TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

APIE PJAUSTYMO LENTELES


Kokybiško, greito, patogaus ir saugaus darbo virtuvėje be pjaustymo lentelės neįsivaizduoja nė viena gera šeimininkė. Tik ar visos žino, kaip jas išsirinkti, prižiūrėti ir kiek jų patartina turėti savo virtuvėje? Apie tai verta pakalbėti. 

Protinga ir tvarkinga šeimininkė savo virtuvėje turėtų turėti kelias pjaustymo lenteles. Tai ne tik patogiau, bet ir higieniškiau. Dėl užkrečiamų infekcinių ligų pavojaus ant tos pačios lentelės šiukštu negalima pjaustyti vištienos (dėl salmoneliozės pavojaus), vaisių ar daržovių. Todėl patartina turėti tris, dar geriau - keturias skirtingas lenteles, kurių viena būtų skirta tik mėsai, kita - vaisiams ir daržovėms, trečia - sausiems produktams, pavyzdžiui, duonos ir pyrago gaminiams pjaustyti. Gerai, jei galite turėti lentelę, kuri skirta tik žuviai doroti. Turėkite dar vieną labai dekoratyvią, ant kurios, kaip ir ant lėkštės, galite pateikti tam tikrus užkandžius: sūrius, keptą duoną, traškučius, vieno kąsnio sumuštinukus. 

Medinę, plastikinę ar stiklinę lentelę turi išsirinkti pati šeimininkė. Virtuvės meistrai sako, kad pati patogiausia - klasikinės formos keturkampė ar stačiakampė lentelė. Dekoratyvias galima patogiai sukabinti ant virtuvės sienos, galima įsigyti specialų lentelių stovą, kuriame galėsite laikyti kelias įvairaus dydžio lenteles. 

Medinės lentelės - bene populiariausios ir nuo neatmenamų laikų mėgstamos ne tik šeimininkių, bet ir virtuvės meistrų. Jos pagamintos iš natūralaus medžio, ekologiškos ir labai patogios - padėtos ant stalo ar stalviršio pjaustant nečiuožinėja. Rinkdamiesi medines lenteles, žinokite, kad patvaresnės yra pagamintos iš klijuoto tvirto medžio - ąžuolo, bambuko, buko. Rinkitės lenteles su patogiais grioveliais šonuose, į kuriuos subėga pjaustomų vaisių ar daržovių sultys ir subyra trupiniai. Jos labai patogios prižiūrėti, atsparios temperatūrai, ilgaamžės, nes dažniausiai būna padengtos ekologišku bičių vaško ir sėmenų aliejaus mišiniu. Pigios, bet neilgalaikės lentelės dažniausiai būna pagamintos iš minkšto medžio - beržo ar pušies. Be ekologiškumo ir patogumo, pjaustant produktus ant medinio paviršiaus ne taip greit atšimpa peiliai. Bet medines lenteles sunkiau prižiūrėti - jų negalima dėti į indaplovę, nes nuo labai karšto vandens gali deformuotis, o atsiradusiuose įtrūkimuose kaupiasi nešvarumai ir bakterijos. Dėl tos pačios priežasties ir greitai įsigeriančių kvapų, kuriuos sunku pašalinti, ant medinių lentelių nepatartina pjaustyti termiškai neapdorotų produktų - ypač mėsos ar žuvies. 

Iš plastiko pagamintos pjaustymo lentelės - ir pigios, ir patvarios, ir praktiškos, tačiau jas patartina rinktis tik iš kokybiško plastiko, tinkamo sąlyčiui su maistu. Itin geros kokybės plastikinės lentelės turi specialias gumines kojeles, dėl to neslidinėja padėtos ant bet kokio paviršiaus. Dažniausiai jos būna gruoblėto paviršiaus, su specialiais nedideliais grioveliais skysčiui nubėgti, o tai labai patogu pjaustant slidžius produktus, pavyzdžiui, kepenėles, mangus, avokadus. Jas labai lengva prižiūrėti - į plastikinį paviršių neįsigeria maisto kvapai, galima plauti indaplovėje. Pigios ir nekokybiškos plastikinės lentelės labai greitai susibraižo, įpjovimo vietos negražiai pajuosta, jose kaupiasi bakterijos. Ant plastikinių lentelių negalima statyti nuo ugnies nukaistų puodų. 

Stiklinės lentelės yra modernaus dizaino, jos virtuvėse mėgstamos dėl stiliaus, praktiški žmonės jas vertina dėl higieniškumo. Stiklas laikomas itin higieniška medžiaga, o grūdintas - labai patvaria. Stiklines pjaustymo lenteles patogu prižiūrėti, jos lengvai valomos, neįsigeria kvapai, todėl galite pjaustyti ir žuvį. Bet pjaustant ant stiklinės lentelės peiliai labai greitai atšimpa. Be to, gali erzinti garsas, kai peilio ašmenys liečiasi su stiklu. Nelabai patogu pjaustyti slidžius produktus, o pati lentelė be specialių kojyčių slidinėja. Belieka tarp stalviršio ir lentelės patiesti rankšluostėlį - tai ne visada yra patogu. 

Grūdinto stiklo lentelės ilgaamžės ir atsparios temperatūrų kaitai - ant jų galite laikyti puodus, keptuves, jas galima plauti indaplovėje. Ant stiklinių lentelių labai gražiai atrodo pateikti maži sumuštinukai, krepšeliai su salotomis ar kitokie šalti užkandžiai. 

Keli patarimai, kaip prižiūrėti lenteles. 

Jei lentelė skleidžia nemalonų kvapą arba nusėta negražiomis dėmėmis, nuvalykite ją citrinos sultimis, po to kruopščiai nuplaukite šiltu vandeniu ir palikite išdžiūti. 

Medinė lentelė nesugers kvapų, jei retkarčiais gerai įtrinsite aliejumi. 

Jei naudojate tą pačią lentelę, prieš pjaustydami kitus maisto produktus, nuplikykite ją verdančiu vandeniu ir nusausinkite. 

Visada naudokite pjaustymo lenteles - net atsipjaudami kad ir nedidelį gabalėlį minkšto sūrio ar obuolio. Tai būtina jūsų saugumui. Niekada nepjaustykite nieko rankose. Yra labai geras liaudies posakis: "Ir gudri višta įsidilgina." Nelaimė ištinka ir patyrusius. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]