TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠPINATAI - VISOS ŠEIMOS SVEIKATAI


Jau prasidėjo špinatų sezonas. Mėsingi, sultingi, dideliais it varnalėšų lapais. Stebuklas, o ne augalai. Ir savybės jų - puikios. 

Špinatai - vienmečiai, dvimečiai žoliniai augalai. Jų tėvyne laikoma senovės Persija, į Europą šis salotas primenantis augalas atkeliavo tik XII a. - ispanams jį atvežė arabai, o arabų šalyse špinatai tiesiog nepakeičiami. Kai nėra šviežių špinatų ( arabai juos vadina "daržovių karaliais"), patiekalai barstomi džiovintais. 

Lietuvoje ši daržovė dar nėra labai mėgstama dėl specifinio jos skonio, tačiau skanių patiekalų tikrai galima pasigaminti. Be to, špinatų nesunku užsiauginti ir darže, juos galima auginti ir žiemą ant palangės (vijoklinis špinatas). Dabar špinatų veislių yra labai įvairių. Špinatus galima sėti iš rudens, jie nebijo šalčio. Jei nepasėjote - ne bėda, nes špinatus sėti niekada nevėlu. Tai galima daryti kelis kartus per vasarą. Sudygus sėkloms, tinkami maistui lapai užauga per mėnesį. Neturite daržo - auginkite balkone, nenorite auginti - nusipirkite. Jų yra pirkti visose didžiosiose parduotuvėse. 

Mokslininkai teigia, kad špinatai yra stiprus antioksidantas, kuris įveikia laisvuosius radikalus, sukeliančius širdies ir kai kurias senėjimo ligas. 

Špinatai - natūralus baltymų šaltinis. Daugiau baltymų turi tik žirniai ir pupelės. Špinatuose yra cukraus, daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies, vario ir kt. Juose randama ir jodo, todėl ši daržovė labai tinka skydliaukės ligų profilaktikai. Špinatai - natūralių vitaminų (C, B1, B2, B6, PP, K, E, D), karotino, angliavandenių šaltinis. Špinatuose esanti geležis savo chemine sudėtimi labai panaši į hemoglobiną, todėl šie augalai naudingi sergant mažakraujyste ir tuberkulioze. Valgant špinatus gerėja širdies ir kraujagyslių sistemos veikla. Juose daug medžiagos, kuri gerai veikia skrandžio ir kasos darbą. Ši daržovė naudinga, kai kaupiasi dujos, kietėja viduriai, sergant diabetu, hipertonija, rachitu. Špinatai stiprina nervų sistemą, tinka protinį darbą dirbantiems žmonėms. 

Kadangi turi daug baltymų ir vitaminų, špinatai rekomenduotini vaikų ir dietinei mitybai bei avitaminozės profilaktikai. Dėl savo sudėties špinatai labai lengvai pasisavinami. 

Vienintelis špinatų trūkumas - didelis oksalo rūgšties kiekis. Dėl šios priežasties špinatų vartojimą reikėtų apriboti kūdikiams, žmonėms, sergantiems inkstų akmenlige, kepenų, tulžies pūslės ir dvylikapirštės žarnos ligomis. 

Tiesa, šviežiuose špinatuose esanti oksalo rūgštis visiškai nekenksminga, norint neutralizuoti oksalo rūgštį, verdant į vandenį su špinatais reikia įpilti truputį pieno ar grietinėlės. Turėkite omenyje, kad daugiausia oksalo rūgšties yra senuose, peraugusiuose lapuose, jaunuose jos beveik nėra. 

Nuskintus špinatų lapus reikia tuoj pat suvartoti arba dėti į šaldytuvą. Jei neturite kur laikyti šaltai, nepatartina jų laikyti ilgiau kaip parą. Šviežiai paruoštuose špinatuose, kaip ir konservuotuose, kenksmingų medžiagų nėra. Špinatus galima ne tik konservuoti, bet ir šaldyti, džiovinti - išlieka maistinės savybės. Namuose saugiausia būtų juos užšaldyti. 

Švieži špinatų lapai labai tinka salotoms, tyrėms gaminti, tai geras priedas prie kitų patiekalų, iš jų verdamos sriubos, košės. Tinka kaip priedas įvairioms lapinėms sriuboms - rūgštynių, dilgėlių, burokėlių lapelių. 

Špinatai yra ir vaistas - jų lapai skatina virškinimo liaukų veiklą ir žarnyno peristaltiką. Nuo vidurių užkietėjimo ir dujų kaupimosi žarnyne geriamas špinatų lapų nuoviras. Imama 10 g lapų ir užplikoma stikline verdančio vandens. Verdama 10-15 minučių. Atšaldžius geriama po vieną ketvirtį stiklinės 3-4 kartus per dieną. Toks nuoviras tinka ir kaip dietinis gėrimas. 

Špinatų salotos 

Saują nuplautų špinatų lapų supjaustyti juostelėmis. Įdėti smulkiai sukapotų svogūnų laiškų, krapų, citrinos sulčių ir aliejaus. Pagardinti trupučiu grietinės. 

Kiaušinienė su špinatais 

Saują špinatų supjaustyti, sudėti į įkaitintą keptuvę, kurioje ištirpintas sviestas, pabarstyti džiūvėsėliais, truputį pasūdyti ir pakepinus 2-3 minutes, kol špinatai suminkštės, įmušti kelis kiaušinius. Užtarkuoti fermentinio sūrio ir kepti, kol iškeps kiaušiniai. Kiaušinienę galima kepti orkaitėje, galima kiaušinius suplakti kaip omletui. Kiekviena šeimininkė gali kepti pagal savo receptą. 

Špinatų sriuba su bulvėmis 

Į verdantį mėsos sultinį dėti smulkiai supjaustytą ir pakepintą svogūną, kubeliais supjaustytų morkų ir bulvių. Šioms daržovėms baigiant virti sudėti smulkiai pjaustytus špinatus (400 g), pasūdyti ir dar pavirti 5 min. Paskaninti grietine. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]