SUVAŽIAVIMUI ARTĖJANT

 

KLAUSIMAS KANDIDATUI


Gegužės 28-29 dieną Vilniuje įvyks Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) XXV ataskaitinis-rinkiminis suvažiavimas. Rinkiminis, nes jame, be kitų tokiems renginiams įprastų darbų, vėl bus renkamas LASS pirmininkas su pirmuoju jo pavaduotoju, LASS centro taryba, LASS revizijos komisija. LASS centro taryba bus renkama iš dvidešimt penkių iki nurodyto laiko savo kandidatūras pasiūliusių asmenų, LASS pirmininkas - iš trijų. Revizijos komisijos nariai bus renkami iš suvažiavime pasiūlytų kandidatų. Rinks į suvažiavimą delegatais LASS rajonų ir miestų filialuose išrinkti 89 organizacijos nariai. 

Būti mūsų organizacijos vadovu pareiškė norą trys LASS nariai. Į LASS pirmininkus kandidatuoja Sigitas Armonas, Fortūnatas Grygas ir Aurimas Papečkys. "Mūsų žodis" visų jų paprašė atsakyti į vieną klausimą: "Kokių darbų pirmiausia imsitės, jei būsite išrinktas LASS pirmininku?" Skaitytojams pateikiame svarbiausias, redakcijos nuomone, kandidatų į LASS pirmininkus biografijų datas ir atsakymus į jau minėtą klausimą. 

 

Sigitas ArmonasSigitas Armonas 

(LASS pirmininko pirmuoju pavaduotoju pasirinko Ramunę Balčikonienę

1959-06-21 gimė Raseinių raj. 

1973-11-26 priimtas į LASS. 

1979 m. baigė Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinę mokyklą. 

1979 m. pradėjo dirbti Lietuvos aklųjų draugijos Vilniaus gamybiniame mokymo kombinate. 

1981 m. išrinktas Lietuvos aklųjų draugijos tarprajoninės valdybos prezidiumo nariu. 

1981-1986 m. - Šiaulių K. Preikšo pedagoginiame institute įgijo tiflopedagogo specialybę. 

1986 m. išrinktas Lietuvos aklųjų draugijos Vilniaus miesto valdybos pirmininku. 

1987 m. išrinktas Lietuvos aklųjų draugijos Vilniaus tarprajoninės valdybos pirmininku. 

1989-1992 m. dirbo LAD Vilniaus įmonės direktoriaus pavaduotoju socialiniams reikalams. 

1992 m. LASS neeiliniame XII suvažiavime išrinktas LASS centro tarybos pirmininko pirmuoju pavaduotoju. 

2010 m. išrinktas LASS pirmininku. 

Didžiausia pastarojo meto problema - tai, kad Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektų reikalavimai vis labiau skiriasi nuo mūsų, kaip asociacijos, veiklos. Ypač sudėtingoje situacijoje atsiduria LASS miestų ir rajonų filialų pirmininkai ir regionų aklųjų centrai. Šią problemą reikia spręsti nedelsiant. Kad 2015-aisiais metais gyventumėme geriau, jau dabar reikia ieškoti būdų, kaip kompensuoti LASS filialų pirmininkams už darbus, už kuriuos negalime sumokėti per projektinį finansavimą. Reikia kuo skubiau spręsti ir regionų centrų, administruojančių filialų teikiamus projektus, finansines problemas. 

2015 m. bus parengtas naujas projektų aprašas, o nuo 2016 m. prasideda naujas Nacionalinės neįgaliųjų socialinės integracijos programos etapas. Todėl kita neatidėliotina užduotis - dirbti su Neįgaliųjų reikalų departamentu bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kad tiek naujasis aprašas, tiek naujasis programos etapas būtų kuo palankesni mūsų organizacijai. 

Žinoma, negalime apleisti ir darbų, kuriuos dirbame jau ne pirmus metus. Būtina tęsti Žmonių su fizine negalia mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo projektą, kuris - viena iš didžiausių mūsų sėkmių. Lygiagrečiai reikia ir toliau dirbti, kad apakusiųjų reabilitacija taptų ne tik LASS, bet ir valstybės rūpesčiu. 

 

Fortunatas GrygasFortūnatas Grygas 

(LASS pirmuoju pavaduotoju pasirinko Saulių Narūną

1980-09-02 gimė Molėtuose. 

2000 m. baigė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą. 

2006-06-03 priimtas į LASS. 

2006-2010 m. Lietuvos edukologijos universitete įgijo mokyklinės edukologijos specialybę. 

2007 m. pradėjo veiklą žmonių su negalia integracijos į darbo rinką srityje. 

2011 m. įsidarbino VšĮ "Baltic cooperation initiative" projektų vadovu. 

Jeigu būčiau išrinktas LASS pirmininku, pirmiausia įvertinčiau sąjungos sisteminio darbo organizavimo būklę, jos išsikeltus strateginius tikslus bei per paskutinius 10 metų atliktus darbus ir jų praktinę naudą paprastiems sąjungos nariams. Kitaip sakant, pirmiausia atlikčiau techninį įgyvendintų veiklų (tiek projektinių, tiek rutininių) auditą, kurio išvados turėtų parodyti, kaip efektyviai dirba sąjunga ir kokį teigiamą tiesioginį ar netiesioginį poveikį turi paprastų sąjungos narių gyvenimo kokybei. Be to, nedelsiant būtų būtina išspręsti vadinamų viešųjų finansų skaidrumo klausimus, kurie yra labai įdomūs ir neramina didžiąją dalį sąjungos narių. 

 

Aurimas PapečkysAurimas Papečkys 

(LASS pirmuoju pavaduotoju pasirinko Genriką Pavliukianecą

1982-04-14 gimė Marijampolėje. 

1998-06-03 priimtas į LASS. 

2002 m. baigė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą. 

2004-2005 m. studijavo Miunsterio (Vokietija) universitete. 

2006 m. Vilniaus universiteto filologijos fakultete baigė vokiečių filologijos bakalauro studijas. 

2006-05-22 baigė muzikos mokyklą "Lyra". 

2008-01-29 Romerio universiteto strateginio valdymo ir politikos fakultete baigė viešojo sektoriaus strateginio valdymo magistro studijas. 

2005-2006 m. dirbo UAB "Etalinkas". 

2007 m. dirbo UAB "Telnet". 

2007-05-05 išrinktas Aklųjų, silpnaregių ir jaunimo asociacijos prezidentu. 

2008 m. pradėjo dirbti valstybinį darbą. 

2010 m. kandidatavo į LASS pirmininkus. 

2010 m. įsteigė socialinę įmonę "Masažo klinika". Joje dirba 10 žmonių su regos negalia. 

2011, 2013 m. parengė du Kompiuterinio raštingumo pamokų akliesiems leidimus. 

2012 m. savo iniciatyva dėl asmeninių priežasčių nutraukė veiklą LASS revizijos komisijoje bei LASS kultūros ir viešųjų ryšių komisijoje. 

2012 m. įkūrė UAB "Mokymų spektras". Joje dirba keturi žmonės su regos negalia. 

Tapęs LASS pirmininku prioritetus skirsiu šiems darbams. 

1. Darbų perėmimas iš pirmininko Sigito Armono. Perimsiu dabartinio pirmininko patirtį ir pradėtus darbus, kad galėčiau užtikrinti veiklos tęstinumą. 

2. Vykdysiu suvažiavimo nustatytas ir patvirtintas veiklos kryptis, pirmenybę, aišku, skirsiu verslams, kuriuos kontroliuotų LASS ir kuriuose dirbtų regos negalią turintys asmenys, kurti ir plėtoti. 

3. Surengsiu diskusijas su LASS ir organizacijos kontroliuojamų juridinių asmenų vadovais, kad išsiaiškinčiau, kokias problemas ir jų sprendimo būdus mato patys LASS ir jos kontroliuojamų juridinių asmenų darbuotojai bei vadovai. 

4. Suprasdamas situaciją darbo rinkoje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje išlaikysiu darbo vietas tiek jaunesnio, tiek vyresnio amžiaus žmonėms. 

5. Į LASS pritrauksiu jaunimo ir stengsiuosi jį įtraukti į LASS veiklą. Esu už tai, kad būtume kartu, kalbėtume kartu ir dirbtume kartu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]