TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

IŠ ANKSTYVŲJŲ LAPELIŲ


Pavasarį, kai mūsų organizmui taip reikia vitaminų, vietoj atvežtinių daržovių verčiau rinkimės vietinius daigelius. Maistui tinkamų ankstyvų žalumynų galime prisirinkti darže, pievoje ar pamiškėje, užsiauginti ant palangės. Tad jei tik tinkamas oras, eikime pasivaikščioti, pasirinkti visokio gėrio. 

Prisiminkime kiaulpienes. Jaunučiai kiaulpienių lapeliai tinka salotoms, garnyrams prie žuvies, mėsos patiekalų. Kad lapai nebūtų kartūs, prieš vartodami juos nuplaukite ir pusvalandį palaikykite pasūdytame šaltame vandenyje (aš pati niekada jų nemirkau, nes jauni pavasariniai lapeliai tikrai ne kartesni už kitas salotas - sumaišius su įvairiais priedais, kartumo tikrai nesijaučia). Pienių lapelius maišykite su salotomis, ridikėliais, svogūnų laiškais, virtais kiaušiniais, vytintu kumpiu. 

Jei mėgstate pasilepinti neįprasto skonio patiekalais, pasigaminkite kiaulpienių salotų su graikiniais riešutais: 100 g (gera sauja) sultingų neperaugusių kiaulpienių lapelių smulkiai supjaustykite, įberkite 4 šaukštus smulkintų graikinių riešutų. Indelyje sumaišykite padažą iš šaukšto medaus ir 3 šaukštų aliejaus. Apšlakstykite salotas medaus padažu, atsargiai išmaišykite. 

Nepamainoma žolė - garšva, ji viena iš vertingiausių. Ankstyvą pavasarį jos lapeliai nepamainomi - itin tinka salotoms. Tiesa, jei peraugę, jie kiek kartoki, bet kuo jaunesni - tuo skanesni. Garšvas galima ne tik dėti į salotas - jos tinka ir verdant lapines sriubas. Jas galima net šaldyti žiemai sriuboms, padažams, nes turi nepaprastai daug vitaminų, mineralinių medžiagų. Anot žolininkų, moterims, turinčioms daugiau nei keturiasdešimt, jas tiesiog būtina valgyti. 

Pievose ar darže rasite ir besikalančių rūgštynių. Jos irgi puikiai tiks salotoms. O rūgštynių sriubos per žiemą turbūt pasiilgote beveik visi. 

Špinatai. Dažnai špinatai - viena ankstyviausių lapinių daržovių. Auginami dėl maistinių lapų, kurie gali būti valgomi žali, virti, kepti ir troškinti. Špinatai tinka omletams, apkepams, lietinių įdarams, sriuboms, padažams, troškiniams. 

Ridikėliai - taip pat viena iš ankstyvųjų daržovių, kurios valgomos tik žalios. Ridikėliuose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, o vitamino C ryšelyje ridikėlių yra ne mažiau nei citrinoje. Jaunučiai ridikėlių lapeliai taip pat labai tinka į salotas, taigi neišmeskite jų, kol žalumynų mūsų daržuose dar mažai. 

Į pavasarines salotas galite prisirinkti ir daugiau piktžolių, pavyzdžiui, jaunų dilgėlių lapelių (jos pradeda dygti labai anksti), žliugių, laukinių raktažolių, gysločių. Taip pat į salotas tinka jaunučiai melisos ar šaltmėtės lapeliai. 

Norite į salotas įdėti šviežių dilgėlių lapelių? Juos surinkus reikia nuplikyti verdančiu vandeniu. Palaikius 1 - 2 minutes, būtina išgriebti ir supjaustytus dėti į salotas. 

Vertingieji daigeliai. Ypač daug vitaminų ir mineralinių medžiagų yra vos prasikalusiuose augalų daigeliuose. Daiginti galima beveik visas grūdines kultūras: kviečius, rugius, lęšius, pupeles, grikius, saulėgrąžas, žirnius, ridikėlių, pipirnių, raudonųjų kopūstų ir garstyčių sėklas. 

Pipirnių, ridikėlių, garstyčių sėkloms daiginti reikia negilaus indo. Į jį įtieskite sulankstytą marlės gabalėlį, subėrę sėklytes, įpilkite šlakelį vandens, pastatykite ant palangės ir nuolat apipurkškite vandeniu, kad nepritrūktų drėgmės. Maistui vartokite 2-5 cm aukščio daigelius. 

Grūdus daiginti kiek sudėtingiau: į stiklainį įberkite saują grūdų ir užpilkite vėsiu vandeniu, kad būtų apsemti maždaug 6-7 cm, uždenkite indą marle ir pastatykite šiltai. Po 6-12 valandų vandenį nupilkite: taip pašalinsite kenksmingas medžiagas, kurių buvo grūduose. Grūdus nuplaukite. Stiklainį paverskite ant šono ir uždenkite, kad grūdai būtų visiškoje tamsoje, bet gautų pakankamai oro. Daiginamus grūdus 3 kartus per dieną plaukite vėsiu vandeniu, bet neišberkite jų iš indo. Jei plausite rečiau, sulėtės dygimas. Nuplautus grūdus gerai nuvarvinkite, nes vandens likutis gali sukelti puvimą. Paprastai daigai prasikala per 3-5 dienas. Stiklainį su sudygusiais daigais palaikykite porą dienų ant palangės, kad daigai sužaliuotų. Daigintus grūdus laikykite šaldytuve ir suvartokite per 2 - 3 dienas. 

Dar viena ankstyva daržovė - svogūnų laiškai, vienas iš pagrindinių vitamino C šaltinių pavasarį. Žali svogūnų laiškai gerina apetitą, didina skrandžio sulčių išsiskyrimą, skatina maistingųjų medžiagų įsisavinimą. Be to, svogūnų laiškuose yra medžiagų, naikinančių kenksmingus mikroorganizmus. Svogūnų laiškų galite užsiauginti ir ant palangės. Pamerkite svogūną į gražią vazą, juolab kad pavasariop savo pintinėse aptinkame pradėjusių dygti svogūnų galvučių. Tad jas ir daiginkime toliau. Pamerkite ne daugiau kaip trečdalį svogūno, svarbu, kad tik šaknys siektų vandenį. Vandenį nuolat keiskite. 

Jei pavasaris ankstyvas ir yra galimybė, paruoškite Velykų stalui nepaprastas salotas iš ankstyvųjų lapelių. Kokius tik turite žalumynus, sudėkite į indą, parūgštinkite citrinų sultimis, įberkite druskos, įpilkite alyvuogių aliejaus - patiekalas bus gaivus ir tikrai paįvairins šventinį stalą, juolab kad šios salotos tinka ir su kiaušiniais. Gamindamos salotas, įdėkite ir paprastų lapinių salotų. Beje, jos darže irgi sudygsta labai anksti, tik reikia pasėti iš rudens. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]