VIRŠELIS

 

F. GOYA. LAZARILLO DE TORMES


F. GOYA. LAZARILLO DE TORMES. Parašas po iliustracija

Žymus ispanų dailininkas ir grafikas Francisko de Goya (1746 - 1828) tapybos mokėsi Saragosoje, vėliau - Madride. Nuo 1786 metų jis - karaliaus rūmų dailininkas. 

1824 metais Goya emigravo į Prancūziją. Jo kūrybai turėjo įtakos J. D. Velasguezo (1599 - 1661), G. B. Tiepolo (1696 - 1770), A. R. Mengso (1728 - 1779) darbai. 1792 metais susirgęs cholera apkurto. Jo darbuose - ispanų patriotiškumas (Napoleono I okupacija), karo baisumai, slogios vizijos. Dailininkas sukūrė 60 kartonų gobelenams, freskas Šv. Antano bažnyčiai Madride. Žymiausi tapybos darbai - "Karolio IV ir šeimos portretas", ofortų ciklai "Kapričai", "Karo baisumai" ir kiti. 

1819 metais dailininkas nutapė drobę "Lazarillo de Tormes". Skaitytojams primename, kad Lazarillo - tai spėjamo ispanų rašytojo Diego Hurtado de Mendozos (1503 - 1575) knygos "Lazarillo de Tormes" veikėjas. Viename iš šios knygos skyrių aprašoma neturtingo vaikinuko tarnystė neregiui. Nuolat kenčiantis alkį vedlys prasimano daugybę suktybių, kaip apgauti neregį: vagia iš ąsočio vyną, valgo vynuogių daugiau negu jam skirta, dešrą pakeičia rope. Tačiau už visas suktybes susilaukia atpildo: ąsotis sudūžta atsitrenkęs į jo galvą, nukenčia jis ir dėl vynuogių, o istorija su dešra baigiasi tuo, kad šeimininkas įkiša pirštus į vedlio gerklę, ir šis visą dešrą atryja. Būtent šią sceną pavaizdavo dailininkas. Tamsiai rusvame židinio liepsnų apšviestos sienos fone pavaizduotas sėdintis vidutinio amžiaus neregys tarp kojų tvirtai suspaudęs nenaudėlį vedlį. Neregys dešiniąja ranka laiko ploną it gervės vaiko kaklą. Dešiniosios šeimininko rankos du pirštai įkišti į vaikiščio burną ir neregys dabar iš kvapo žino, kas dešros vagis. Šeimininkas lyg regintis palinkęs prie vedlio burnos. Palaikiai neregio drabužiai, nudriskę padaužos berniūkščio apdarai liudija - nelengvas šių žmonių gyvenimas. Paveiksle - būdingi šiam tapytojui atspalvių deriniai, šviesos ir šešėlių žaismas, sodri, energinga faktūra. 

Šis nedidelio formato (80 x 65 cm) aliejumi ant drobės nutapytas darbas priklauso vienam privačiam meno kolekcionieriui Madride. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]