TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Adomas KAMŠA

LIETĖME RANKOMIS TELŠIUS


Kai vasarą Lietuvos turizmo departamentas pranešė, kad Europos Sąjungos skelbtame konkurse Telšiai pripažinti turizmui patraukliausiu miestu Lietuvoje, kalendoriuje pažymėjau varnelę: "Aplankyti." Parašiau ir pamiršau, o štai spalio 9-11 dienomis svajonei buvo lemta išsipildyti. Čia vyko tradicinės - jau 16-osios - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienos "Susitikimai", skirti Tarptautinei baltosios lazdelės dienai paminėti. 

Telšiai - tai miestas ant septynių kalvų, kaip ir Italijos sostinė Roma. Telšiai šiais metais minėjo žemaičių krikšto 600 metų jubiliejų. Darbštūs, kūrybingi žemaičiai ar tik ne 10 metų triūsė, gražino miesto aplinką. 

Scenoje LASS Telšių rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis

LASS dienos "Susitikimai" prasidėjo nuo ankstyvo ryto šv. Mišiomis Šv. Antano Paduviečio katedroje. Kaip vėliau džiaugėsi Telšių muzikos mokyklos direktorius Antanas Kontautas, nustebino Vilniaus edukologijos universiteto studentės Vaidos Butautaitės iš Luokės giedojimas šv.Mišių metu. Vėliau, po Mišių, visi pasklido po šventorių ir tarsi balandžiai sparnais apglėbė 2008 m. čia padarytą maketą neregiams - ir ne tik jiems. Pasveikinusi visus atvykusius į Telšius, istorikė Janina Bucevičė pakvietė rankomis paliesti ir taip paklajoti po Telšius specialiame akliesiems skirtame makete. Jis išlietas ar tik ne iš vario plokštės: ir reginčio akims, ir rankų pirštams labai aiškūs visi objektai. Greta - paaiškinimai ir reginčiųjų, ir brailio raštu. Kadangi tai pirmasis toks maketas Lietuvoje, paklausykime, ką kalba gerbiama Janina. "Maketo pagrindas - Insulos kalva. Prašom liesti savo jautriais pirštais ir surasti, kur yra katedra, Respublikos gatvės namai, Kunigų seminarija, buvęs vienuolynas, Vyskupų rūmai, dabartinis Kultūros centras, toliau - Žemaitės dramos teatras. Šio maketo sukūrimą inicijavo profesorius Telšių vyriausiasis architektas Algirdas Žebrauskas. Pastaraisiais metais Telšiuose labai daug padaryta kuriant aplinką visiems - neregiams šis maketas, užrašai brailio raštu, kurtiesiems ir neprigirdintiems - katedroje ir Žemaitės dramos teatre įrengta speciali indukcinė juosta, suteikianti galimybę geriau girdėti. Judėjimo negalios ištiktiems visur puikiai įrengti serpantinai, keltuvai. Neįgalieji su rateliais gali privažiuoti prie pat ežero", - kalbėjo istorikė Janina Bucevičė. 

Konferencijoje "Neregys - šalia manęs", į kurią susirinko pilna salė telšiškių, Telšių rajono socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja Lendra Bukauskienė per 100 neregių ir silpnaregių vienijantį LASS Telšių rajono filialą pavadino "labiausiai integruota ir subalansuota rajono neįgaliųjų organizacija". Pasak L. Bukauskienės, tos gražios, tvirtos organizacijos tradicijos tikriausiai paveldėtos iš garbaus amžiaus buvusio Telšių neregių vadovo Vladimiro Akulovo. Šias tradicijas perėmė ir tęsia dabartinė filialo pirmininkė Dženeta Pocienė. L. Bukauskienė: "Visi Telšiai žino ir kviečia koncertuoti aklųjų vokalinį ansamblį, kuriame dainuoja per 20 garbaus amžiaus žmonių. Ansambliui jau 30 metų vadovauja muzikos mokyklos direktorius Antanas Kontautas." 

Visi, kas dalyvavo po konferencijos telšiškių aklųjų surengtame koncerte, gėrėjosi jų skambia daina. Tą pačią dainą kartu su aklaisiais sava kurčiųjų gestų kalba traukė ir kurtieji. Šventėje dalyvavo ir aklieji, ir kurtieji, "Vilties" bendrijos žmonės ir judėjimo bei kitų negalių kamuojami telšiškiai. 

Telšių Katedros aikštėje - maketas neregiamsLabai rūpėjo Telšiuose sutikti žmogų, kuris sugalvojo ir inicijavo maketo neregiams kūrimą. Tai 31 metus vyriausiuoju Telšių architektu dirbęs profesorius Algirdas Žebrauskas. Jis prisipažino: "Negalios problema man labai gerai žinoma nuo mažens. Neįgalus buvo tėvelis. Tik pradėjęs dirbti architektu, stengiausi kurti aplinką visiems. Šie metai parodė, kad visus tuos 30 metų ėjau teisingu keliu. Ir ne aš vienas - visas Telšių rajono kūrėjų bei valdžios atstovų kolektyvas. Už tą sukurtą aplinką visiems esame pripažinti geriausiais Europos Sąjungos rengtame konkurse. Geriausias įvertinimas - Telšiai pavadinti Lietuvos turizmo perlu." 

Tikriausiai nuoširdžiausiai LASS dienas "Susitikimai" išgyveno moksleiviai, gimnazistai. Labai įdomu, kaip šie susitikimai sustiprino pasiryžimą mokytis, siekti žinių, kai buvo susitikta su neregiu teisininku Giedriumi Stoškumi, muzikantu Jonu Drėgva, studente dainininke Vaida Butautaite, kitais nereginčiais jaunais žmonėmis. Edukacinė akcija "Rašau tau laišką brailio raštu" vyko keturiose mokyklose, gimnazijose. Buvo prašančių ir pratęsti akciją. Beje, čia pats laikas pasakyti, kad visų "Susitikimų" globėju sutiko būti Telšių meras Vytautas Kleiva. Moksleiviams, panorusiems išmokti parašyti laišką brailio raštu, jis dovanojo saldainių, o kitą dieną - spalio 10-ąją - pats atėjo pasiklausyti telšiškių literatų ir svečių iš Vilniaus bei Klaipėdos skaitomų eilių. 

Didelio susidomėjimo sulaukė Žemaitijos kolegijos Telšių menų ir pedagogikos fakultete surengta paroda "Mokslo keliu į šviesą", skirta Lietuvos aklųjų švietimo 85-mečiui. "Nauja, įdomu, neįtikėtina, nuostabu!" - aikčiojančiais šūksniais sutikta ir palydėta mūsų gerbiamos žurnalo talkininkės, mokytojos ekspertės Giedrės Rečiūnienės parengta paroda "Kvapų pasaulio spalvos". Panašios parodos skatina kūrybingumą, priartina neregį prie reginčiojo. Su Telšių krašto poetais, literatais Žemaitės dramos teatre susitiko mūsų poetai ir rašytojai Alvydas Valenta, Vilija Dumbliauskienė, Rožė Poškienė, Albina Kudžmaitė ir Edmundas Pocius. 

"Susitikimų" šventę spalio 11 d. vainikavo valstybinio choro "Vilnius" dovana - kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus nuotaikingų kūrinių muzikinė programa "Neregėtas Vilkončius". 

Per tris LASS "Susitikimų" dienas mes tik prisilietėme prie Telšių. Jeigu nori rankomis, savo jautriais pirštais prisiliesti prie miesto ant septynių kalvų - Telšių centre, Katedros aikštėje, pirmasis Lietuvoje maketas neregiams laukia ir tavęs. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]