TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SPALVOTŲ DARŽOVIŲ MAGIJA


Visos daržovės labai sveika. Yra įvairių dietų, rekomendacijų, kada kokios daržovės tinka, kaip ir kiek jų valgyti. O štai jums - daržovės pagal spalvas. 

Žalios daržovės valo organizmą. Žalią spalvą daržovėms suteikia chlorofilas - medžiaga, kurią kai kas vadina skysta saulės energija. Žalios spalvos daržovės ne tik valo organizmą, bet ir gerina skrandžio veiklą, reguliuoja kraujospūdį, malšina skausmą, ypač - galvos. Manoma, kad žalia spalva saugo nuo peršalimo ligų. Žalios spalvos produktai padeda susikoncentruoti, rasti vidinę pusiausvyrą. 

Lapkotiniai salierai skatina šlapimo išsiskyrimą, ramina, mažina pilvo pūtimą. Iš šių daržovių galima paruošti skanių ir sveikų patiekalų. Gabalėliais supjaustytų salierų galima dėti į daržovių salotas, o jų sultis maišyti su kitų daržovių sultimis. 

Brokoliuose yra geležies, folinės rūgšties, kalio, svarbių mikroelementų, vitamino C. O chromo yra daugiau nei kitose daržovėse. Šis mikroelementas reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, padeda sutramdyti per didelį apetitą. 

Kaip verdama kreminė brokolių sriuba? Smulkiais žiedynėliais išskirstytus brokolius (tinka ir švieži, ir šaldyti) apvirti garuose. Puode, kuriame bus verdama sriuba, išlydyti 2 šaukštus sviesto, pakepinti 3 šaukštus miltų, įpilti 1 l sultinio, pasūdyti ir maišant užvirinti. Į verdantį skystį sudėti paruoštus brokolius, dar kelias minutes pavirti, dažnai pamaišyti, paskui nukelti nuo ugnies ir sutrinti. 

Agurkai, ypač švieži, varo šlapimą, tad padeda šalinti iš organizmo vandens perteklių. Juose yra fermentų, kurie skaido baltymus ir valo žarnyną. Naminių agurkų geriau nelupti - odelėje yra reto ir vertingo mikroelemento silicio. 

Špinatų žali lapeliai - tikros antioksidantų saugyklos. Todėl manoma, kad špinatai gali apsaugoti nuo ligų, kurias sukelia suaktyvėję laisvieji radikalai: vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, kataraktos. 

Lapines salotas reikia rinktis kuo sodresnės spalvos - jose daugiau vitamino C, betakarotino ir kalio. Salotos skatina išsiskirti šlapimą, ramina ir net truputį migdo. Todėl geriausia prisikirsti jų vakarienei (aišku, kuo daugiau salotų ir kuo mažiau kitų priedų). 

Žaliųjų kokteilių pradininke laikoma JAV gyvenanti rusų kilmės "gyvojo" maisto propaguotoja Viktorija Butenko. Supratusi, kad žalumynuose esantis chlorofilas yra stebuklinga medžiaga (skysčiu virtusi saulės šviesa), ji ieškojo būdų, kaip daugiau tų žalumynų suvalgyti ir sugalvojo juos sutrinti kokteilių plaktuvu. Dėl skonio į kokteilį pridėdavo saldžių vaisių. Išėjo gardus gėrimas, akimirksniu suteikiantis energijos pliūpsnį. 

Nuluptą bananą, 2 kivius, saują špinatų lapelių ir saują bet kokių žalumynų galima sudėti į kokteilių plaktuvą, įpilti 2 stiklines vandens (galima ir daugiau) ir išplakti. Bus dvi skanaus ir sveiko kokteilio porcijos. 

Raudonos spalvos daržovės gerina bendrą fizinę būklę. Ryškiaspalvių daržovių patiekalai reguliuoja kraujospūdį, skatina medžiagų apykaitą, lengvina virškinimą ir gerina lytinės sistemos organų veiklą. 

Raudonosios paprikos, supjaustytos ryškiaspalvėmis juostelėmis, - puikus užkandis, kai norisi ko nors pakramsnoti, tačiau šviežios gali būti sunkiai virškinamos, ypač jeigu skrandis jautresnis. Tuomet paprikas galima dėti į gaminamus patiekalus. Skirtingų spalvų paprikos skirtingai veikia organizmą. Raudonos skatina medžiagų apykaitą, žalios valo organizmą, o geltonos - gerina virškinimą ir nuotaiką. 

Pomidorai valo kraują, reguliuoja kraujospūdį, gerina virškinimą, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Pomidorų dėkite į salotas, sriubas, troškinius, ant sumuštinių. Vertingiausia pomidoruose esanti medžiaga likopenas nežūna ir kaitinama. Pomidorų sultys ir įvairūs pomidorų padažai - ne mažiau už pačius pomidorus vertingi produktai. Neseniai nustatyta, kad pomidorai turi nervus raminančių savybių, nes juose yra bromo. Dirbantys įtampos reikalaujantį darbą ir nuolat stresą patiriantys žmonės turėtų dažniau valgyti patiekalų su pomidorais ar pomidorų padažu. 

Greitai ruošiant pomidorų sriubą reikia puode išlydyti 3 šaukštus sviesto, jame pakepinti šaukštą smulkiai sukapotų svogūnų. Įberti 3 šaukštus miltų, pasūdyti, pagardinti pipirais ir maišant kaitinti ant mažos ugnies apie 2-3 minutes. Tuomet įpilti 0,5 l pomidorų sulčių, maišant užvirinti, pavirti 1 min. ir nukelti nuo ugnies. Į švarų puodą įpilti 0,5 l pieno, pasaldinto šaukšteliu cukraus, į pieną supilti karštą pomidorų sulčių viralą, puodą įstatyti į karšto vandens vonelę ir kaitinti, kol sriuba bus norimo karštumo. Valgyti iš karto. Jei norime labai tirštos sriubos, vietoje pomidorų sulčių galime naudoti savo sultyse konservuotus pomidorus be odelių. 

Ridikėliai užauga tokiu metu, kai kitos daržovės dar tik ruošiasi vegetacijai. Ridikėliai valgomi tik švieži, dažniausiai jie dedami į salotas. Tačiau geriau juos būtų valgyti nepjaustytus su ilgoka žalių stiebelių uodegėle. Ir paimti patogu, ir vertingų medžiagų gausu. 

Raudonos spalvos produktai didina darbingumą, sustiprina pasitikėjimą savimi ir norą bendrauti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]