NAUDINGA ŽINOTI

Dana ARMONIENĖ

47 METAI SU GARSINIAIS ŽURNALAIS


Kultūringas žmogus, atsibudęs ryte, įsijungia radiją arba televizorių ir klausosi informacijos apie aktualius politinio, visuomeninio, ekonominio gyvenimo įvykius. Tiems, kurie pavėlavo išklausyti spaudos apžvalgą, neužsiprenumeravo arba spaudos kioske nenusipirko mėgstamo laikraščio arba žurnalo, į pagalbą ateina internetas. Jame randame ir dienraščių straipsnių ištraukų, ir reikalingų žinių. Kokį informacijos šaltinį - radiją, televiziją, laikraštį, žurnalą, internetą - pasirinkti aklam ar silpnai matančiam žmogui? Kaip iš dabar leidžiamos spaudos gausos atsirinkti aktualiausias, įdomiausias, reikalingiausias žinias? 

Ištikimas neregio mokymosi, laisvalaikio palydovas ir pagalbininkas yra Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB). Ji vienintelė šalyje regėjimo neįgaliesiems atveria vartus į žinių bei dvasios atgaivos pasaulį - tokią galimybę suteikia leidžiamos garsinės knygos bei žurnalai. Apie šias knygas daug kalbėta pernai minint garsinės knygos 50-metį. Kokia informacija skelbiama garsiniuose žurnaluose ir kuo ji naudinga Aklųjų bibliotekos skaitytojams? 

Pirmasis (be pavadinimo) garsinis žurnalas, supažindinantis akluosius su mokslo, technikos naujovėmis ir teikiantis nemažai kitos informacijos, pasirodė 1966 metų gegužės mėnesį. Vėliau žurnalas pavadintas "Spinduliu". 1968 metais jį pakeitė garsinis žurnalas "Iš viso pasaulio". 1976 metais jau turėjome 4 garsinius žurnalus: 2 dvisavaitinius - "Iš viso pasaulio", "Literatūros naujienos" ir 2 mėnesinius - "Kultūra ir buitis", "Mokslas ir dabartis". 1983 metais jau leidžiami 6 garsiniai žurnalai. Mėnesiniai "Iš viso pasaulio", "Mokslas ir dabartis", "Šeima ir buitis". Dvisavaitiniai - "Literatūrinės naujienos", "Kultūra", ketvirtinis "Iš mūsų gyvenimo". Medžiaga šiems žurnalams buvo renkama daugiau kaip iš 35 respublikinių žurnalų ir laikraščių, kitų informacijos šaltinių. Seniausiai einantys žurnalai jau turėjo nuolatinius medžiagos šaltinius, jos atrankos kriterijus. Garsiniai žurnalai greitai išpopuliarėjo. Juos pamėgo ir skaitė daugelis regėjimo negalią turinčių žmonių. Skaitytojai buvo supažindinami su gamtos ir visuomeninių mokslų laimėjimais, naujais literatūros kūriniais, čia buvo keliamos dorovės, santuokos, asmenybės ugdymo problemos, propaguojamas sveikas gyvenimo būdas. Garsinių redaktorių darbo planus įdėmiai peržiūrinėdavo kartą per mėnesį susirinkdavusi Garsinių žurnalų redakcinė kolegija. 

Teminius garsinius žurnalus rengė kompetentingi lietuvių kalbos ir literatūros, rusų, prancūzų kalbų aukštuosius mokslus baigę, savo darbą gerai išmanantys darbuotojai. Ištikimi garsinių žurnalų skaitytojai tikrai prisimena Juozą Karlikauską, Saulių Plepį, Pranę Budzinauskaitę, Henriką Daunoravičių, Lionginą Ragėną, Gedvilę Jonaitienę, Jūratę Karazijaitę, Birutę Krasauskienę, Algimantą Katilių, Mykolą Poznanską, Stasę Ingaunytę ir daugelį kitų redaktorių. Įvairią medžiagą garsiniams žurnalams parinkdavo, išsamiai su ja susipažindavo, polemizuodavo dėl straipsnių aktualumo du redaktoriai: aklasis arba silpnai matantis ir regintysis. Daug reginčiųjų tapdavo ilgamečiais darbuotojais, ne tik aklųjų bendradarbiais, bet ir jų bičiuliais. 

Garsinių knygų juostinės ritėsŠiuo metu LAB leidžia 17 pavadinimų garsinius žurnalus: 7 mėnesinius teminius žurnalus, 4 ketvirtinius žurnalus, o 6 žurnalai yra įgarsinami nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Rengiami garsiniai žurnalai yra įdomūs, apima pačias populiariausias temas, turi gausų savo skaitytojų būrį. Ir prieš 47 metus, ir šiandien neregį domina istorija, politika, ekonomikos naujienos, etnografija, kultūrinio gyvenimo įvykiai, gamtos paslaptys, kelionių įspūdžiai, žinomi žmonės, santykiai šeimoje, vaikų auklėjimas, mados, kulinarijos paslaptys ir kita. Populiariausi garsiniai žurnalai yra "Iš viso pasaulio", "Sveikatos ABC", "Intelekto generatorius", "Informacinė visuomenė", "Šeima ir buitis". Svarbiausias motyvas skaityti garsinius žurnalus yra parinkta įdomi, aktuali medžiaga iš įvairių periodinės spaudos leidinių ir interneto svetainių. Temų diapazonas labai platus. 

Garsinis žurnalas "Intelekto generatorius" - rinkinys straipsnių, suteikiančių daug naujų žinių, faktų, skatinančių mąstyti ir apibendrinti. Temos pačios įvairiausios: pasaulio spalvos ir įvairovė, klimato pokyčiai, stichinės nelaimės ir jų padariniai, ekologinės problemos, nykstančių rūšių išsaugojimas ir atkūrimas, nuostabus ir nepakartojamas augalijos bei gyvūnijos pasaulis. Kas yra žmogus? Kurlink jis vystosi? Ar tampame sveikesni, protingesni, gražesni? Kas mus vienija ir kas skiria? 

Garsinis žurnalas "Kultūra. Literatūra" - rinkinys straipsnių, kuriame - literatūrinio, muzikinio, kultūrinio gyvenimo aktualijos, problemos, naujovės, faktai ir apmąstymai, dabartis ir vizijos. Šviesių asmenybių gyvenimo ir kūrybos peripetijos įkvėps naujiems tikslams ir siekiams. Skaitymo malonumo ieškotojams - naujų knygų apžvalgos, recenzijos, lietuvių ir užsienio kūrėjų esė, dienoraščiai, kelionių apybraižos, apsakymai, apybraižos, miniatiūros, poezija, vertimai. 

Garsinis žurnalas "Iš viso pasaulio" skirtas norintiems pažinti pasaulį. Čia rasite straipsnių apie tolimus kraštus ir juose gyvenančius lietuvius. Taip pat galėsite pasiskaityti apie visiems pažįstamas Lietuvos ir pasaulio asmenybes ar sužinoti, kaip gyvena Mongolijos stepių klajokliai, ką reikia patirti paprastiems Rio de Žaneiro gyventojams ar su kuo kasdien turi kovoti Šiaurės Amerikos indėnai. Mokslo ir technologijų rubrikoje išgirsite naujų faktų apie faraoną Tutanchamoną, sužinosite, kad mūsų protėviai galėjo būti kanibalai bei galėsite apsvarstyti galimybę nukeliauti į Marsą be bilieto atgal! O jei vis dėlto norite tvirtai stovėti ant žemės, bet domina anapusinis pasaulis ar nepaaiškinami reiškiniai, būtinai pasiskaitykite šio garsinio žurnalo rubriką "Paslaptingas pasaulis"! 

Jei šiuolaikiniame pasaulyje norite jaustis kaip žuvis vandenyje, be garsinio žurnalo "Informacinė visuomenė" neišsiversite! Skaitydami apie kompiuterines technologijas ir skaitmeninio pasaulio naujoves sužinosite, ne tik kaip kompiuteris bei internetas pakeitė mūsų pasaulį, bet koks tas pasaulis bus ateityje. O gal neapsisprendžiate, ar palaikyti Lietuvos valdžios ketinimą įsivesti eurą, statyti naują atominę elektrinę bei Lietuvoje pradėti skalūninių dujų paiešką? Tada būtinai perskaitykite ekonomikos bei energetikos rubrikas! Aktyvūs ir nenustygstantys vietoje žmonės šiame žurnale ras daugybę vertingų patarimų, kaip pradėti savo verslą bei ką verta žinoti apie investicijas. Jei vis dėlto nesiryžote žengti tokio žingsnio, galėsite pasiskaityti apie sėkmingai verslą sukūrusių žmonių patirtį tiek Lietuvoje, tiek užsienyje! Žurnale nuolat skelbiame straipsnius, kaip susirasti darbą, jį pakeisti arba pakilti karjeros laiptais. Drįsčiau teigti, kad šis žurnalas skirtas veržliam šiuolaikiniam žmogui, kuris nori gyventi šių dienų ritmu! 

Garsiniame žurnale "Istorija. Politika. Teisė" rasite daugybę įdomių straipsnių ne tik apie Lietuvos, bet ir apie viso pasaulio istoriją. Skaitydami jį sužinosite naujų ir kartais tiesiog neįtikėtinų teorijų bei faktų apie seniai žinotus istorinius dalykus! Politikos rubrikoje pasiskaitysite ne tik apie Lietuvos politinę padėtį ar iki skausmo pažįstamus politikus, bet ir sužinosite, kokios politikos tendencijos vyrauja visame pasaulyje, kaip gyvena arabų tautos po revoliucijos, kokios šiuo metu yra politinės nuotaikos Afrikoje ar tolimojoje Pietų Amerikoje! Skaitydami šią rubriką jūs visada galėsite aptarti su kaimynu paskutines politikos naujienas! O jei prireiks teisinio patarimo apie pensijų reformą, šildymo lengvatas, testamento surašymą, privataus asmens bankrotą ar kelionę su savo augintiniu į užsienio šalį, irgi rasite atsakymus. 

"Informacinės visuomenės" ir "Istorijos. Politikos. Teisės" redaktorė Kristina norėtų pakviesti skaityti šiuos garsinius žurnalus ne tik vyrus, kuriems politinės ar ekonominės temos yra labai artimos, bet ir moteris, nes jos tikrai ras aktualių, įdomių straipsnių! 

Mėnesinis garsinis žurnalas "Sveikatos ABC" išsamiai aprašo įvairių ligų simptomus ir jų gydymo būdus, depresijos pasekmes, gydymą kamieninėmis ląstelėmis, akcentuoja žalingus gyvenimo įpročius ir jų padarinius, pateikia stomatologijos ir medicinos naujienų. Mėnesinis garsinis žurnalas "Šeima ir buitis" analizuoja šeimos, santuokos, ištikimybės, vaikų auklėjimo problemas, patyčias mokyklose, emigracijos klausimus, aptaria įvairius mados stilius, supažindina su virtuvės ir namų interjero naujienomis. 

Plačiau norėtųsi pakalbėti apie garsinį žurnalą "Aitvaras", leidžiamą vyresnio mokyklinio amžiaus vaikams. Jame pateikiamos jaunimui aktualios temos iš žurnalų "Panelė", "Kur studijuoti?", "Justė", "Naminukas", "Luka", "Ji" ir kitų leidinių. Jaunimas dabar labai užsiėmęs. Didelis mokymosi krūvis, popamokinė veikla, įvairūs būreliai atima daug laiko. Atėjus pavasariui, taip norisi atitrūkti nuo pamokų ruošimo, daugiau laiko praleisti su draugais, pabūti gamtoje. Taip pat panaršyti interneto svetainėse, pažaisti kompiuterinius žaidimus. Knygoms ar žurnalams skaityti laiko nelieka. O gaila! Skaitydami plėsime savo akiratį, sužinosime, kaip gyvena ir mokosi jaunimas užsienyje, sužinosime apie mados stilius ar kokia specialybė dabar reikalingiausia, artimiau pažinsime gamtą ir jos reiškinius. 

Garsinių žurnalų nauda Lietuvos aklųjų švietimui nekelia abejonių. Išlieka aktualus žurnalų populiarinimo klausimas. Medžiaga garsiniams žurnalams parenkama iš daugiau kaip 60 periodinių leidinių. Ar straipsniai gali "pasenti", būti neaktualūs, neįdomūs? Į šį klausimą teatsako mūsų gerbiamas aklasis ir silpnaregis skaitytojas. Garsinių leidinių redakcijos darbuotojos pasirengusios supažindinti tik su išliekamąją vertę turinčia medžiaga, nesivaikyti pigios vienadienės informacijos. Skaitykite garsinius žurnalus! Įdomi, vertinga, pozityvi informacija padės išblaškyti kasdienius rūpesčius, nuvyti šalin užėjusį slogutį, suteiks daugiau optimizmo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]