MEDICINA

 

NEGAILESTINGAS CUKRUS


Ankstyvas rytas. Iš vonios tave kviečia arbatinuko švilpimas. Tekinas skubi į virtuvę, čiumpi tik ką užvirusį arbatinuką, plikai kavą. Puodelis lėtai prisipildo kunkuliuojančio juodumo. Jo viršuje raibuliuoja šviesesni ratilai. Bematant virtuvėje pasklinda viliojantis kavos aromatas. Tada paimi cukrinę ir šaukšteliu baltus kristalus iš lėto gramzdini juodame skystyje. Cukrus kavai suteikia dar subtilesnį skonį. 

Deja, ne kiekvienas gali sau leisti mėgautis saldžiuoju produktu. Cukrus ne tik teikia malonumą, bet kai kam - ypač žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, - mirtinai pavojingas. Saldusis nuodas veikia lėtai. Jo griaunamoji veikla vieniems pasireiškia labai greitai, kitiems - po kelerių metų. Diabetas neaplenkia ir žmogaus akių. Dažniausiai žmogui pradeda silpti regėjimas - žiūrint atsiranda juodi, dideli taškai, "skraidančios musės". Laiku nesikreipus į gydytoją oftalmologą laukia neišvengiamas aklumas. O laiku numatytas vizitas pas akių gydytoją leidžia išvengti akių pažeidimų - išsaugomas regėjimas. 

Apie cukrinio diabeto daromą žalą akims bei regėjimui "Mūsų žodžio" skaitytojams papasakojo Vilniaus universiteto ligoninės "Santariškių klinikos" akių lazerinės chirurgijos kabineto gydytoja Milda Aukštikalnienė

 

Mano pacientai - žmonės, sergantys diabetu. Ši liga negailestingai pažeidžia tam tikrus žmogaus organus. Akys - ne išimtis. Didžiausia problema yra diabetinė retinopatija (pakitimai akies tinklainėje), pasitaiko ir diabetinė katarakta (akies lęšiuko drumstėjimas). Susirgus diabetu šios akių ligos atsiranda ne iš karto, o po tam tikro laiko. Diabetinės retinopatijos vystymosi greitis tiesiogiai priklauso nuo diabeto kontrolės. Kuo stropiau ši liga prižiūrima, tuo geriau išvengiama akių pažeidimų ir su jais susijusio ligos progresavimo. 

Kai nėra tinkamo cukraus kraujyje reguliavimo, žmogaus organų veikla ima trikti. Dažniausiai šis procesas nėra staigus. Jis trunka kelerius metus. Kai pažeidžiamos žmogaus akys, tinklainėje atsiranda mikroeneurizmos, kraujosruvos. Vėliau tinklainė pabrinksta. Tai vadinama diabetinė retinopatija. Ligai progresuojant, akyse vystosi naujadarinės kraujagyslės. Joms trūkinėjant atsiranda kraujosruvų į stiklakūnį, tai blogina regėjimą. Laiku negydant šių simptomų, gresia apakimas. 

Katarakta - tai akies lęšiuko sudrumstėjimas. Ši liga būdinga vyresnio amžiaus žmonėms. Sergantiems cukriniu diabetu katarakta gali išsivystyti ir jaunesniems dėl kraujyje padidėjusios gliukozės. 

Pagrįstas klausimas: kokie simptomai rodo, kad akyse prasidėjo nepageidautini reiškiniai? Atsakyti nėra taip paprasta. Sergantiems pirmojo tipo cukriniu diabetu pirmi retinopatijos požymiai pasireiškia maždaug po penkerių metų. Pirmus penkerius metus okulisto konsultacija nėra būtina. Sergantiems antrojo tipo diabetu su okulistu reikia konsultuotis iš karto, kai nustatoma ši liga. Dažniausiai antrojo tipo diabetas nustatomas ne iš karto. Vadinasi, jau žmogaus organizme esama negerų pokyčių. Po paciento nuodugnios akių apžiūros, ištyrus akių dugną, gydytojas nustato lankymosi režimą. 

Deja, akyse atsirandančių pakitimų, netgi labai žymių, žmogus dažniausiai nejaučia. Pacientas pajunta simptomus, kai liga jau būna gerokai įsibėgėjusi. Tad mes sakome, kad sergantiems cukriniu diabetu privalu reguliariai lankytis ne tik pas šeimos gydytoją, endokrinologą, bet ir pas akių gydytoją. Pats efektyviausias gydymas, kai randame akyse tik ką prasidėjusius pakitimus, nors pats žmogus jų dar nejaučia. Regėjimas dar būna geras. 

Kalbant apie simptomus, išskirčiau šiuos. Pirmiausia pablogėja regėjimas. Žmogus sunkiai pradeda skaityti. Gali iškristi tam tikra teksto dalis. Tai signalas, kad yra pažeista geltonoji dėmė. Kitas simptomas - akies aptemimas. Staiga prieš akį atsiranda rūkas, skraidantys juoduliai. Vadinasi, kraujas jau išsiliejęs akies stiklakūnyje. Kai atsiranda tokie simptomai, dažniausiai jau neįmanoma sugrąžinti buvusio regėjimo. Tada siekiama bent jau išsaugoti esamą regėjimą. Esant tokiai ligos stadijai tikslas - sustabdyti progresuojančią ligą. 

Žmogus, pastebėjęs pirmuosius akių negalavimo simptomus, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis paskiria okulisto apžiūrą. Pacientui patarčiau nesijaudinti. Kas įvyko, tas įvyko. Per dieną neapankama. Žinoma, reikia skubiai vertinti situaciją ir priimti tinkamiausius sprendimus. Labiausiai matymo kokybei kenkia proliferuojanti diabetinė retinopatija. Plyšus naujadarinei kraujagyslei ir kraujui išsiliejus į stiklakūnį, žmogus nustoja matyti. Kita ryškaus regėjimo pablogėjimo priežastis - diabetinis geltonosios dėmės pakenkimas, dažniausiai išsivystantis sergantiems antrojo tipo diabetu. 

 

Pažeistų akių gydymas 

Anksčiau diabetinės retinopatijos gydymo auksinis standartas buvo lazerinis gydymas. Lazeriu būdavo prideginama tinklainė. Šitaip būdavo sumažinamas tinklainės deguonies poreikis, pagerinama kraujotaka. O tikslas vienas - išsaugoti centrinį matymą. Dabar lazerinis gydymas taikomas esant proliferacinei diabetinei retinopatijai, o, esant diabetinei makulapatijai (geltonosios dėmės pabrinkimui, pakitimams), taikomas ir kraujagyslių endotelio augimo faktorių slopinantis gydymas. Tai injekcijos į akies stiklakūnį. Leidžiami tie patys vaistai, kurie vartojami amžinei geltonosios dėmės degeneracijai gydyti. Tačiau, esant reikalui, taikomas ir gydymas lazeriu. 

Lazeriai dabar labai patobulėję. Pasikeitę jų techniniai parametrai bei kitos galimybės. Gydymo esmė yra ta pati - prideginama tinklainė. Tik skiriasi techninės priemonės. Lazerio procedūros atliekamos ambulatoriškai. Pirmiausia išplečiami akių vyzdžiai. Tada prie plyšinės lempos (biologinio mikroskopo) atliekamas lazerinio gydymo seansas. Jo trukmė įvairi - nuo penkių iki penkiolikos minučių. Po procedūros žmogus keliauja namo. Gydymo seansus reikia kartoti atsižvelgiant į konkretaus ligonio akių būklę. Diabetas - lėtinė liga, todėl, apgydžius vienus akių pakitimus, po kurio laiko atsiranda kitų. 

Yra nemažai naujų gydymo priemonių ir vaistų klinikinių tyrimų. Mūsų centras taip pat dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose klinikiniuose tyrimuose. Sergant diabetu, dažniausiai būtinas kompleksinis gydymas. Kitaip tariant, tai komandinis kelių sričių gydytojų darbas. Kartu bendradarbiauja šeimos gydytojas, endokrinologas, okulistas, dietologas ir kiti specialistai. Norint, kad cukrus būtų ne toks žalingas organizmui, būtina griežta kontrolė. Ši kontrolė - iš kelių komponentų: mitybos, aktyvios fizinės veiklos, reguliaraus vaistų gėrimo ir, svarbiausia, - kasdienio cukraus kraujyje kiekio matavimo. Gydytojų uždavinys - neleisti padidėti gliukozės kiekiui. Daugybe klinikinių tyrimų įrodyta, kad diabetinis akių pakenkimas tiesiogiai priklauso nuo glikemijos kontrolės. Tiesa, dar įtakos turi padidėjęs kraujo spaudimas. Jį reikia palaikyti normalų. Šie du faktoriai yra svarbiausi cukrinio diabeto kontrolei. Jei glikemijos bei kraujospūdžio rodmenys geri, tai liga progresuos kur kas lėčiau.  

 

Parengė Emilija DERŠKUTĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]