Plungės miesto vairuotojai reaguoja į asmenis, einančius per gatvę su baltąja lazdele. Šios prevencinės priemonės metu administracinių teisės pažeidimų protokolų nesurašyta, tačiau keletas vairuotojų įspėti ir supažindinti su numatyta atsakomybe už tokius pažeidimus. Kelių eismo taisyklių 35 p. nurodyta "Visur (net ir ne pėsčiųjų perėjoje) vairuotojas privalo praleisti neregį pėsčiąjį, signalizuojantį baltąja lazdele, arba neįgalųjį, važiuojantį per kelią neįgaliųjų vežimėliu." 

LASS Joniškio rajono filialas surengė pamoką, kurioje savivaldybės tarnautojams gatvėje užrištos akys ir pasiūlyta užlipti laiptais į pastatą bei nueiti iki savo darbo vietos. Iš čia akcijos dalyviai pakviesti užsirišę akis pasivaišinti kava su pyragais (kavą reikėjo pasidaryti patiems vis dar užrištomis akimis). Akcija siekta sprendimus priimantiems žmonėms parodyti, ką jaučia neregiai, kaip orientuojasi aplinkoje. Norėta įtikinti juos, kad daugumai neregių yra reikalingas asmeninis asistentas. 

Į Švenčionėlių kultūros namus susirinkusius LASS Švenčionių rajono filialo narius akių mankštos mokė Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Aloyza Aglinskienė. Ji susirinkusius taip pat apdovanojo atšvaitais: neregys gatvėje taip pat yra eismo dalyvis, todėl atšvaitas jam yra būtinas. 

Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų laisvalaikio ir užimtumo centro lankytojams koncertavo Arvydas Vilčinskas ir Naujosios Ūtos (Prienų raj.) mėgėjų teatras. 

LASS Kauno miesto ir Kauno rajono filialo nariai lankėsi Kauno kameriniame teatre. Čia jie stebėjo Eženo Jonesko absurdo komediją "Plikagalvė dainininkė". Aklieji ir silpnaregiai dėkoja Kauno kamerinio teatro administracijai už suteiktą nuolaidą bilietams. 

 

"M. Ž." inf. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]