DĖMESIO!

 

NELIKO LAIKO ATIDĖLIOTI!


Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.PabedinskienėAtėjo lemiamos dienos apsispręsti dėl būsimų pensijų kaupimo, nes beliko keliolika dienų iki lapkričio 30 d. Kiekvienas mūsų iki tos dienos turėtume apsispręsti ir pasirinkti tolimesnį pensijos kaupimo būdą. Nepasirinkus jokio varianto, gyventojai pensijų kaupime liks dalyvauti ankstesnėmis sąlygomis. 

"Laiko apsispręsti lieka vis mažiau, tad kviečiu visus, dar nepriėmusius sprendimo, ilgam to neatidėlioti, domėtis, konsultuotis ir apsispręsti, kuris variantas iš trijų galimų jiems priimtiniausias," - sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. 

Pensijų kaupimo sistemoje dalyvaujantys gyventojai (sutartis su pensijų kaupimo fondais pasirašę nuo 2003 m. iki 2013-ųjų) turi gerai apgalvoti ir pasirinkti vieną iš galimų variantų: grįžti į "Sodrą", toliau kaupti privačiuose pensijų fonduose ankstesnėmis sąlygomis ar tęsti kaupimą papildomai primokant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės biudžeto. Apsispręsti dėl tolimesnio kaupimo gali tik tie, kurie pradėjo kaupti iki 2013 metų. 

Svarbu gerai apgalvoti savo pasirinkimą, įvertinti galimą riziką. Būti atidiems ragina pati ministrė A. Pabedinskienė: "Norime pabrėžti, kad nėra universalaus ar teisingo sprendimo visiems, tad kiekvienas žmogus turėtų labai atsakingai apsvarstyti visas galimas alternatyvas, atsižvelgiant į savo amžių, pajamas bei kitus faktorius, ir priimti jo situaciją geriausiai atitinkantį sprendimą." 

Įvertinti konkretaus žmogaus situaciją gali padėti speciali skaičiuoklė, kuri nors ir neparodys tikslios pensijos ateityje, tačiau leis įvertinti tendencijas, kokios pensijos galima tikėtis pasirinkus kiekvieną iš trijų variantų. 

Skaičiuoklė, atsižvelgusi į įvestą žmogaus amžių, lytį, gaunamas pajamas, darbo stažą, dalyvavimą privačiame kaupime, parodo preliminarius vertinimus, kokią pensiją žmogus gautų ateityje, jeigu iki pensijos dirbtų tokiomis pat sąlygomis, kurias nurodė. 

Svarstant pensijų kaupimo galimybes yra trys variantai: 

I variantas: gyventojai gali sustabdyti socialinio draudimo įmokų pervedimą į pensijų fondus ir likti tik "Sodros" sistemoje. Nusprendus vėl kaupti pensijų fonduose reikės kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę ir pateikti prašymą (nuo 2014 m. sausio 1 d.). Atnaujinus dalyvavimą, kaip ir iki šiol, bus pervedama tik nustatyto dydžio socialinio draudimo įmokos dalis. 

II variantas: gyventojai gali tęsti kaupimą prisidėdami savo lėšomis ir gaudami papildomą įmoką iš valstybės biudžeto. Tam reikia nueiti į savo pensijų kaupimo bendrovę ir pateikti sutikimą dėl papildomos įmokos mokėjimo. Svarbu prisiminti, kad vėliau šio sutikimo atsisakyti nebus galima. 

III variantas: gyventojai gali dalyvauti pensijų kaupime ankstesnėmis sąlygomis. Tai reiškia, kad į pensijų fondus bus pervedamos tik nustatyto dydžio socialinio draudimo įmokos. 

Visą detalesnę informaciją apie pensijų sistemos pertvarką, galimus pasirinkimo būdus, skaičiuoklę ir "Sodros" kontaktus asmeninėms konsultacijoms galima rasti internete adresu www.gyventojai.sodra.lt. 

 

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]