TRUMPAI

 

 


KIEK YRA ŽMONIŲ SU NEGALIA 

Europos Sąjungos statistikos agentūros "Eurostat" 2013 metų gegužės 22 dienos duomenimis, ES šalyse vidutiniškai buvo 16,2 proc. žmonių su negalia. Daugiausia jų gyveno Suomijoje - net 32,2 proc. šalies gyventojų. Mažiausia neįgaliųjų priskaičiuota Rumunijoje - 5,8 proc. Kas ketvirtas olandas, britas, prancūzas - taip pat neįgalūs. "Eurostat" duomenimis, Lietuvoje yra 8,4 proc. žmonių su negalia. Išvada: Europos Sąjungoje nėra susitarta, kas yra žmogus su negalia. 

 

REABILITACIJOS PRIE JŪROS 

Pirmosiomis rugpjūčio dienomis LASS Švenčionių rajono filialo nariams ir juos globojantiems asmenims surengta išvyka prie jūros. Šventojoje ilsėjosi per septyniasdešimt žmonių. Jauniausiam išvykos dalyviui buvo dveji, o vyriausiam - devyniasdešimt penkeri metai. Pirmą kartą kartu renginyje dalyvavo Švenčionių rajono vaikų globos namuose gyvenantys auklėtiniai su regos negalia. 

LASS Švenčionių rajono filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė dalyvių vardu dėkoja Švenčionių rajono savivaldybei, kasmet padedančiai lėšomis projektams vykdyti. Padėkos žodžių nusipelnė taip pat Labdaros ir paramos fondas "Maisto bankas". 

Rugpjūčio 27-28 dieną prie jūros ilsėjosi ir LASS Kėdainių rajono filialo nariai. 

 

ATNAUJINTAS CENTRAS ŠIAULIUOSE 

Rugpjūčio 2 dieną Šiauliuose atidarytas atnaujintas Techninės pagalbos neįgaliesiems centro padalinys. Nuo šiol klientams bus patogiau jame lankytis. Patalpos pritaikytos žmonėms, turintiems negalias bei specialiuosius poreikius. Įrengtos specialios skiriamosios juostos, garsiniai informatoriai akliesiems ir silpnaregiams, prievažos ir kita. 

Šiaulių teritorinio padalinio atidarymo iškilmėse dalyvavo projekto vykdytojai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, žmonių su negalia visuomeninių organizacijų, Šiaulių miesto savivaldybės bei Šiaulių miesto bei rajono savivaldybių įstaigų atstovai. 

 

DALYVAVO KULTŪROS SAMBŪRYJE 

Rugpjūčio 3 dieną Baisogaloje surengtas jau dvyliktas folkloro sambūris "Nemirštanti tautos gaida". Jame dalyvavo LASS Kelmės rajono filialo folklorinis ansamblis "Ramočia". 

 

JUOZAPUI KAIRIUI ATMINTI 

Rugpjūčio 11 dieną Teneniuose (Šilalės raj.) pagerbtas LASS nario Juozapo Kairio atminimas. Miestelio bendruomenė prisimena savo kraštietį, saugo jo atminimą. Tenenių skverelyje atidengta J. Kairiui skirta atminimo lenta. Renginyje prisiminta J. Kairio biografija, kūrybinė veikla. Skambėjo jo sukurtų muzikinių kūrinių įrašai. Tenenių seniūnija kreipėsi į Šilalės rajono savivaldybės tarybą - pasiūlė skverelį, kuriame atidengta atminimo lenta, pavadinti J. Kairio vardu. Tenenių seniūnė Loreta Petravičienė sakė, kad šią mintį teneniškiai puoselėjo jau seniai. Šiuo metu tvarkomi skverelio vardo įteisinimo juridiniai reikalai. Teneniškiai atminimo lentą savo kraštiečiui pastatė ir atidengė už savo lėšas. 

 

ATSTOVAVO 

Rugpjūčio 12-19 dieną Monrealyje (Kanada) įvyko Tarptautinio parolimpinio komiteto pasaulio plaukimo čempionatas. Lietuvos akliesiems ir silpnaregiams jame atstovavo Viktorija Urbonaitė. 

 

Į ŠIAULIŲ KRAŠTĄ 

Rugpjūčio 13 dieną grupė LASS Jurbarko rajono filialo narių ir jų bičiulių vyko į kelionę po Šiaulių kraštą. Jie aplankė Šokolado muziejų, Dviračių muziejų, Ch. Frenkelio vilą. Joje veikia viena iš nedaugelio Lietuvoje silpnaregiams ir akliesiems skirta ekspozicija "Daiktai, kurie kalba". Lankytasi ir Kryžių kalne. 

 

MELETA, ARKA IR "30 RAIBŲ GEGUČIŲ" 

Birželio 23 - rugpjūčio 17 dieną Agluonėnuose įvyko festivalis "30 raibų gegučių", skirtas Agluonėnų klojimo teatro 30 metų veiklai. Jame taip pat dalyvavo Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro dramos kolektyvas "Meleta" -jis suvaidino A. Griciaus sceninį vaizdelį "Šiaudiniai ponaičiai". 

Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro dramos studija "Arka" parodė A. Kazragio spektaklį "Tuščia kertė širdyje". 

 

PER VIDURĮ 

Rugpjūčio 22-31 dieną Belgrade (Serbija) įvyko IBCA (Tarptautinės brailio šachmatų asociacijos) individualus moterų pasaulio čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Violeta Benkunskienė ir Irena Karsokaitė. V. Benkunskienė užėmė dešimtą, o I. Karsokaitė - vienuoliktą vietą. Čempionate dalyvavo septyniolika sportininkių. 

 

SVEIKATOS - Į GAMTĄ 

Iš Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo programos projekto "Sveika gyvensena - geros sveikatos pagrindas" gautų lėšų LASS Akmenės rajono filialo nariams surengta išvyka į Platelius ir Papilę. Rugpjūčio 21 dieną aklieji ir silpnaregiai vykdami į Platelius užsuko ir į Likšų kaime įsikūrusį energetinių labirintų ir geometrinių figūrų parką. Čia vaikščiodami po įvairaus dydžio labirintus sėmėsi stiprybės iš gamtos. Platelių dvaro svirne apžiūrėta Užgavėnių kaukių kolekcija, archeologinių radinių ekspozicija. Vykdami namo visi dar užsuko į Akmenės rajone esantį Papilės miestelį. Čia grožėjosi Ventos pakrantėmis. 

 

IŠ PASVALIO Į MOLĖTUS 

Rugpjūčio 26 dieną grupė LASS Pasvalio rajono filialo narių lankėsi Molėtų rajone. Čia pasvaliečius svetingai sutiko ir ekskursijoje lydėjo LASS Molėtų rajono filialo pirmininkas Pranas Pliuška. Jis pristatė ir parodė Molėtų neįgaliųjų socialinės integracijos ir darbinio užimtumo centrą, pakvietė pasivaikščioti Pastovio ežero pakrante ir apžiūrėti skulptūrų parką. 

Vėliau aplankytas Etnokosmologijos muziejus bei Ežerų žvejybos muziejus. 

Ši išvyka surengta ir finansuota Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projekto lėšomis. 

 

IŠ UKMERGĖS Į ANYKŠČIUS 

Vykdant Ukmergės rajono savivaldybės iš dalies finansuojamą projektą "Regos neįgaliųjų kultūrinės savimonės ugdymas" grupė LASS Ukmergės rajono filialo narių vyko į Anykščius. Rugpjūčio 30 dieną aplankytos net devynios turistų rajone pamėgtos vietos. Tai vertinga pažintinė kelionė. Aklieji ir silpnaregiai susipažino su daugeliu naujų objektų, prisiminė jau žinomas, tačiau vis naujai ir kitaip atrandamas literatūrines vietas, įgijo svarbių kultūrinių žinių bei prasmingai praleido laisvalaikį. 

 

SU PREZIDENTE PYNĖ KREPŠĮ 

Rugpjūčio 23-24 dieną Vilniuje surengta Baltramiejaus mugė. Joje dalyvavo Kauno aklųjų ir silpnaregių centro pynėjai Virgilijus ir Roma Šlipaičiai. Čia jie demonstravo Viduramžių technika nupintus gaminius, buvo pasipuošę savo rankomis siūtais to meto tautiniais rūbais. 

Mugėje apsilankiusią Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę Virgilijus Šlipaitis mokė pynimo amato. Jie abu pynė krepšį. Virgilijus Šlipaitis pirmasis Lietuvoje atkūrė vėlyvųjų Viduramžių ir Renesanso laikų pynimo iš vytelių techniką. 

 

RINKIMAI VOKIETIJOJE IR NEREGIAI 

Rugsėjo 22 dieną Vokietijoje įvyko parlamento rinkimai. Juose savarankiškai ir slaptai balsuoti galėjo šalies aklieji ir silpnaregiai. Tai padaryti jie galėjo naudodamiesi specialiais šablonais. Į šabloną su užrašais brailio raštu ir iškiliais užrašais reginčiųjų raštu yra įstatomas balsavimo biuletenis. Susiradus šablone esančią reikalingą skylutę, galima pažymėti norimą partiją. Šablonų gamybą koordinavo Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. O platinimu ir apmokėjimu rūpinosi Vokietijos valdžia. 

Pirmą kartą rinkimų biuletenių šablonai Vokietijoje išbandyti 2002 metų parlamento rinkimuose. Jie po truputį tampa neatsiejama rinkimų dalimi. Taip pat vis daugiau kalbama apie tai, kad ir pačios rinkimų vietos turi būti pritaikytos žmonėms su negalia. 

 

GERAI NE IKI GALO 

Vienoje Maskvos (Rusija) geležinkelio stočių pristatyti dviejų aukštų keleiviniai vagonai. Jie skirti į Sočio žiemos olimpines žaidynes iš Maskvos keliausiantiems sportininkams ir sporto entuziastams. Su naujaisiais vagonais gali susipažinti Rusijos aklųjų ir silpnaregių atstovai. Neregiams vagone pritaikyti tik užrašai, tačiau neregiai turi priekaištų vagonų kūrėjams ir gamintojams, nes užrašai neryškūs, be to, esama ir klaidų. Tikimasi, kad klaidos bus ištaisytos pačiu artimiausiu metu, nes naujieji vagonai iš Maskvos į Adlerį turi pajudėti šių metų lapkričio mėnesį. 

 

APIE FUTBOLĄ 

Baigėsi Vokietijos aklųjų futbolo čempionatas. Nugalėtojų titulą susigrąžino Štutgarto sportininkai. Vokietijos aklųjų futbolo lygoje dalyvavo devynios komandos. Jų šūkis: "Per futbolą į visuomenę." Rungtynes žiūrėjo per 3500 žiūrovų. 

Vokietijos aklųjų futbolo lyga įkurta 2008 metais. Ją įkurti paskatino Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. 

Daugiau apie vokiečių neregių futbolą sužinosite internete: 

www.blindenfussball.de, www.blindenfussball.net, www.blindenfussball.info. 

 

UŽ KORANO SKAITYMĄ - NEŠIOJAMAS KOMPIUTERIS 

Čečėnijos sostinėje Grozne surengtas visos Rusijos neregių korano skaitymo konkursas. Skaityti reikėjo brailio raštu. Konkurse dalyvavo dvidešimt neregių. Nugalėjo Ajazas Chalimovas iš Kazanės. Jis apdovanotas nešiojamu kompiuteriu su neregiams skirta programine įranga. 

Konkurso nugalėtojas sako, kad skaitant koraną labai svarbu tinkamai kirčiuoti ir gerai akcentuoti skiemenis. 

Koraną skaityti A. Chalimovas pradėjo močiutės padedamas dar 2008 metais. Dabar mintinai jis jau moka devyniasdešimt puslapių korano teksto. Nuo 2013 metų jaunuolis sekmadieniais lanko kursus prie Grozno Jardem mečetės veikiančiame musulmoniškajame aklųjų mokymo ir reabilitacijos centre. Centras atidarytas šių metų liepos 19 dieną. Jame yra neregių poreikiams pritaikyta mečetė, čia maldų salė, bendrabutis, valgykla, kompiuterių klasės, biblioteka, nedidelė spaustuvė, vaikų žaidimo ir sporto aikštelės. Centre vienu metu gali lavintis šešiasdešimt jaunuolių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]