NAUDINGA ŽINOTI

 

EURĄ ATPAŽINTI BUS LENGVIAU


Euro monetų atpažinimo priemonė neregio rankoseSausio pirmąją Lietuvoje pradės cirkuliuoti naujoji valiuta - euras. Mūsų šalis taps devynioliktąja euro zonos valstybe. Supažindinant visuomenę su euru svarbu nepamiršti tų gyventojų, kuriems priimti naują informaciją yra sudėtingiau. Viena šių grupių - tai regos negalią turintys žmonės. Jiems priprasti ir atpažinti naująją valiutą padės speciali priemonė - euro atpažintukas. 

"Atpažintukas yra patikrinta priemonė, kuri buvo naudota įvedant eurą Vokietijoje. Svarbiausia, kad juo naudotis visai paprasta, jis gali praversti net brailio rašto nemokantiems regos negalią turintiems žmonėms. Taip pat jis neužima daug vietos, todėl gali visada būti po ranka," - sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Lygių galimybių skyriaus vedėja Eglė Čaplikienė. 

Euro atpažintukas - tai patogi, į piniginę ar kišenę lengvai telpanti perlenkiama kortelė. Ji pagaminta iš plastiko, todėl tai ilgalaikio naudojimo priemonė. Euro atpažintuku gali naudotis net ir brailio rašto nemokantis neregys - vienoje jo pusėje, be brailio rašto, yra ir tam tikri iškilūs simboliai, kuriuos galima įsidėmėti. Pavyzdžiui, ilgas brūkšnys reiškia 5, vienas taškelis - 10, du taškeliai - 20, trys - 50. 100 ženklina iškilus trikampis, o 200 - du tokie trikampiai. Dėl savo patvarumo ir ryškaus taškų iškilumo atpažintukas yra ideali priemonė ir vyresnio amžiaus neregiams, kurių pirštų jautrumas mažesnis. 

Kitoje atpažintuko pusėje yra specialus griovelis, kuris padeda išsiaiškinti euro monetos vertę. Tereikia paimti euro cento monetą ir stumti ją grioveliu pirmyn. Toje vietoje, kur moneta sustoja, yra ženklinimas, rodantis monetos vertę. Šis griovelis padeda pažinti septynių euro monetų nominalus: 2, 5, 10, 20, 50 euro centų bei 1 ir 2 eurų. 

Visi eurai - ir monetos, ir banknotai - yra skirtingo dydžio, todėl atpažintuku juos galima "pamatuoti" ir, remiantis specialia ženklinimo sistema, išsiaiškinti, kokios vertės yra turimas banknotas ar moneta. Atpažintukas nematuoja 1 cento euro monetos - ši yra per maža ir iškrenta iš specialaus griovelio. Taip pat atpažintukas neišmatuoja 500 eurų banknoto - jis yra per didelis ir viršija atpažintuko matmenis. 

Su atpažintuku euro banknotų nominalą galima patikrinti ir pagal banknoto ilgį, ir pagal plotį. Matuojat plotį reikia euro banknotą padėti skersai per atpažintuką, o išsikišusias banknoto dalis sulenkti į matavimo zoną per kairįjį ar dešinįjį kraštą. 5 eurus žymi 5 linijos, 10 eurų - 1 taškas kairėje ir dešinėje, 20 eurų - 2 taškai kairėje ir dešinėje. 50 eurų vertės banknotas baigiasi ties kairiu ir dešiniu išoriniais kraštais. Didesnio nominalo euro banknotų (100, 200 ir 500) plotis yra identiškas, todėl jų pagal plotį su atpažintuku išmatuoti neįmanoma. 

Eurus galima išmatuoti ir pagal ilgį - tereikia banknotą įdėti į atpažintuko vidų, suspausti jį, o išsikišusią banknoto dalį užlenkti į matavimo zoną per aukščiausiai esantį kraštą. Pirmas neuždengtas ženklas parodys banknoto vertę. 

Silpnaregiams atpažinti euro banknotų nominalą padeda ir spalva - visi euro banknotai yra skirtingų kontrastingų spalvų. 5 eurų banknotas yra pilkas, 10 - raudonas, 20 - mėlynas, 50 - oranžinis. 100 eurų banknoto spalva žalia, 200 - gelsvai ruda, o 500 eurų banknotas yra violetinis. Dideli, lengvai įskaitomi nominalo skaičiai banknoto averse atspausdinti storesniu dažų sluoksniu, kad juos būtų lengva apčiuopti. Perbraukus pirštu per banknotą galima pajusti, kad priekinėje jo pusėje kai kurios vietos yra storesnės. 

Euro atpažintukus, padedant Lietuvos bankui, aklieji ir silpnaregiai turėtų gauti šių metų gruodžio pabaigoje. 

 

Parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]