TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

DAUGIAU DĖMESIO ŠVIETIMUI


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga Tarptautinę baltosios lazdelės dieną pasitinka apskritojo stalo diskusija "Neregių ugdymosi kokybė. Kokia ji?", kuri vyks spalio 1 dieną Vilniuje. Į diskusiją kviečiami Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, mokyklų, kuriose mokosi aklieji, vadovai, neregių moksleivių mokytojai, tiflopedagogai, specialiųjų mokyklų vadovai. Ir neatsitiktinai - juk šiemet minime Lietuvos aklųjų švietimo 85-metį. LASS centro taryba, įvertinusi ne tik šios jubiliejinės sukakties istorinę reikšmę, bet ir šiandienos aktualijas, dar praėjusių metų pabaigoje priėmė nutarimą nr. 1-53 "Dėl 2013 metų paskelbimo Aklųjų švietimo metais Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bendruomenėje". Todėl, minėdami Baltosios lazdelės dieną, sieksime išsiaiškinti opiausias problemas, kurios šiandien aktualios tiek sutrikusio regėjimo vaikams, tiek jų tėvams bei mokytojams. 

Nors nueitas ilgas ir prasmingas kelias nuo specializuoto aklųjų mokymo iki integruoto neregių ugdymo bendro lavinimo mokyklose kartu su reginčiais bendraamžiais, švietimo paslaugų kokybė, specialioji pedagoginė pagalba, ugdymo programų pritaikymas individualiems poreikiams - visa tai nėra prieinama visiems regėjimo negalią turintiems vaikams. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga per pastaruosius dvejus metus daug dėmesio skyrė aklų ir silpnaregių vaikų bei suaugusiųjų švietimui. Buvo lankytasi bendrojo lavinimo mokyklose, kur integruotai mokosi akli vaikai, bendrauta su jų vadovais bei mokytojais, neregių tėvais bei pačiais moksleiviais. Teko išgirsti nemažai nusiskundimų dėl metodinės medžiagos, skirtos tam tikroms disciplinoms dėstyti, stygiaus, tiflopedagogų trūkumo kai kuriuose rajonuose, alternatyvių vadovėlių bei pagalbinių priemonių, naudojamų mokymo procese, stokos. Didelį nerimą kelia prasti nereginčių vaikų socialiniai įgūdžiai. 

2013 m. sausio 1 d. LASS įskaitoje buvo 387 vaikai su regėjimo negalia. 302 mokyklinio amžiaus vaikai ugdomi specialiuose aklųjų ir silpnaregių ugdymo centruose Kaune ir Vilniuje, bendrojo lavinimo mokyklose ar kitose ugdymo įstaigose. Dalis jų (11) mokosi namuose. 85 ikimokyklinio amžiaus vaikai ugdomi specialiuose darželiuose, bendrojo lavinimo ikimokyklinėse arba kitose įstaigose. Vaikų su regėjimo negalia apskaita yra viena iš sudėtingesnių problemų, su kuria susiduria LASS, ir panašu, kad ne asociacijos jėgoms ją išspręsti: veikia LR duomenų teisinės apsaugos įstatymas, o tėvai ir mokytojai nėra suinteresuoti teikti informaciją. Apie 100 regos negalią turinčiųjų mokosi profesinėse, aukštosiose neuniversitetinėse (kolegijose) bei aukštosiose universitetinėse mokymo įstaigose. 

Neregių švietimo klausimai bus aptariami dar ne kartą ir konkrečiau. Spalio 15 dieną Lietuvos Respublikos Seime vyks tarptautinė konferencija "Lietuvos aklųjų švietimui 85: švietimo prieinamumas ir kokybė - ar jie žengia drauge?". Konferenciją rengia net septyni partneriai, kurie nuo 2012 metų aktyviai bendradarbiauja Nyderlandų "Royal Dutch Visio" regos centro remiamame projekte "Aitvaras. Ankstyvoji intervencija vaikystėje ir inkliuzinis aklųjų ir silpnaregių ugdymas Lietuvoje". Tai Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras, Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras, Klaipėdos regos ugdymo centras, Šiaulių P. Avižonio regos centras ir Panevėžio regos centras "Linelis". Konferencijos globėjas - LR Seimo narys, Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Edvardas Žakaris. Bus aptartos sutrikusios regos asmenų švietimo aktualijos, pasidalinta įžvalgomis apie švietimo prieinamumą ir kokybę, savo darbo rezultatus pristatys projekto "Aitvaras" dalyviai. 

Tęstinis projektas, skirtas Tarptautinei baltosios lazdelės dienai, - aklųjų ir silpnaregių dienos "Susitikimai" - šiais metais persikels į Žemaitijos sostinę Telšius. Tai Žemaitijos 600 metų krikšto jubiliejaus centras, miestas, kurį ekspertai pripažino patraukliausia Lietuvos turizmo vietove. Telšiai - jau šešioliktas rajonas, kuris spalio 9-11 dienomis taps "Susitikimų" vieta. Šio projekto įgyvendinimui pritarė Telšių rajono savivaldybė ir kitos jai priklausančios įstaigos, renginio globėju maloniai sutiko būti Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva. 

Renginių ciklas prasidės šv. Mišiomis už aklųjų ir silpnaregių bendruomenės žmones istorinėje Šv. Antano Paduviečio katedroje, vadinamoje Žemaitijos perlu. Po Mišių neregiai ir silpnaregiai turės galimybę susipažinti su Katedros aikštėje esančiu vieninteliu Lietuvoje "Aklųjų maketu", kurio aprašai bei kita informacija užrašyti ir brailio raštu. Bronza išlietame makete vaizduojama Insulos kalva, Telšių Šv. A. Paduviečio katedra, Kunigų seminarija, Vyskupų rūmai ir kiti svarbiausi miesto objektai. Pirmąją dieną drauge su savivaldybe rengiama konferencija "Neregys šalia manęs", kurioje dalyvaus Telšių rajono neregiai ir silpnaregiai, socialiniai darbuotojai, seniūnai, savivaldybės ir LASS vadovai bei atsakingi darbuotojai, vietos žiniasklaida. Yra numatyta ir spaudos konferencija. Vyks ir LASS atstovų susitikimai su moksleiviais ir pedagogais keturiose Telšių bendrojo lavinimo pagrindinėse mokyklose bei gimnazijose. 

Antrąją "Susitikimų" dieną Žemaitijos kolegijos Telšių menų ir pedagogikos fakultete vyks dviejų edukacinių parodų "Kvapų pasaulio spalvos" ir "Mokslo keliu į šviesą" pristatymas. Po pietų Žemaitės dramos teatre neregiai literatai susitiks su Telšių krašto literatais, veiks knygų paroda, skambės dainuojamosios poezijos posmai. 

Paskutinę "Susitikimų" dieną padėkos koncertą telšiečiams Žemaitės dramos teatre surengs valstybinis choras "Vilnius" (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Povilas Gylys), bus pristatyta populiari programa "Neregėtas Vilkončius". Atvykusieji į koncertą turės galimybę susitikti ne tik su choro artistais, bet ir su žymiu estrados klasiku, kompozitoriumi Laimiu Vilkončiumi bei su žemiečiu choro "Vilnius" vadovu, žinomu Lietuvos bosu, operos dainininku Vladu Bagdonu. 

Tarptautinei baltosios lazdelės dienai ir Lietuvos aklųjų švietimo 85-mečiui skirti renginiai vyks visoje Lietuvoje: dienos ir regionų centruose, LASS rajonų ir miestų filialuose, aklųjų ugdymo įstaigose. Tikimės, kad neregių bendruomenės balsas bus išgirstas, o probleminiai klausimai neliks be atsako. 

Daugiau informacijos apie numatomus renginius www.lass.lt. 

 

LASS respublikinis centras 

 

Aklojo su lazdele logotipasAklojo su lazdele logotipas

 

LASS DIENOS "SUSITIKIMAI"

 

TELŠIAI 

 

PROGRAMA  

 

 

Spalio 9 d.  

10.00 - Šv. Mišios už aklųjų ir silpnaregių bendruomenę. Šv. Antano Paduviečio katedra (Katedros a. 2) 

11.00 - Palieskime Telšius! Pažintis su "Aklųjų maketu" ir Telšių istorija. Katedros aikštė. 

Edukacinė akcija "Rašau Tau laišką brailio raštu". LASS narių susitikimas su moksleiviais ir pedagogais: 

11.00 - Telšių Žemaitės gimnazija (Šviesos g. 15)  

13.00 - Telšių "Atžalyno" pagrindinė mokykla (P. Cvirkos g. 2) 

13.00 - Konferencija "Neregys šalia manęs". Susitikimas su žiniasklaidos atstovais. VDA parodų salė (Kęstučio g. 3) 

16.00 - Muzikinė programa "Aš jaučiu Tave, pasauli". VDA parodų salė (Kīstućio g. 3) 

Spalio 10 d.  

Edukacinė akcija "Paliesk savo vardą". LASS narių susitikimas su moksleiviais ir pedagogais: 

10.45 - Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazija (Džiugo g. 6)  

10.45 - Telšių Germanto pagrindinė mokykla (Žemaitės g. 37) 

12.00 - Telšių Džiugo gimnazija (Sedos g.29) 

11.00 - Edukacinių parodų "Mokslo keliu į šviesą" (skirta Lietuvos aklųjų švietimo 85-čiui), "Kvapų pasaulio spalvos" pristatymas. Žemaitijos kolegijos Telšių menų ir pedagogikos fakultetas (Muziejaus g. 29) 

14.00 - "Atverkime langus ir širdis..." - neregių ir silpnaregių literatų susitikimas su Telšių krašto literatais. Parodų ir kūrybos pristatymas bei muzikinė programa. Žemaitės dramos teatras (Respublikos g. 18)  

Spalio 11 d.  

16.00 - Valstybinio choro "Vilnius" dovana - programa "Neregėtas Vilkončius". Dalyvauja kompozitorius Laimis Vilkončius ir operos solistas Vladas Bagdonas. Žemaitės dramos teatras (Respublikos g. 18) 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]