TRUMPAI

 

 


JUBILIEJUS 

Rugpjūčio 28 dieną LASS Pakruojo rajono filialo nariai paminėjo organizacijos veiklos penkiasdešimtmetį. Renginyje pagerbti buvę filialo vadovai. Jų buvo penki. Ilgiausiai vadovavo Antanina Galvosienė. Vida Bazarienė pirmininkavo dvylika metų. Ji organizacijos vairą patikėjo dabartinei pirmininkei Kristinai Butkevičienei. Organizacijoje šiuo metu - per aštuoniasdešimt regėjimo negalią turinčių žmonių. 

Renginyje prisiminta organizacijos istorija, aktyviausi nariai, veikla, politiniai ir socialiniai pasikeitimai. Renginyje dalyvavo Pakruojo rajono merė Asta Jasiūnienė. Į šventę pakviesti organizacijos rėmėjai, kitų žmonių su negalia organizacijų atstovai. Susirinkusiems koncertavo filialo retro muzikos ansamblis "Varsa". Surengta organizacijos narių rankdarbių paroda. Kartu pasveikinti ir jubiliejus šiais metais švenčiantys aklieji ir silpnaregiai. Tarp dešimt jubiliatų - šimto metų sulaukęs seniausias organizacijos narys Petras Tamošiūnas. 

 

VIS SVARBESNIS 

Rugsėjo 7-28 dienomis Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose vyko Šv. Jokūbo tarptautinis chorinės sakralinės muzikos festivalis. 

Festivalį nuo 2011 metų rengia valstybinis choras "Vilnius" ir broliai dominikonai. Festivalio tikslas - puoselėti švietėjišką ir kultūrinę veiklą, populiarinti chorinę sakralinę muziką. Šių metų festivalyje drauge su geriausiais Lietuvos chorais dalyvavo svečiai iš Švedijos, Latvijos ir Lenkijos. Koncertai vyko Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, Trakų Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje ir Vievio Šv. Onos bažnyčioje. Šv. Jokūbo festivalis jau tapo Lietuvos kultūrinio gyvenimo dalimi ir chorinės sakralinės muzikos traukos centru. 

 

SUSITIKO ŠAŠKININKAI 

Rugsėjo 9 dieną Vilniuje įvyko draugiškas lenkų ir lietuvių šaškininkų susitikimas. Lenkijos aklųjų ir silpnaregių fizinės kultūros, sporto ir turistikos draugijos CROSS šaškininkai, atvykę į Vilnių turizmo tikslais, susitiko su Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Šaltinis" žaidėjais. Rungiamasi buvo prie aštuonių (trijų šimtalangių ir penkių braziliškų) šaškių lentų. Žaidimą rezultatu 5:3 laimėjo "Šaltinio" sporto klubo šaškininkai. Šis tarptautinis susitikimas buvo pirmasis, tačiau, tikėkimės, ne paskutinis. 

 

TRADICIJA GYVA 

Rugsėjo 13 dieną poilsiavietėje "Zelva" įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos rudens kroso čempionatas. Jame dalyvavo per 300 sportininkų iš devynių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Rekordų nepasiekta. 

 

SEZONO PRADŽIAI 

Rugsėjo 18 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre įvyko sociokultūrinio sezono atidarymo koncertas. Jame dalyvavo centro mėgėjų meno, tautodailės kolektyvai, moterų klubas "Vizija". Apie kolektyvų veiklą, laimėjimus, pasirodymus tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose papasakojo renginių organizatorė Gražina Siderevičienė. Renginio siurprizas - dainininko Rolando Petrikio dovanotas koncertas. Aklieji ir silpnaregiai yra dėkingi visai Petrikių šeimai už nuolatinę moralinę ir dvasinę paramą bei tokius siurprizus. 

 

"MANO GYVENIMO VĖRINIAI" 

Rugsėjo 19 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos filiale įvyko bendras VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro bei LAB Klaipėdos filialo renginys. Jis skirtas Kaimo rašytojų sąjungos narės, neregių literatų kūrybos konkurso laureatės Rožės Poškienės kūrybai. Literatė pasveikinta su 85-uoju gimtadieniu. Jubiliatė pasidalijo prisiminimais apie vaikystę, jaunystę, kūrėjos kelią. Ji paskaitė savo kūrybos, padainavo liaudies dainų. Renginyje smuiku griežė Juozas Staniulis, gitara skambino ir dainavo Jonas Drėgva. Ištraukų iš R. Poškienės kūrybos paskaitė Janina Monienė, Alvyda Kazlauskienė. 

 

KOLEKTYVUI - PENKERI 

Rugsėjo 20 dieną Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro plastikos studija "Tu ir aš" šventė penkerių metų veiklos jubiliejų. Kolektyvui nuo jo įsikūrimo vadovauja Rūta Januškevičienė. 

Visi nariai yra su negalia, o trečdalis - neregiai. Kolektyvo steigėjai siekė akluosius ir silpnaregius išmokyti šokio, meninio judesio. Bandymas pavyko. Kolektyvas kuria koncertines programas. Šventiniame koncerte kolektyvui talkino liaudiško muzikavimo grupė "Atgaja". Šiam kolektyvui vadovauja Rimvydas Auryla. 

Jubiliatus pagerbė ir pasveikino LR Seimo narys Algis Strelčiūnas, Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos "Guboja" pirmininkė Viktorija Vitaitė, Vilniaus neįgaliųjų dienos centro direktorė Nijolė Zinkevičiūtė, buvęs Vilkpėdės seniūnas, aktyvus visuomenės veikėjas Paulius Rutkauskas, UAB "Liregus" direktorius Leonas Kirkilovskis. 

"Tu ir aš" bei "Atgaja" jubiliejinį koncertą rugsėjo 13 dieną parodė ir Klaipėdos bei Telšių regionų aklųjų centre. 

 

SVEIKINAME 

Rugsėjo 21 dieną Panevėžio Kristaus karaliaus katedroje paminėtas kunigo monsinjoro Juozapo Antanavičiaus kunigystės šešiasdešimtmetis. Su Panevėžiu ir jo katedra susijusi visa monsinjoro J. Antanavičiaus, kaip kunigo, veikla. Šią katedrą jis suremontavo, atnaujino, daug metų buvo jos klebonas. Čia, aukojant Mišias, paminėta ir jo šešiasdešimties metų kunigystės sukaktis. 

Monsinjoras J. Antanavičius jau daugiau kaip du dešimtmečiai glaudžiai bendrauja su Lietuvos aklaisiais ir silpnaregiais, yra Katalikiškojo Prano Daunio fondo prezidentas. Jo iniciatyva nuo 1994 metų pradėtos rengti ir vyksta iki šiol aklųjų maldos dienos. Jo vadovaujamas minėtas fondas nuveikė daug kitų darbų: išleido Prano Daunio raštus, šiais metais Kaune Lietuvos savanoriui pastatė paminklą. J. Antanavičiaus, nestigusio pastangų ir energijos, dėka daugeliui Lietuvos neregių tapo artimesnės ir suprantamesnės krikščioniško gyvenimo vertybės ir tikėjimo tiesos. 

 

PARODOJE - VAIKŲ DARBAI 

Rugsėjo 22 dieną Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose, atidaryta paroda "Matau pasaulį kitaip". Joje - vaikų su regos negalia ir vaikų namų auklėtinių darbeliai iš molio. Juos galima "pamatyti" tik liečiant rankomis, nes darbai sudėti į specialias tokiam tikslui skirtas dėžes. Projekto sumanytoja - Eglė Jokužytė. 

 

KONCERTAVO PRIEKULĖJE 

Rugsėjo 22 dieną LASS Klaipėdos rajono filialo muzikinio lavinimo būrelio dalyviai koncertavo Priekulės socialinių paslaugų centre. Klaipėdos rajono filialo muzikinio lavinimo būrelio vadovė Janina Monienė džiaugiasi nuolatos tobulėjančiais kolektyvo nariais G. Puleikiu, A. Kiela, O. Piragiene. Koncerte humoreską paskaitė E. Gibiežienė. 

 

KOLEKTYVAS GAVO VARDĄ 

Rugsėjo 24 dieną Skrebotiškio (Pasvalio raj.) kaime surengtos LASS Pasvalio rajono filialo vokalinio ansamblio "Va-tai-va" vardynos. Ansamblio "krikštatėviais" tapo Pasvalio neįgaliųjų draugijos ansamblis "Žalsvasis šaltinis". Jis ir surengė improvizuotą "krikšto" ceremoniją. Pasvaliečius pasveikino ir šventėje koncertavo LASS Kupiškio rajono filialo meno mėgėjų kolektyvas. 

 

RUDENIUI ATĖJUS 

Rugsėjo 24 dieną LASS Telšių rajono filialo nariams surengta rudens šventė. Renginyje koncertavo organizacijos mišrus vokalinis ansamblis. Po koncerto surengta rudens gėrybių paroda ir vaišės. 

 

"BERŽELIS" TARP GERIAUSIŲ 

Rugsėjo 25 dieną Utenoje įvyko septintosios žmonių su negalia kapelijų varžytuvės. Į jas atvyko kapelijos iš Ukmergės, Zarasų, Anykščių, Radviliškio, Švenčionių ir Molėtų. Varžytuvėse dalyvavo LASS Molėtų rajono filialo kapela "Berželis". Renginio komisija nugalėtojais paskelbė tris kolektyvus. Tarp jų ir "Berželis". Komisija kolektyvus gyrė už vis gerėjantį repertuarą, už kylantį kolektyvų meninį lygį. "Berželiui", matyti, taip gerai sekėsi, nes rugsėjo 24 dieną jie koncertavo Inturkėje (Molėtų raj.) vykusioje tradicinėje žmonių su negalia sporto šventėje. 

 

DALYVAVO RAJONO RENGINIUOSE 

Rugsėjo 26 dieną surengtos IX Šakių rajono žmonių su negalia ir pagyvenusiųjų sporto žaidynės. Jose dalyvavo LASS Šakių rajono filialo sportininkai. Jie rungėsi smiginio, kamuoliuko ir baudų metimo, rankų lenkimo rungtyse. Rugsėjo 27 dieną įvyko Šakių rajono derliaus šventė "Ratas". Joje už numegztą menišką skarą apdovanota filialo narė Janina Gylienė. Jai paskirta antroji vieta. 

 

RUNGĖSI ŠACHMATININKAI 

Rugsėjo 27-28 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis šachmatų čempionatas. Jame dalyvavo šešios Lietuvos aklųjų sporto federacijos komandos. Pirmąją vietą iškovojo sporto klubo "Sveikata" komanda (Gintaras Grybas, Rūta Sidaravičiūtė, Irena Karsokaitė, Violeta Benkunskienė). Antrieji - "Pamarys", tretieji - "Šaltinis". Individualioje įskaitoje pirmąją vietą iškovojo Gintaras Grybas. Tarp moterų stipriausia buvo Rūta Sidaravičiūtė. 

 

45 ARBA 50 

LIONS klubų svetainėje (www.lionsclubs.org) galima rasti informacijos ir apie Baltosios lazdelės dieną. Į neregių pagalbininkę pavieniai žmonės dėmesį bandė atkreipti ir anksčiau, tačiau valstybiniu lygiu ji pradėta švęsti JAV. Šios šalies kongresas 1964 metų spalio 6 dieną priėmė rezoliuciją, kuria prezidentas Lyndonas B. Johnsonas įgaliotas spalio 15 d. JAV paskelbti Baltosios lazdelės diena. O 1969 m. Tarptautinė aklųjų federacija spalio 15 d. paskelbė Tarptautine baltosios lazdelės diena. Taigi, kaip besuksi, o jubiliejus vis tiek yra. Lietuvoje ši diena pradėta minėti nuo 1993 metų. Jei mokate vokiškai, apie baltąją lazdelę daugiau galite pasiskaityti internete adresu www.weisser-stock.de. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]