VIRŠELIS

 

A. BOCKLIN. ODISĖJAS IR POLIFEMAS


A. BOCKLIN. ODISĖJAS IR POLIFEMAS. Parašas po iliustracija

Šveicarų dailininkas simbolistas Arnold Bocklin (1827 - 1901) gimė Bazelyje. Būsimasis dailininkas studijavo Diuseldorfo meno akademijoje, draugavo su filosofu L. Fojerbachu. Antverpene, Briuselyje, Paryžiuje kopijavo flamandų, olandų, prancūzų žymių tapytojų darbus. Dailininkas ypač mėgo tapyti alegorines ir mitologines kompozicijas. 

Būtent tokiai tematikai priklauso šio dailininko paveikslas "Odisėjas ir Polifemas". Homero poemos pagrindinis herojus Odisėjas, Itakės karalius, buvo pagarsėjęs savo nuopelnais Trojos kare bei nepaprasta jūrų kelione namo. Odisėjas savo klajonių metu sutiko daug pabaisų - tarp jų ir kiklopų. Kiklopai antikinėje mitologijoje - Urano ir Gajos vaikai, legendinė vienaakių milžinų giminė. Iš pradžių jie buvo laikomi nagingais meistrais, padėdavusiais kalvystės dievui Hefaistui ugnikalnio kalvėje, gamindavusiais ypatingus ginkluotės reikmenis, tokius kaip Hado šalmas, padarantis jo nešiotoją nematomą, Dzeuso perkūnijos strėlė ir Poseidono trišakis. Mitas pasakoja, jog pavojingos viešnagės kiklopų saloje metu Odisėjas užklydo į jūrų dievo Poseidono sūnaus Polifemo olą, buvusią kiek atokiau nuo kitų kiklopų urvų. Vienaakis milžinas suėdė šešis Odisėjo bendražygius. Tik gudrumas ir išradingumas padėjo Odisėjui ir kitiems keliautojams išsivaduoti iš kiklopo nelaisvės. Odisėjas nugirdė milžiną vynu, kurio šis dar nebuvo ragavęs, ir užmigusiam kiklopui išdūrė vienintelę akį. Įsiutęs Polifemas užvertė olos įėjimą akmeniu, kurio žmonės negalėjo pajudinti iš vietos. Išeiti iš olos Odisėjui ir jo palydovams pavyko tik slepiantis po avių pilvais - jas apakintas Polifemas išleido į ganyklą. Supratęs, kad bėgliai paspruko, galingasis kiklopas pradėjo svaidyti į nutolstančius Odisėjo laivus didžiulius akmenis. 

Dailininkas pailgo formato (65,5 x 148,5 cm) melsvai rusvų atspalvių drobėje pavaizdavo bėgantį nuo kiklopo Polifemo Odisėją ir jo draugus. Nedidelis burinis laivas dar visai nedaug atitolęs nuo kranto. Odisėjo vyrai, užgulę aštuonis irklus, baimės vejami, iš visų jėgų bando atsiplėšti nuo kranto. Tačiau valtį stabdo gana aukštos priekrantės bangos. Nėra kada pakelti ir išilgai laivo gulinčios suvyniotos didžiulės burės. Vyrams belieka pasitikėti savo jėgomis ir likimu: nors ir aklas, tačiau, vikriai pabėgėjęs, ant pakrantės uolos, didžiuliu akmeniu užsimojęs stovi įtūžęs Polifemas. 

Šis įspūdingas tempera ant medžio nutapytas paveikslas yra vienoje iš privačių kolekcijų. 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]