TRUMPAI

 

 


DIREKTORATAS NEĮGALIŲJŲ KLAUSIMAMS 

Šių metų sausio 10 dieną grupė Europos Parlamento narių parengė rašytinę deklaraciją, kuria kreipėsi į Europos Komisiją prašydami įsteigti specialų direktoratą, skirtą negalios klausimams. 

Lietuvos neįgaliųjų forumas informuoja, kad deklaracijoje teigiama, jog Europos Sąjungoje daugiau nei 80 milijonų asmenų su negalia susiduria su įvairiomis kliūtimis siekdami išsilavinimo, darbo, prekių bei paslaugų sektoriuje. Tai tiesiogiai daro įtaką šių asmenų socialinei įtraukčiai bei skurdo lygiui. 

Rašytine deklaracija buvo kreiptasi į Europos Komisiją - prašyta įsteigti direktoratą, kuris būtų atsakingas už neįgaliųjų klausimus bei turėtų patariamąją neįgaliųjų ekspertų tarybą. 

 

PADĖKA DRUSKININKIETĖMS 

Sausio 10 dieną LASS narei druskininkietei Irenai Prybiš finansinę paramą skyrė Druskininkų moterų LIONS klubas. Lėšas moteris panaudos vonios kambariui pritaikyti savo reikmėms. Ji turi judėjimo ir regos problemų. Pinigų gavėja ir LASS Varėnos rajono organizacija dėkoja paramą suteikusioms verslioms moterims. 

 

KONCERTAS ATMINTINAI DIENAI 

Sausio 13 dieną Vilniuje, Kongresų rūmuose, valstybinis choras "Vilnius", valstybinis simfoninis orkestras, Šiaulių valstybinis choras "Polifonija", berniukų ir jaunuolių choras "Ąžuoliukas", dainininkai Asta Krikščiūnaitė ir Kostas Smoriginas atliko J. Brahmso "Vokiškąjį requiem". Koncertas skirtas Laisvės gynėjų dienai. 

 

DALYVAUTA PAJULAHTI ŽAIDYNĖSE 

Sausio 16-19 dieną Nastoloje (Suomija) surengtos Pajulahti žaidynės. Jose Lietuvai atstovavo šoudauno ir golbolo rinktinės. Golbolininkai šešių komandų turnyre liko treti. Šoudauno varžybose dalyvavęs Paulius Kalvelis užėmė penktą vietą. Dainorai Laukžemytei sekėsi šiek tiek prasčiau. 

 

"ŠIMTAŽIEDŽIUI" 45 

Sausio 18 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis" atšventė 45 metų koncertinės veiklos jubiliejų. Penkiolika metų kolektyvui vadovauja choreografė Rūta Januškevičienė. 

Renginyje dalyvavo LR Seimo narys Algis Strelčiūnas. Į šventę taip pat atvyko Kauno aklųjų ir silpnaregių centro liaudies muzikos kapela "Bičiuliai", Panevėžio aklųjų ir silpnaregių laisvalaikio ir užimtumo centro tautinių šokių kolektyvas "Kanapėlė" bei Kuršėnų kultūros centro tautinių šokių kolektyvas "Diemedis". 

 

PASIKEISTA PATIRTIMI 

Sausio 20 dieną LASS Jonavos rajono filialo nariams savo naują programą parodė Lietuvos invalidų draugijos humoro grupė "Rykštė". Susitikime abiejų organizacijų nariai keitėsi darbo patirtimi, aptarė šių metų veiklos planus. 

 

PRISTATYTAS "NUOŽMIAI ARTĖJANTIS" 

Sausio 21 dieną Vilniuje, Rašytojų klube, pristatyta Alvydo Valentos poezijos knyga "Nuožmiai artėjantis". Renginyje taip pat dalyvavo knygos redaktorė Bronė Vinevičienė, literatūros kritikė Janina Riškutė, dainų autorius ir atlikėjas Povilas Girdenis. Eilių paskaitė poetas ir žurnalistas Alvydas Valenta. 

"Nuožmiai artėjantis" - penktoji jo knyga. Išvysti dienos šviesą jai padėjo rėmėjai - Kultūros ministerija ir UAB "Liregus". 

 

KONCERTAS BLAIVIAI NUSITEIKUSIEMS 

Sausio 21 dieną Prienuose, Ąžuolo pagrindinėje mokykloje, surengta konferencija "Alkoholis, aš ir visuomenė". Joje koncertą surengė LASS Prienų rajono filialo moterų vokalinis ansamblis "Puriena". Ansamblis dažnai koncertuoja kultūrinio ir šviečiamojo pobūdžio renginiuose. 

 

"BURNSO NAKTIES" VAISIAI 

Sausio 25 dieną Vilniaus rotušėje Britanijos prekybos rūmai surengė šventę "Burnso naktis". Ši šventė - jau penkioliktoji. Ji skiriama škotų nacionalinio poeto ir dainiaus Roberto Burnso atminimui. Organizatoriai dalį renginyje surinktų lėšų skirs Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrui. Renginyje surinkta 20 tūkst. litų. Juos buvo galima aukoti dalyvaujant loterijoje. 

 

AIŠKĖJA PAMINKLO ATIDENGIMO DATA 

Sausio 29 dieną Vilniuje įvyko Katalikiškojo Prano Daunio fondo tarybos posėdis. Jame, be kitų klausimų, kalbėta ir apie P. Daunio paminklo Kaune baigimo bei pastatymo darbus. Atsižvelgiant į Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių centro pageidavimą, paminklą atidengti numatoma pirmąją šių metų birželio savaitę (tikslesnė data derinama). 

Kalbėta ir apie tradicinę aklųjų maldos dieną. Ją manoma šiais metais surengti Pivašiūnuose. 

 

APIE BRAILIO RAŠTĄ 

Sausio 30 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, rinkosi knygų brailio raštu leidėjai. Jie sutaria, kad, be oficialiai pripažintos ir patvirtintos brailio rašto abėcėlės, turi būti standartizuoti ir kiti leidybos proceso dalykai: ženklai, atskirų teksto elementų žymėjimas ir kita. Leidėjai sutarė išlaikyti aukštą brailio raštu leidybos kultūrą. Sutarta nusibrėžti gaires, kurių turėtų laikytis visi, leidžiantys literatūrą akliesiems. Nutarta šį neformalų leidėjų klubą formalizuoti - įkurti Brailio rašto komisiją, kurios sprendimai turėtų juridinę galią. 

 

RUNGĖSI JAUNIEJI SKAITOVAI 

Sausio 30 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre įvyko kasmetinis, tradicinis, skaitovų konkursas. Jame dalyvavo 5-8 klasių, I-IV gimnazijos mokiniai. 

Dalyviai deklamavo po du eilėraščius. Šie metai mūsų šalyje paskelbti Donelaičio metais. Todėl vienas iš eilėraščių buvo skirtas K. Donelaičio kūrybai. 

Komisijai nugalėtojus išrinkti buvo sunku, nes daugelis konkurso dalyvių skaitė įtikinamai, išraiškingai. Iš 5-8 klasių mokinių išrinkta Glorija Stundytė, o iš I-IV gimnazijos klasių - Oksana Dobrovolskaja. Nugalėtojos pateko į antrąjį konkurso etapą, kuriame varžysis Vilniaus miesto geriausi skaitovai. Belieka merginoms palinkėti sėkmės. 

 

PAROLIMPIADOJE MŪSŲ NEBUS 

Kovo 7-16 dieną Sočyje įvyks parolimpinės žaidynės. Dėl teisės surengti olimpines žaidynes rusai kovėsi su austrais ir korėjiečiais. Tarptautinio parolimpinio komiteto dokumentuose minimos penkios žmonių su negalia žiemos sporto šakos: kalnų slidinėjimas, snieglenčių sportas, lygumų slidinėjimas, akmenslydis ir ledo ritulys. Aklieji ir silpnaregiai dalyvauja kalnų ir lygumų slidinėjime bei lygumų slidinėjimo atmainoje - biatlone. Vienintelį kartą žiemos parolimpinėse žaidynėse mūsų šalies neregiai dalyvavo 1994 metais Lilehameryje (Norvegija) vykusiose žaidynėse. Slidinėjimo trasose Lietuvai atstovavo Sigita Markevičienė ir Saulius Leonavičius. Mūsų sportininkai prizinių vietų nepelnė. Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys sako, kad žiemos sporto varžybose neregiai nedalyvauja dėl galimybių tinkamai joms pasiruošti stokos. 

 

TAKTILINIŲ PIEŠINIŲ PARODĖLĖ 

Sausio mėnesį Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės filiale vyko Gustės Rusovič taktilinių piešinių paroda. Ukmergės mokyklos-darželio "Varpelis" 2 klasėje besimokanti aštuonmetė moksleivė neregiams skirtus piešinius pamatė ekskursijos LAB Ukmergės filiale metu. Tada eksponuoti projekte "Jausti - vadinasi, matyti" sukurti darbeliai. Pamačiusi savo bendraamžių sukurtus darbus, G. Rusovič panoro ir pati sukurti tokių piešinių. Mergaitei kuriant talkino mama Reda Rusovič. Piešinių pavadinimus brailio raštu užrašė LASS Ukmergės rajono filialo pirmininkė Audronė Kreizienė. 

 

ROBOTAS NEREGIAMS 

Japonijos bendrovė NSK pristatė neregius vedžiosiantį robotą "Lighbot". Jis elgiasi panašiai kaip šunys vedliai. 

Japonijos TV kanalas NHK pranešė, kad šis robotas yra maždaug 1 metro aukščio, jo pagrindas yra beveik 50 cm pločio. Viršutinėje roboto korpuso dalyje yra rankena, ant kurios aklasis turi padėti ranką. Tada galima leistis į kelionę. 

Robotas veda žmogų paskui save informuodamas apie kryptį ir kliūtis garso signalais. Jis tiria aplinką ieškodamas prieš save paviršiaus nelygumų ir kliūčių, kurios gali sukliudyti žmogui judėti. 

Robotas vedlys įrašytomis balso komandomis nurodo aklajam, į kurią pusę reikia pasukti ar kaip išvengti kliūties. Pranešama, kad šiuo metu robotas išbandomas. 

 

JEI BŪSITE MASKVOJE 

Dar iki šių metų pabaigos Rusijos sostinėje Maskvoje neregių patogumui bus pertvarkytos 38 metro platformos. 50 cm atstumu nuo platformos krašto bus pritvirtintos apsauginės reljefinės juostos. Taip pat bus ir geltona spalva pažymėtų orientyrų silpnaregiams. Šis ženklinimas bus daromas, kad aklieji ir silpnaregiai netaptų nelaimingų atsitikimų aukomis. Apie šių priemonių reikalingumą su Maskvos metro vadovais daug diskutavo Rusijos aklųjų sąjungos atstovai. Pertvarkytos bus tos platformos, kuriomis daugiausia naudojasi aklieji ir silpnaregiai. 

 

TOKIA TEATRO RŪŠIS 

Rusijoje jau penkiolika metų veikia aklųjų ir silpnaregių radijo teatras. "Homero" vardu pasivadinęs kolektyvas jau sukūrė per keturiasdešimt spektaklių. Spektaklius transliuoja Rusijos, Lenkijos, Vokietijos kultūrinės pakraipos radijo stotys. Teatre vaidinamos rusų ir užsienio autorių pjesės. Teatre - septyni aklieji ir silpnaregiai aktoriai. Tekstus aktoriai skaito brailio raštu arba išmoksta mintinai. 

 

NETEKOME 

Eidamas 80-sius metus vasario 4 dieną mirė vienas ryškiausių Lietuvos sporto žurnalistų Algis Matulevičius, ilgai dirbęs radijuje, televizijoje ir spaudoje. A. Matulevičius visuomenėje propagavo ir neįgaliųjų sportą. Keliasdešimt jo rašinių neregių sporto tema spausdinta ir žurnale "Mūsų žodis". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]