NAUJI LEIDINIAI

 

MUZIKOS SPALVŲ PUOKŠTĖ


Kompaktinė plokštelė 'Muzikos spalvos'Ieškant aklųjų ir silpnaregių naujų muzikinio ugdymo ir skatinimo formų, lemiančių tolesnę jų veiklą bei kūrybos populiarinimą visuomenėje, kas treji metai rengiami Neregių ir silpnaregių muzikos atlikėjų ir kompozitorių kūrybos konkursai. Pirmasis konkursas įvyko 2001 metais, buvo išleista solistės Jūratės Vizbaraitės kompaktinė plokštelė. 2014 m. konkursui buvo pateikti penkių atlikėjų ir kūrėjų įrašai. Ekspertų sprendimu naujajai kompaktinei plokštelei "Muzikos spalvos" atrinkti keturių autorių kūriniai. 

 

Trumpai apie kūrėjus ir atlikėjus 

 

Vaida Butautaitė. Muzikos pradėjo mokytis būdama penkerių. Gimtojoje Luokėje (Telšių raj.) lankė vaikų muzikos ir dailės mokyklos dainavimo pamokas. Paauglystėje - Kauno vaikų I-oje muzikos mokykloje mokėsi etnomuzikos, skambinti kanklėmis. Vėliau Šiaulių konservatorijoje (dabar - Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija) mokėsi dainavimo. 2010 m. atvyko į Vilnių, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kaip laisva klausytoja lankė dainavimo dėstytojos lektorės Aušros Liutkutės pamokas. Tais pačiais metais Lietuvos edukologijos universitete pradėjo studijuoti muzikos pedagogiką. Atlikėja sako: "Kad jūs rastumėte kelią į manąjį pasaulį, groju kanklėmis ir dainuoju. Atlieku įvairias dainas, bet labiausiai mėgstu liaudies kūrybą. Dažnai ir pati kuriu dainų tekstus, nes tikiu žodžių galia, taip pat kuriu ir muziką. Žodis - tai ranka, ištiesta pasisveikinti, tai tiltas tarp mūsų širdžių, kurios ima plakti tuo pačiu ritmu, kai išgirsta viena kitą." Plokštelėje skamba keturios Vaidos atliekamos dainos, dviem iš jų muziką sukūrė pati atlikėja. 

Mindaugas Dvylaitis. Kaunietis muzika susidomėjo vaikystėje. Mindaugo tėtis - profesionalus dainininkas, tad ir potraukį muzikai, kaip teigia atlikėjas, paveldėjo iš tėčio. Nuo aštuonerių metų groja akordeonu. Jau dešimt metų tobulina atlikimo techniką ir stebina šio nuostabaus muzikos instrumento neišsemiamomis techninėmis galimybėmis. Šiuo metu yra Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos antro kurso studentas. Atlikėjas dalyvauja įvairiuose respublikiniuose bei tarptautiniuose akordeonistų konkursuose ir festivaliuose. Daug kartų buvo pripažintas geriausiu atlikėju ar laureatu. Už Lietuvos vardo garsinimą ir tarptautinius laimėjimus 2007 ir 2009 metais iš Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus gavo padėkos raštus. Mindaugas akordeonu atlieka keturis kūrinius. 

Bronė Špagina (Gudelytė). Neregių bendruomenės muzikinio gyvenimo veteranė. Su daina ir muzika nuoširdžiai sugyvena daugiau kaip 60 metų. Dainuoti pradėjo Kauno aklųjų mokyklos moksleivių chore, vėliau - mergaičių vokaliniame sekstete, o su Irena Stelmokaite daug metų dainavo duetu. Baigusi mokyklą dainavo įvairiuose kolektyvuose, dalyvavo meno saviveiklos apžiūrose bei festivaliuose. Nuo 1971 iki 1993 metų vasario valtorna grojo Kaune veikusiame Lietuvos aklųjų draugijos profesionalų pučiamųjų instrumentų orkestre. 1998 m. su mokyklos drauge Irena Petravičiene ir jos vyru Arvo Kunderu (bajano virtuozu) sukūrė namų muzikavimo grupę "Abi". Kolektyvas egzistavo dešimt metų, atlikdavo širdžiai mielas ir malonias dainas, repertuare buvo daug jaunystės laikų dainų. Kolektyvas išleido dvi kompaktines plokšteles. Bronė Špagina ne tik mėgsta dainuoti, bet ir kuria melodijas patikusiems posmams. Šioje plokštelėje girdėsime jos sukurtą dainą "Pasiilgau tavęs", eilės - mokyklos draugo Algimanto Katiliaus. 

Vida Miknienė (Giedrimaitė). Klaipėdoje gyvenanti menininkė literatūrą ir muziką pamilo dar mokydamasi vidurinėje mokykloje: dainavo moksleivių chore, ansambliuose, sukūrė pirmuosius posmus. Eilėraščiai spausdinti įvairiuose periodiniuose leidiniuose, almanachuose "Vaivorykštė" ir "Žodžio spalvos". Daug metų dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos kultūros namų meniniuose kolektyvuose, su jais koncertuodavo, pasirodydavo apžiūrose, festivaliuose. Vida labai mėgsta atlikti populiarias ir melodingas dainas. Pagal paruoštas fonogramas dainuoja meninės saviraiškos festivaliuose, konkursuose. Girdėsime keturias Vidos atliekamas dainas, muzikinę fonogramą parengė Jonas Drėgva. 

Iš viso plokštelėje skamba trylika kūrinių: po keturis atlieka V. Butautaitė, M. Dvylaitis bei V. Miknienė ir vieną - B. Špaginos sukurtą dainą - moterų vokalinis ansamblis "Credo" (vadovė Ona Matusevičiūtė). Kompaktinės plokštelės "Muzikos spalvos" leidybą finansavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, išleido - Lietuvos aklųjų biblioteka. Ją galima rasti ne tik bibliotekos, bet ir LASS filialuose. Malonaus klausymoir aklųjų galimybių populiarinimo! 

 

"M.Ž." inf. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]