IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

ŠIRDYJE - MEILĖ TĖVYNEI


Apie šiaulietį Algimantą Vileikį galima pasakyti daug gerų žodžių, bet prasmingiausias jo gyvenimo apibūdinimas būtų gana trumpas - Lietuvos patriotas. Apie jo tikrus jausmus ir meilę Tėvynei daugelis draugų ir kolegų sužinojo tik Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio veiklai prasidėjus. Sovietinės okupacijos metais apie Vileikio veiklą ir pažiūras žinojo tik patys artimiausi žmonės, kitaip sakant, tik tie, kuriais buvo galima visiškai pasitikėti, kurie tikrų draugų niekada neišduos. Paminėsime tik vieną faktą, kuris daug ką liudija. A. Vileikis slapta gaudavo "Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką". Kas domisi praeitimi, tikrai žino, kad šis leidinys buvo antitarybinis, antisovietinis ir okupacinis saugumas labai domėjosi jo leidėjais bei platintojais. Tačiau okupantams taip ir nepavyko susekti šios puikiai organizuotos konspiracijos. Šią kroniką, tikrą laisvės žodį, slapta Algimantas pats skaitė ir davė skaityti patikimiems žmonėms. Apie Vileikį kalbame neatsitiktinai: jis liepos 26 dieną švenčia gražią gyvenimo sukaktį - aštuoniasdešimt penkerių metų jubiliejų. Ta proga prisiminkime jo gyvenimo epizodus. 

Algimantas gimė 1929 metais Šiauliuose. Tėvai gyveno pasiturinčiai, ūkininkavo, Linkuvos valsčiuje nuomojo nemažą ūkį. Atėjus sovietiniams okupantams, šeima buvo priversta grįžti į miestą. O 1940 m. sovietų valdžios buvo nacionalizuotas tėvo, turėjusio JAV pilietybę, namas Šiaulių centre. Prasidėjo sunkūs gyvenimo metai - nelaimių ir nepriteklių metai. 1944 metų pabaigoje okupantai enkavedistai tėvą nušovė. Silpnaregė motina ir trys vaikai liko mieste be pragyvenimo šaltinio ir pastovios gyvenamosios vietos. 

Algimantas baigė Voronių kaimo pradinę mokyklą Pašvitinio valsčiuje. Vėliau lankė prekybos mokyklą, baigė bendrojo lavinimo vidurinę mokyklą. 

Darbinę veiklą pradėjo 1951 metais. Dirbo Šiaulių rajono vykdomojo komiteto žemės ūkio skyriaus buhalteriu instruktoriumi - vėliau vyresniuoju instruktoriumi. Tačiau nedavė ramybės įgimta akių liga - pigmentinis retinitas, silpo regėjimas, siaurėjo akiplotis. Algimantas įstojo į Lietuvos aklųjų draugiją (LAD), 1973 metais pradėjo dirbti Šiaulių įmonės darbininku namudininku. Po metų jam patikėtos atsakingos pareigos - nuo 1974 m. rudens buvo paskirtas LAD Šiaulių kultūros namų direktoriumi. O nuo 1981 iki 1989 metų vadovavo LAD Šiaulių tarprajoninei valdybai. Vileikis rūpinosi bendro likimo žmonių buitimi ir sociokultūrine veikla. 

Algimantas - aktyvus ir iniciatyvus žmogus. Penkiolika metų jis dainavo kultūros namų vyrų chore. Išmoko brailio raštą, mėgo ir tebemėgsta skaityti knygas. 1988 m. rudenį Šiaulių aklųjų įmonėje įkūrė Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio grupę ir pats jai vadovavo. Šiam širdžiai mielam darbui negailėjo nei laiko, nei jėgų. 

A. Vileikis surinko daug vertingos medžiagos apie rezistencijos dalyvius, politinius kalinius ir tremtinius bei sovietinį genocidą. Į magnetofono juostą įrašė tremtinių ir rezistentų prisiminimus bei pasakojimus - jie buvo perduoti saugoti miesto archyvui. "Mūsų žodyje" yra paskelbęs keletą straipsnių. Knygoje "Išsivadavimas: Sąjūdis Šiaulių krašte 1988-1990 metais" patalpintas jo straipsnis "Pro tamsas regėjau laisvės rytą". 2005 m. Lietuvos aklųjų biblioteka išleido jo prisiminimų knygą "Saulės vaikai". Knygoje autorius pasakoja apie savo gyvenimą, išreiškia meilę Lietuvai, kalba apie Atgimimo laikotarpį, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. 

Kiek leidžia jėgos, ir šiuo metu dalyvauja įvairiuose renginiuose, lankosi Aklųjų bibliotekoje. Brailio raštu Algimantas rašo prisiminimus ir pasakojimus. Garbingos sukakties proga linkime geros sveikatos ir visokeriopos sėkmės! 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Rugpjūčio 5 d. sukanka 90 metų, kai gimė (1924) Aldona Baltramiejūnienė (Stanaitytė), pedagogė, vadovėlių autorė, 1945 - 1983 metais Kauno aklųjų, vėliau - silpnaregių mokyklos pradinių klasių mokytoja. 

Rugpjūčio 27 d. sukanka 90 metų, kai gimė (1924) Antanas Pliuškevičius, literatas, LAD veikėjas Šiauliuose (mirė 1993). 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]