TRUMPAI

 

 


"SPINDULYS" ATSINAUJINO 

Naują vasaros sezoną LASS poilsio namai "Spindulys" pasitiko atsinaujinę. Čia suremontuota ir atnaujinta dalis patalpų, pagerėjo gyvenimo ir buities sąlygos. Pasikeitimus jau įvertino LASS Kauno, Klaipėdos, Pakruojo, Radviliškio, Rokiškio rajonų filialų organizacijų nariai. Pasikeitimus įvertins ir pavieniai poilsiautojai, ir socialinės reabilitacijos projektų dalyviai. Lėšų šiam atsinaujinimui skyrė LASS centro taryba. Kitais metais "Spindulys" švenčia veiklos trisdešimtmetį. 

 

KVAPŲ PASAULIS NEREGIAMS 

Startavo kūrybinė socialinė iniciatyva "Kvapų pasaulis neregiams". Ja aklieji ir silpnaregiai vaikai bei jaunimas skatinami pažinti aplinką per gamtos kvapus. Gegužės 29 dieną įvyko pirmasis projekto renginys. Šventėje "Kvapų diena" pusšimtis aklųjų ir silpnaregių vaikų ir jaunuolių iš visos Lietuvos turėjo galimybę pažinti įvairius gamtos kvapus: miško, gėlių, vaistažolių ir kitokius. Aktyviausiems įvairių užduočių vykdytojams skirti prizai. Projekte natūraliosios kosmetikos ir aromaterapijos įmonės "Kvapų namai" specialistai suteiks praktinių žinių apie kvapus. Projekto sumanytoja Eglė Jokužytė tikisi surengti dar ne vieną šio projekto renginį. 

 

KONCERTAS "DAVATKYNE" 

Birželio 1 dieną Šilavoto "Davatkyne" (Prienų raj.) vykusiame "Poezijos pavasaris 2013" renginyje koncertavo LASS Prienų rajono filialo moterų vokalinis ansamblis "Puriena". Šilavoto "Davatkynas" - daugiau nei šimtą metų gyvavusiame moterų vienuolyne įsteigtas muziejus. Jame vyksta kultūrinio pobūdžio renginiai. 

 

PAMOKA APIE NEREGĮ 

Birželio 6 dieną Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktorius Aloyzas Vilimas, socialinė darbuotoja Evelina Žemaitaitytė ir radijo laidų vedėjas Vidas Mekionis lankėsi Kupiškio rajono Salamiesčio pagrindinėje mokykloje. Čia buvo edukacinis užsiėmimas apie regos negalią turinčius žmones. Jame dalyvavo ketvirtų dešimtų klasių mokiniai bei pedagogai. 

A. Vilimas moksleiviams papasakojo apie LASS, jos tikslus. E. Žemaitaitytė apžvelgė aklųjų padėtį visuomenėje bei aklųjų rašto raidą nuo antikos iki šių dienų, apie galimybes mokytis ir dirbti, parodė šiuolaikinių techninės pagalbos priemonių. Vaikai vaikščiojo su baltąja lazdele, elektroniniu kliūčių ieškikliu, svėrė produktus kalbančiomis svarstyklėmis. V. Mekionis papasakojo apie neregio gyvenimą, moksleivius supažindino su brailio raštu, vaikai galėjo pabandyti rašyti brailio mašinėle. 

 

SPORTO ŠVENTĖJE TRETI 

Birželio 6 dieną Pakruojyje surengta regioninė žmonių su negalia sporto šventė. LASS Pakruojo rajono filialo komanda varžybose iškovojo trečiąją vietą. Organizacijai atstovavo dešimt aklųjų ir silpnaregių. 

 

KALVYSTĖS ŠVENTĖJE 

Mažeikiuose surengta IV tarptautinė kalvystės meno ir amatų šventė. Birželio 7 dieną renginyje koncertavo LASS Mažeikių rajono filialo vokalinis ansamblis ir liaudiškos muzikos kapela "Žemaitele". 

 

BENDRAUJA KAIMYNAI 

Birželio 8 dieną Druskininkuose su Suvalkų (Lenkija) krašto neregiais susitiko LASS Prienų rajono filialo organizacijos nariai. Svečiams parodytos turistų pamėgtos Druskininkų apylinkės. Kitas susitikimas planuojamas rugpjūčio mėnesį prie Galadusio ežero Lenkijoje. 

 

MAŽIAU NEĮGALIŲJŲ DISKRIMINAVIMO 

Birželio 11 dieną LR Seimas vieningai pritarė socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės siūlymui tiksliau apibrėžti, kas yra nedarbingas ir iš dalies darbingas asmuo. Nuo šių metų birželio 28 dienos yra numatyti Lietuvos Respublikos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo 19 ir 20 straipsnių ir Darbingumo lygio nustatymo tvarkos aprašo 31 punkto pakeitimai. 

Priimti šių teisės aktų pakeitimai suteiks daugiau aiškumo darbo santykiams, padės neįgaliesiems jaustis labiau socialiai apsaugotiems. 

 

"REGPLASTAI" - BANKROTO BYLA 

Kaune veikusiai UAB "Regplasta", kurios vienintelė steigėja ir akcininkė yra Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, iškelta bankroto byla. Taip šių metų birželio 12 dieną nutarė Kauno apygardos teismas. Nutartis nebuvo apskųsta ir įsigaliojo per 10 dienų nuo jos paskelbimo, t.y. birželio 22 dieną. 

Įmonės bankroto administratoriumi paskirta UAB "Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras". Kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus bankrutuojančiai "Regplastai" iki rugpjūčio 12 dienos. 

LASS įmonei bankroto byla iškelta, nes ji pripažinta nemokia. Pagal teismui pateiktą 2013 metų balandžio 30 dienos balansą matyti, kad įmonės skolos viršijo jos turimą turtą, o įmonė dirbo nuostolingai. 

"Regplastoje" dirba 28 darbuotojai su regėjimo negalia. 8 asmenis, turinčius sunkiausią regėjimo negalią, ketina įdarbinti Kaune veikianti socialinė neįgaliųjų įmonė. Planuojama išsaugoti UAB "Regplasta" teiktas pakavimo ir lankstymo paslaugas. Daugiau informacijos apie bankroto procedūrą galima rasti Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos internetinėje svetainėje www.bankrotodep.lt. 

 

NAUJA LNF PREZIDENTĖ 

Birželio 14 dieną Lietuvos neįgaliųjų forumo (LNF) visuotiniame narių susirinkime išrinkta nauja organizacijos prezidentė. Ja tapo žmogaus ir neįgaliųjų teisių, psichikos sveikatos priežiūros ekspertė Dovilė Juodkaitė. Ji pakeitė asociacijai ketverius metus vadovavusią Lietuvos žmonių su negalia sąjungos prezidentę Rasą Kavaliauskaitę. 

Teisinį išsilavinimą turinti D. Juodkaitė yra gerai susipažinusi su JT Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimo problematika, daugelį metų aktyviai prisideda prie įvairių iniciatyvų žmogaus teisėms ginti ir diskriminacijai mažinti. Nuo 2009 metų ji yra LNF tarybos narė, šiemet paskirta LR Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus visuomenine konsultante neįgaliųjų klausimais. Į LNF tarybą dar vienai kadencijai išrinktas LASS pirmininkas Sigitas Armonas. 

 

GALIME BŪTI PAVYZDŽIU 

Birželio 17-28 dieną Marakeše (Marokas) įvyko Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos WIPO diplomatinė konferencija. Joje kalbėta apie autorines teises ir skaitymo problemų turinčių žmonių poreikius. Elektroninės informacijos bibliotekoms tarptautinės organizacijos EIFL informacijos politikos programos koordinatorė Teresa Hackett konferencijoje kalbėjo ir apie Lietuvą. Ji pateikdama neregiams naudingus sprendimus pristatė ir Lietuvos aklųjų bibliotekos teikiamas bibliotekų ir informacijos paslaugas sutrikusios regos žmonėms. Tarp kitų pavyzdžių ji minėjo ir LAB sukurtą elektroninių leidinių valdymo informacinę sistemą ELVIS. 

Renginyje svarstytas skaitymo problemų turintiems žmonėms lengvatų autorinėje teisėje sutarties projektas. Viena problemų yra ta, kad, pavyzdžiui, anglų kalba vienoje šalyje garsiniu pavidalu išleistos neregiams skirtos knygos nepažeisdami įstatymų negali naudoti kitų šalių neregiai. Pateiktas Lietuvos ir kitų šalių pavyzdžiai kaip tik ir padėjo sutartyje įsigalėti nuostatai, kad neregių poreikio literatūrai ir leidiniams neturi riboti valstybių sienos ir jose galiojantys specifiniai tų šalių įstatymai. 

Sutarties punktuose sprendimus radusioms problemoms daug dėmesio skyrė ir Europos aklųjų sąjunga. Dar kovo mėnesį šiais klausimais sąjungos prezidentas Wolfgang Angermann kreipėsi į atsakingą už vidaus rinką ir paslaugas Europos komisarą (Michel Barnier) ir Europos Sąjungos prezidentą (Herman van Rompuy). 

Konferencijoje patvirtintas šios sutarties tekstas. 

 

UŽ ROMANTIŠKIAUSIĄ DAINĄ 

Birželio 19 dieną Kutiškių universaliame daugiafunkciniame centre surengtas autorinės dainos konkursas. Jame dalyvavo LASS Radviliškio rajono filialo vokalinės dainos ansamblis "Pasagėlė". Jis apdovanotas prizu už romantiškiausią dainą. 

 

POSĖDŽIAVO TEISIŲ GYNIMO IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMISIJA 

Birželio 19 dieną įvyko LASS teisių gynimo ir socialinių reikalų komisijos posėdis. LASS pirmininko pirmoji pavaduotoja Ramunė Balčikonienė informavo, kad LASS šių metų vasario 25 dieną raštu kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją ir prašė prie Neįgaliųjų reikalų departamento įsteigti darbo grupę, kuri parengtų siūlymus dėl socialinės reabilitacijos sistemos sričiai priklausančių paslaugų regėjimo neįgaliesiems organizavimo tvarkos reglamentavimo bei finansavimo. LASS nuomone, akliesiems Lietuvoje turi būti teikiamos kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos stacionarioje įstaigoje, o jų teikimo tvarka įteisinta valstybės. Departamento direktorės G. Paliušienės įsakymu gegužės 15 dieną sudaryta darbo grupė, į kurią deleguoti departamento, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo ministerijų, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų atstovai. Iš LASS į šią darbo grupę deleguota R. Balčikonienė ir LASS respublikinio centro vyresnioji specialistė I. Daučiūnienė. 

Svarstyta LASS rajonų filialų pirmininkų ir socialinių darbuotojų kvalifikacijos kėlimo situacija. Komisijos nariai vieningai pritarė nuomonei, jog būtina nuolat kelti darbuotojų - LASS miestų ir rajonų filialų pirmininkų - kvalifikaciją ir organizuoti jiems įvairius mokymus. Svarstyti ir kiti klausimai. 

 

PRISIMINTAS JUOZAPAS KAIRYS 

Birželio 20 dieną Vilniuje įvyko popietė, skirta ilgamečio LASS nario Juozapo Kairio atminimui. Tą dieną jam būtų sukakę 75 metai. J. Kairys mirė 2008 metų rudenį. Tačiau jo nuveikti darbai, meninė kūryba mus lydi iki šiol. J. Kairys buvo vienas neregių profesionalios muzikinės veiklos pradininkų Lietuvoje. Daugelį metų jis vadovavo Lietuvos aklųjų draugijos chorui, pats dainavo šiame chore. Išleido penkias savo sukurtų muzikinių kūrinių knygas. J. Kairys vienaip ar kitaip yra parėmęs ir palaikęs daugelį neregių, siekiančių tapti profesionaliais muzikantais ir dainininkais. 

Popietėje J. Kairį prisiminė kolegos, skambėjo valstybinio choro "Vilnius" bei solistų O. Matusevičiūtės, J. Vizbaraitės, V. Bagdono atliekami J. Kairio kūriniai. Prieš popietę sostinės Karveliškių kapinėse aplankytas J. Kairio kapas. 

 

BE JONINIŲ - NE½SIVAIZDUOJAMAS 

Birželis be Joninių neįsivaizduojamas. Neliko be dėmesio ši šventė LASS rajonų filialuose ir didžiuosiuose šalies miestuose. 

Kauno aklųjų ir silpnaregių centro folkloro ansamblis "Kanapija" apsilankė Kauno Panemunės senelių namuose, Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis" koncertavo sostinės Lazdynų seniūnijos gyventojams. Graužikuose koncertavo LASS Kelmės rajono filialo folkloro ansamblis "Ramočia", Šeduvos globos namuose - Radviliškio rajono filialo vokalinis ansamblis "Pasagėlė". Birželio 26 dieną Kaišiadorių rajono filialo narius linksmino į svečius atvykę Jonavos rajono filialo liaudiškos muzikos kapelos "Jonavėlė" nariai. 

Jonines šventė Biržų, Šalčininkų, Raseinių ir kitų rajonų organizacijų nariai. 

 

SURENGTOS "ŠALTINIO" ŽAIDYNĖS 

Birželio 21-30 dieną Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubas "Šaltinis" savo narius ir svečius pakvietė į "Šaltinio" žaidynes. Vyko keturių sporto šakų - plaukimo, dziudo, golbolo, šachmatų - varžybos. Šitaip klubas nusprendė paminėti veiklos dvidešimtmetį. Šiais metais "Šaltinis" pradėjo vykdyti ES finansuojamą projektą "Bendradarbiavimas prie sienų", skirtą glaudesniam Lietuvos, Baltarusijos, Latvijos ir Estijos aklųjų sportininkų bendradarbiavimui. "Šaltinio" žaidynės buvo sudėtinė šio projekto dalis. 

Birželio 21 dieną plaukimo varžybose, kuriose dalyvavo Lietuvos, Estijos ir Baltarusijos plaukikai, ypač gerai plaukė "Šaltinio" atstovė Barbora Šilkinytė - ji pagerino keturis Lietuvos neregių rekordus. Sporto klubo "Sveikata" atstovas Mindaugas Dvylaitis pasiekė du rekordus. 

Į dziudo turnyrą atvyko sportininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Čekijos ir Portugalijos. 

Birželio 28-29 dieną jėgas išmėgino Lietuvos ir Baltarusijos golbolo entuziastai. Turnyre dalyvavo 7 komandos: 4 lietuvių ir 3 baltarusių. Tris pirmąsias vietas iškovojo "Šaltinio" komandos. 

Šachmatų turnyre dalyvavo 34 sportininkai. 

Projektas "Bendradarbiavimas prie sienų" tęsiasi. Jis vyks visus šiuos ir ateinančius metus. Bus treniruočių stovyklos, varžybos. 

 

IŠVYKA Į RYGĄ 

Birželio 28 dieną LASS Radviliškio rajono filialo nariams surengta išvyka į Rygą (Latvija). Lėšų kelionei skyrė Radviliškio rajono savivaldybė. 

 

"KULTŪROS NAKTYJE" 

Naktį iš liepos 5 į 6 dieną Vilniuje vėl vyko Vienos nakties kultūros ir meno festivalis "Kultūros naktis". Klausytojams ir žiūrovams pasiūlyta per 160 sumanymų, kuriuos pateikė apie 700 menininkų. Renginiuose taip pat dalyvavo Lietuvos aklųjų biblioteka, Neįgaliųjų naujasis teatras, valstybinis choras "Vilnius". LAB savo lankytojams pasiūlė susipažinti su aklųjų sąjūdžio muziejumi, taktilinėmis knygomis, brailio rašto istorija ir jo dabartimi. Bibliotekoje verslininkė Eglė Jokužytė pristatė kvapų terapijos parodą. Ją kuriant dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokiniai. 

Naujasis teatras, kuriame vaidina ir keli neregiai, parodė Maironio poezijos ir gyvenimo motyvais sukurtą spektaklį "Beauštanti". 

"Vilnius" sostinės universiteto Šv. Jonų bažnyčios kieme, talkinant Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleivių chorui, instrumentinei grupei "Subtilu-Z", gitaristui Tadui Umbrasui, varinių pučiamųjų kvintetui "Brasspalvos" dainininkėms Martai Lukošiūtei ir Romualdai Suchockai, atliko programą "Neskubėk šią naktį į namus". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]