NEREGIŲ LABUI

Vytautas GENDVILAS

AR REIKIA NEREGIUI PAPLŪDIMIO?


Mėgstu skaityti, ypač - spaudą. Labai smalsu sužinoti, kas rašoma kitomis kalbomis kitų šalių skaitytojams. Įsibėgėjus vasarai, į rankas pateko pluoštelis rusiškai Latvijoje leidžiamos spaudos. Net kelių savaitraščių temų gausoje užtikau ir su neregiais susijusią. Rašyta apie neregiams skirtą paplūdimį Liepojoje. Perskaičiau. Sudomino. Vėliau taip susiklostė aplinkybės, kad su draugais tame paplūdimyje ir pats apsilankiau. Nežinau, pasisekė ar ne, tačiau paplūdimys, kai nuvykome, veikė vos antrą dieną. Sprendžiant iš spaudos, jis turėjo veikti gerokai anksčiau. Na, bet, kaip sakoma, geriau vėliau nei niekada. 

Oranžinis garsinis plūdurasNe vienam, matyt, kyla klausimas, o kam neregiui specialus paplūdimys? Tam, kuris turi plaukti mokančių tikrų draugų, dėl draugystės pasiruošusių lįsti į vandenį ne tada, kada jiems norisi, o kada nori jų neregys draugas, tokio pliažo gal ir nereikia. O kas tokių draugų neturi ar nori būti savarankiškas, tam kaimynų latvių sumanymas turėtų praversti. Beje, mano kalbinti neregiai sakė, kad vieni į jūrą nedrįsta žengti, - ypač tada, kai ši stipriau banguoja. Toliau nuplaukus į jūrą sunku orientuotis, kurioje pusėje yra krantas. 

Jei sutiksime, kad specialaus paplūdimio neregiams reikia, tai kyla kitas klausimas, o koks jis turi būti? Atsakymą turėjo rasti ir projekto sumanytojai, ir įgyvendinimui vadovaujanti Liepojos dūmos atstovė Elina Tolmačova. Galvojantieji į talką pasikvietė net technikos universiteto specialistus. 

Bendraudamas su žmonėmis, remdamasis spauda susidariau tokį įspūdį apie teorinį sumanymą: grafinėmis plytelėmis pažymėtu takeliu per Pajūrio parką neregys Liepojos gyventojas ar miesto svečias ateina į jam specialiai pritaikytą miesto paplūdimio vietą. Reljefiniame žemėlapyje susipažįsta su aplinka - specialiai pritaikytais statiniais, takeliais, paplūdimiu, jūra. Po to neregys kreipiasi į paplūdimio darbuotojus. Šie jam įteikia specialią apyrankę su mygtuku. Neregys reljefiniu takeliu ir per smėlį nutiestu mediniu taku patenka į paplūdimį, susiranda vietą, Liepojos turizmo specialistų nuomone, ant paties minkščiausio Pabaltijyje smėlio. Ateina laikas maudynėms jūroje. Neregys brenda į jūrą. Jam orientuotis padeda mažiausiai du garsinį signalą skleidžiantys plūdurai. Jūroje jie įrengti pusantro metro gylyje. Nuplaukęs tolėliau į jūrą ir nežinodamas, kur krantas, neregys apyrankėje spusteli mygtuką ir krante esantis garsinis signalas pradeda veikti. Šis garsas ir plūdurai padeda neregiui laimingai pasiekti krantą. 

Tokia teorija. O kokia praktika? Priminsiu: kai lankėmės - paplūdimys praktiškai veikė tik antrą dieną. Taip bent sakė ten buvę darbuotojai. Pradėkime nuo to, kad reljefiniai takeliai tikrai yra. Reljefinis žemėlapis taip pat buvo. Yra ir plūdurai. Net penki. Tik jie kol kas veikia gana tyliai. Yra ir orientacijai garsinis signalas virš gelbėjimo stoties, tačiau dar nėra apyrankių. Matyt, techniški specialistai dar nespėjo savo darbo užbaigti. Bet laikinas sprendimas rastas: einant į jūrą reikia pasisakyti darbuotojams, kad norisi išsimaudyti. Nuplaukus į jūrą ir panorus grįžti, reikia palaikyti aukštyn iškeltą ranką. Jei darbuotojas pamatys, tai įjungs garsinį signalą ir viskas baigsis laimingai. 

Reljefinis paplūdimio žemėlapisŠiuo metu specialus paplūdimys ypač turėtų sudominti žmones su fizine negalia. Mat jiems čia įrengti specialūs dušai, tualetai, persirengimo kambarys. Yra čia ir du specialūs plačiaračiai vežimėliai. Abu tinka važiuoti į vandenį. Naudojantis vienu reikalinga kito žmogaus pagalba, o su kitu atvažiavęs į vandenį neįgalus žmogus gali iš jo "išlipti" pasimaudyti ir vėl išvažiuoti į krantą. Kol vyksta europinis projektas, o jis baigsis 2014 metų pabaigoje, tol viskuo galima naudotis nemokamai. 

Skaitydami apie specialų paplūdimį mano žodžiuose galite jausti lyg ir lengvą šypsnį. Tačiau šypsotis nereikėtų, nes Liepojoje viskas neįgaliųjų labui daroma labai rimtai. Aplinkos žmonėms su negalia pritaikymas neprasideda ir nesibaigia paplūdimyje. Kad būtų dar rimčiau, persakysiu spaudoje rastą faktą, jog Liepojos valdžia dešimt procentų miesto infrastruktūrai vystyti skirtų lėšų panaudoja žmonių su negalia poreikiams tenkinti. 

Liepojoje tiesiogiai dalyvaujant aklųjų bendrijai ir miesto dūmai 2009 metais priimta programa, užtikrinanti aplinkos prieinamumą visiems gyventojams. O kad visiems būtų aišku, ką daryti, sukurtos universalaus dizaino taisyklės. Jomis vadovaujantis ir prasidėjo darbai. 

Dar 2006 metais Liepojoje ant šaligatvių esantys kelio ženklų ir šviesoforų stulpai pradėti ženklinti geltona, šviesą atspindinčia juosta. Sutikite: naudinga ne tik silpnaregiams, bet ir išsiblaškiusiems žmonėms. 

Nuo 2008 metų pradėtos ženklinti ir ryškių kontūrų, rėmų neturinčios stiklinės sienos bei durys. Tai taip pat naudinga ne vien silpnaregiams. 

Liepojos šviesoforai taip pat draugiški neregiams. Jie šiek tiek draugiškesni nei Lietuvoje. Mat čia prie garsinio šviesoforo esančio mygtuko dėžutės viršuje arba dangtelyje reljefiškai pavaizduota sankryžos ir konkretaus perėjimo schema. Liepojoje yra gana sudėtingų perėjų. Sudėtingumą didina ir mieste esančios tramvajaus linijos, pėsčiųjų salelės, kelių "raizgalynės". Todėl tokia schema labai reikalinga. 

O dar Liepojoje yra neregiams pritaikyta pėsčiųjų gatvė. Jos šaligatvyje yra reljefinės plytelės. Jas galima jausti ir baltąja lazdele, ir per avalynę. Perėjų vietose plyteles su grioveliais keičia plytelės su apvaliais iškilimais. Taip signalizuojama, kad bus perėja. Kurmajas prospekte miesto valdžia, viliodama turistus, pastatė keturis objektus su metale išlietomis miesto himno eilutėmis ir jas iliustruojančiomis skulptūrinėmis kompozicijomis: žmogus su kirviu, smuklės stalas su alaus bokalais, varna. Dar yra ir telegrafistas. Tik jis į stulpą įsilipęs. Kelionių metu norėdamas nematančiam žmogui parodyti kokią nors skulptūrą ar paminklą, geriausiu atveju gali parodyti tik "didvyrio" batus ar žirgo kanopas. O čia apžiūrėti galima visą kompoziciją. Na, tik tas telegrafistas kiek aukštokai. Bet ir jį galima pamatyti apžiūrėjus suvenyrines kopijas. Gatvės reljefinis takelis veda į Pajūrio parką. Čia yra reljefinis parko žemėlapis. Nepametę reljefinio takelio ir į jau minėtą paplūdimį nueisite. 

Jei jau girti kaimynus, tai ir toliau: turi Liepojos aklieji ir pirmąjį šalyje neregį ekskursijų vadovą, liaudiškai tariant, gidą. Arturs Livmanis šios profesijos mokėsi kartu su matančiais žmonėmis. Latvių spauda rašo, kad jis bent dvi ekskursijas jau pravedė. 

Darbai patys nesidaro. Juos kažkas turi sumanyti, o sumanius - reikia įgyvendinti. Pas kaimynus toks sumanytojas yra Liepojos aklųjų draugijos valdybos pirmininkas Maris Ceirulis ir jo bendražygis Andis Dzerve. Yra kam "judinti", todėl Liepojoje ir judama pirmyn. 

Liepoja pirmoji Latvijoje užsibrėžė tikslą - iškovoti miesto visiems titulą. Ne tik užsibrėžė, bet ir nemažai nuveikė siekdama, kad aplinka taptų tinkama žmonėms su negalia. Liepoja nugalėjo Latvijos regioniniame konkurse geriausiai Europos turizmo vietai išaiškinti. Latvijoje šis konkursas rengiamas jau penkeri metai. 

Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorės Dainos Vitkauskienės (ji iš mūsų valdžios yra arčiausia jūros) paklausiau, ar teko kažką panašaus regėti darant mūsų pajūryje? Ji sakė, kad apie panašią veiklą nėra nieko girdėjusi ir su tokios veiklos rezultatais nei Palangoje, nei Šventojoje nėra susidūrusi. 

Kartu į Latviją keliavęs neregys Viktoras Deinarovičius kaimynų sumanymams pritarė. Jis buvo atlaidus projekto trūkumams, gyrė kaimynus už minties naujumą. V. Deinarovičius sakė: "Lankiausi ne viename užsienio šalių paplūdimyje, tačiau kažko panašaus nesu matęs. Teko patirti paplūdimių darbuotojų paslaugumą, tačiau specialių pritaikymų neregiams nebuvo. Visiškai įgyvendinus latvių sumanymą mielai pabandyčiau į jūrą maudytis eiti vienas - savarankiškai." 

Jei būsite pajūryje - nuvažiuokite ir jūs. Nuo Klaipėdos iki Liepojos tiek, kiek nuo Vilniaus iki Kauno - 99 kilometrai. Nuo Palangos ar Šventosios - dar arčiau. Jei paplūdimio nerasite - po šaunų miestą pasivaikščiosite. O jei paplūdimį rasite - viską patys savo kailiu išbandysite. 

Panašus paplūdimys gali būti ir pas mus. Sunkiausia yra pradžia. Sumanymus tobulinti, iš klaidų mokytis lengviau. Svarbu, kad kažkam reikėtų, kad kažkas darytų. 

 

Apie projektą internete: www.liepajaturisms.lv 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]