VIRŠELIS

 

J. P. KRAFT. OSIANAS IR MALVINA (BARDAS IR MŪZA)


J. P. KRAFT. OSIANAS IR MALVINA (BARDAS IR MŪZA). Parašas po iliustracija

Vokiečių - austrų dailininkas Johann Peter Kraft (1780 - 1856) dailės pradėjo mokytis Hanau akademijoje. Nuo 1799 m. studijavo Vienos meno akademijoje. 1802 - 1808 m. studijavo Paryžiuje kartu su J. L. Davidu ir F. Gerardu, vėliau savo studijas tęsė Romoje. Į Vieną grįžo jau kaip profesionalus dailininkas. 1828 m. Kraft tapo Belvederio rūmų Karališkosios paveikslų galerijos direktoriumi. Vieną iš savo paveikslų jis paskyrė aklųjų tematikai - apakusiam Osianui. 

Skaitytojams priminsime, kad Osianas - tai keltų mitologijos personažas. Šį mitą atgaivino XVIII a. škotų poetas Džeimsas Makfersonas (1736 - 1796) eilėraščių rinkinyje "Osiano baladės". Kūrinyje vaizduojami legendinio karaliaus Fingalo ir jo sūnaus kario bei poeto Osiano žygdarbiai, meilės istorija, kelionių nuotykiai. Iš nepaprastų kelionių po anapusinę karalystę Osianas sugrįžta į gimtinę, tampa aklu ir silpnu seneliu. 

J. P. Kraft Osianą pavaizdavo sėdintį ant akmens uolėto kalno papėdėje. Apsigaubęs plačiarankove rusva, ilga tunika dainius laiko arfą ir abiem rankom virpina jos stygas. Taisyklingų bruožų veidą puošia žili ūsai ir tokia pat ilga barzda. Dailiame veide - susimąstymas ir susikaupimas. Greta ramiai sėdi jauna, vilkinti balta suknia ir pilku apsiaustu mergina. Baltos rankos ilsisi ant sulenktų jos kojų. Ji įdėmiai stebi stygomis bėgiojančias neregio rankas. Ji mūza - menininko įkvėpimo šaltinis. Dailėje tradiciškai vaizduojama jauna mergina. Tiek Osianas, tiek mergina - basi, tai rodo, kad yra šilta vasaros naktis. Įdomu tai, kad Osiano veidas, ir ypač merginos figūra, liete užlieti sidabrinės mėnulio šviesos iš dešinės, nors mėnulio pjautuvas pro medžių viršūnes kairėje, tolumoje, už miško. Tai savotiška mįslė, paveikslas žiūrovui palieka didžiulį įspūdį. 

Šis nedidelio formato (66,6 x 53,5 cm) aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas yra saugomas Wilnitsky vyresniojo meno galerijoje, Vienoje. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]