TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

RUDENIO GERYBĖS


Vasara, ruduo - toks metas, kada galime pilvus pasotinti įvairiomis gerybėmis. Ir ne tik pilvus - galima prisikaupti atsargų žiemai, jog gražūs, sveiki ir laimingi sulauktume pavasario. 

Šįkart - apie kriaušes. Senovės liaudies medicinos žinynuose kriaušėmis ir jų sultimis buvo patariama gydyti šlapimo pūslės akmenligę, skrandžio bei žarnyno ligas. Manoma, kad gydymui laukines kriaušes žmonės pradėjo vartoti prieš 3,5 tūkstančio metų. Jau nuo senovės Graikijoje laukinių kriaušių antpilais ir nuovirais gydydavo karštinę, buvo teigiama, jog kriaušių sultys labai gerai malšina sergančiųjų karštine troškulį, mažindavo padidėjusią kūno temperatūrą, stabdydavo viduriavimą, gydydavo dizenteriją. Nuo seniausių laikų buvo žinoma, kad kriaušės ir jų sultys veiksmingai varo šlapimą. 

Gerų kriaušių savybių - ne viena. Žmogaus organizmas labai gerai pasisavina šviežias kriaušes, jos gerina virškinimą ir žarnyno peristaltiką. Kriaušėse daug ląstelienos, kuri padeda normalizuoti sutrikusią virškinamojo trakto veiklą. 

Dar senovėje Rytų šalies medikai pastebėjo, kad kriaušės žvalina, gaivina, mažina nuovargį, kelią nuotaiką. Šios kriaušių savybės ypač reikalingos ligoniams, nes gera nuotaika padeda įveikti ligą. 

Kriaušėse esanti fenolio rūgštis yra veiksminga aterosklerozės profilaktikos ir gydymo priemonė, nes stiprina kraujagysles, stabdo jų kalkėjimą. Neprinokusiose kriaušėse ir jų sultyse gausu sorbito - cukraus pakaitalo, reikalingo sergantiems cukriniu diabetu. Kriaušėse gausu mikroelementų, kurie aktyvina medžiagų apykaitą, todėl kriaušės yra svarbus dietinės mitybos produktas, mažinantis antsvorį. Valgyti kriaušių ir gerti nesaldinto kriaušių kompoto patariama sergantiems infekcinėmis šlapimtakių ligomis ir inkstų akmenlige, nes kriaušėse esantis kalis padeda iš organizmo pašalinti vandens perteklių ir druskas, sukeliančius kūno patinimus. 

Šviežių, keptų ar virtų kriaušių patariama valgyti sergant plaučių ligomis: bronchitu, plaučių tuberkulioze, kosėjantiems bei dusulio kamuojamiems žmonėms. 

Stiprų aromatą skleidžiančios kriaušių rūšys palengvina tachikardijos gydymą, padeda sureguliuoti dėl įvairių priežasčių padažnėjusį širdies ritmą, nes aromatiniai vaisiai ne tik sustiprina širdies raumenį, bet ir nuramina. 

Kas nemėgsta kriaušių ar negali valgyti dėl kokių nors priežasčių, turėtų pamėginti kriaušių sulčių. Kriaušių sultyse cukraus yra ne daugiau nei obuolių sultyse, tačiau kriaušių sultyse mažiau rūgščių, todėl jos atrodo kur kas saldesnės. Pernokusių kriaušių sultyse yra acto ir pieno rūgščių. 

Kriaušių sultys yra vertingas cinko šaltinis. Šiose sultyse cinko yra daugiau nei abrikosų, persikų, obuolių, slyvų, braškių, juodųjų serbentų sultyse. Ankstyvųjų veislių sultyse daugiau yra mangano, o vėlyvųjų - geležies. 

Kriaušių sultys yra vertingas folio rūgšties šaltinis. Folio rūgštis yra svarbi naujų kraujo kūnelių gamybai, todėl kriaušių sulčių patariama gerti sergant mažakraujyste bei kitomis kraujo ligomis. 

Atrinkdami kriaušes sultims spausti, atminkite - kuo labiau jos kvepia, tuo daugiau vitaminų bei kitų naudingųjų medžiagų bus šių kriaušių sultyse.  

Kriaušių nuovirai ir sultys ne tik varo šlapimą, bet ir naikina bakterijas esant šlapimo pūslės infekcijai. Ypač sveika kriaušių sulčių gerti žmonėms, besiskundžiantiems virškinamojo trakto bei širdies ritmo sutrikimais. 

Liaudies medicina pataria kriaušėmis gydytis ir sergant prostatitu, o jo profilaktikai - valgyti vaisius ir gerti nesaldintą kompotą. Sergantiems prostatitu patariama gydytis ir kriaušių žiedų antpilu: 30 g kriaušių žiedų užpilkite litru verdančio vandens, palikite 10 minučių nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite po stiklinę 5 kartus per dieną. 

Gydymui galima pasigaminti ir laukinių kriaušių nuoviro: stiklinę džiovintų susmulkintų miškinių kriaušių vaisių ir šaukštą lapų užpilkite puse litro verdančio vandens, pavirkite pusvalandį ant mažos ugnies, palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite, tirščius nuspauskite. Gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį pasaldinę medumi. 

Kriaušėse yra taninų, kurie stabdo viduriavimą, tačiau viduriavimą stabdančiomis savybėmis pasižymi ne švieži, o džiovinti kriaušių vaisiai. Šviežios - skatina žarnyno darbą. Kaip vidurius kietinančių vaistų patariama vartoti džiovintų kriaušių antpilo, kisieliaus ar kompoto. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]