TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

TORTAS VASAROS ŠVENTEI


Tikrai visi vieną, du, o gal ir daugiau kartų vasarą išsiruošiam į išvyką šiaip sau ar atšvęsti šeimos švenčių. Važiuojam prie ežero, į sodą ar pas draugus pasėdėti pievelėje. Visada sukame galvas, ką pasiimti užkandos. Be abejo, iš vakaro ar prieš kelias dienas paruošiame kepsniukus. Bet galime pasidaryti ir tikrai įspūdingą sumuštinių tortą. Spalvotus sumuštinius turbūt tikrai jau darėte, o jei ne, tai iškart ir pradėkime nuo torto. 

Sumuštinių tortui tinka ir ruginių, ir kvietinių miltų duona. Jos riekutes labai paprasta sudėti į atitinkamo dydžio formą arbą lėkštę, sudrėkinti ir aptepti įdarais. Dideles duonos riekes lengviau atpjauti iš kelių dienų senumo duonos negu iš šviežios. Džiovinta duona, džiūvėsėliai tortui netinka. Toks tortas ištęžta, jį sunku pjaustyti. 

Ruginė duona suteikia sumuštinių tortui gerą skonį, tinka ir su mėsos, ir su žuvies įdaru. Galima vartoti juodą ir baltą duoną kartu: paeiliui vienas sluoksnis baltos, kitas - juodos. Tortui galima vartoti ir paskanintą duoną - su saulėgrąžų ar linų sėklomis. 

Duona yra sumuštinių torto pagrindas, o skaniausia dalis - burnoje tirpstantys įdarai. Tegul jums nepritrūks fantazijos ruošiant įvairiausius įdarus. Tik gerai pagalvokite, ar visi produktai dera vieni su kitais. 

Galima paruošti ir labai paprastus įdarus iš majonezo, varškės, lydyto sūrio, grietinės bei paštetų ir įvairių prieskonių. Įdarus galima paskaninti ir nuspalvinti susmulkintomis petražolėmis, krapais, citrinine melisa, rozmarinu, garstyčiomis, mėlynaisiais bazilikais. 

Žinoma, skaniausi sumuštinių tortai yra su žuvies ir mėsos įdarais. Kiekvienas įdaras ruošiamas atskirame dubenėlyje. Gamindami įdarus, būtinai paragaukite - gal kokių prieskonių trūksta? Atminkite, kad duonos sluoksniai sušvelnina torto skonį, todėl įdarai gali būti ir aštresni. 

Torto paviršių dengia pats gražiausias, sultingiausias ir storiausias sluoksnis. Parinkite jam pačias gražiausias ir šviežiausias daržoves, mėsos ar žuvies gabalėlius bei žalumynus. Ištraukite tortą iš šaldytuvo ir papuoškite prieš pat paduodami į stalą. Jei norite tortą vežtis į gamtą, naudokitės specialiais krepšiais, skirtais šaldytiems produktams, ledams laikyti (jų yra pirkti parduotuvėse). 

10-12 asmenų tortui, jei gaminsite kepenų pašteto įdarą, reikės 400 g pašteto įdaro, 250 g riebios varškės ar sūrio, 125 ml grietinės, lašelio vandens, 1 šaukštelio rausvųjų pipirų, 3 šaukštų krienų, baziliko lapelių. 

Sumaišykite dubenėlyje kepenų paštetą, varškę ir grietinę. Jeigu mišinys nepakankamai minkštas, įpilkite truputį vandens. Paskaninkite maltais pipirais, susmulkintais šviežiais baziliko lapeliais ir sudėkite krienus. Paragaukite, jei reikia, įdėkite dar pipirų. 

Agurkų įdaras: 1 šviežias agurkas, 3 skiltelės česnako, 100 ml grietinės arba jogurto, 1 šaukštelis citrinpipirių, truputį druskos. 

Sutarkuokite agurką stambia tarka ir palikite maždaug valandai ant sietelio. Sumaišykite sutarkuotus agurkus ir grietinę, sudėkite česnakus, citrinpipirius, jeigu reikia, truputį pasūdykite. Viską vėl gerai išmaišykite. Jei grietinė labai skysta, geriau įdarą maišyti su sviestu. 

Rūkyto kumpio įdaras: 250 g rūkyto kumpio, 125 ml grietinės, 250 g riebios varškės ar sūrio, 3 šaukštai garstyčių, 6 šaukštai susmulkintų marinuotų agurkų, pusė šaukštelio rausvųjų pipirų, pusė šaukštelio citrinpipirių. 

Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis ir sumaišykite su grietine ir varške. Gerai ištrintą masę paskaninkite garstyčiomis, susmulkintais agurkais ir pipirais, gerai išmaišykite ir trumpai palikite. Įdarus įdėkite į šaldytuvą. 

Pasiruoškite tortui formą. Tai gali būti ir plastmasinis padėklas aukštesniais kraštais, kepimo forma ar pan. Dugną sudrėkinkite vandeniu praskiestomis citrinos sultimis. Čia labai tinka specialus šepetėlis. 

Atsipjaukite vienodo storio duonos riekutes. Storesnę duonos plutelę apipjaustykite. Duonos vienas sluoksnis gali būti juodos, kitas - baltos, galit naudoti ir vienos rūšies duoną. Jei naudosite baltą ir juodą duoną, prapjovus tortą, gražiau matysis sluoksniai. 

Ant formos dugno dėkite duoną, truputį sudrėkinkite praskiestomis citrinų sultimis ir pirmąjį duonos sluoksnį aptepkite pašteto įdaru, sudėkite antrą duonos sluoksnį (jo drėkinti nereikia), jį užtepkite agurkų įdaru, trečiąjį - kumpio įdaru. Ant viršaus sudėkite sudrėkintą duonos sluoksnį ir lengvai prispauskite pjaustymo lentele. 

Torto viršų ir šonus aptepkite plakta grietinėle, paskaninta krienais ir bazilikais, apibarstykite tarkuotu sūriu ir papuoškite daržovėmis: agurkų griežinėliais, mažyčiais raudonais pomidorais (nepjaustytais), baziliko, petražolių lapeliais. Pagamintą tortą uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą 2-3 valandoms. Skanaus! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]