VERSLAS IR NEREGYS

 

VOKIŠKAS TIKSLUMAS LIETUVIŲ RANKOMIS


Leonas KirkilovskisBalandžio 8-9 d. UAB "Liregus" lankėsi Vokietijos elektros instaliacinių gaminių patikros ir sertifikavimo centro ekspertai. Tai nebe pirmas šio centro atstovų vizitas į "Liregus" bendrovę, tačiau bene pirmą kartą su jos direktoriumi Leonu Kirkilovskiu "Mūsų žodžio" žurnalistas Alvydas Valenta šnekėjosi apie tai išsamiau. 

Alvydas Valenta. Ekspertai paprastai be reikalo nevažinėja. Tad, gerbiamas direktoriau, papasakokite, ką jie jūsų įmonėje veikia? 

Leonas Kirkilovskis. UAB "Liregus" gamina elektros instaliacinius gaminius. Tirdami Lietuvos rinką, konkurencinę aplinką, galimybes, pamatėme, kad čia galėtume parduoti 60-70 proc. mūsų produkcijos. Toliau norint vystytis ir augti, reikėtų ieškoti rinkų už Lietuvos ribų. Kad parduotume savo gaminius užsienyje, reikia, kad jie kuo nors išsiskirtų. Kuo galime išsiskirti? Visų pirma išskirtinė kokybė, antra, garsus prekinis ženklas, trečia, žinomos firmos pripažinimas ir rekomendacijos. Pradėjome domėtis ir paaiškėjo, kad mūsų produkcija užsienyje galėtų būti perkama, jeigu turėtų specialų kokybės atitikties dokumentą (VDE sertifikatą). Kitaip sakant, kad mūsų produkcija būtų perkama, reikalingas vokiškas patikimumas. Tada susisiekėme su tarpininkais Vokietijoje, Vokietijos ekspertizės centru, sužinojome, ko reikia, kad gautume kokybės atitikties dokumentą. Gavome didžiulį, apie dešimties lapų, sąrašą, kokius standartus turėtume atitikti, kad tokį dokumentą gautume. Visa tai vyko 2005 metais. Dvejus metus rengėmės, kad mūsų gaminiai atitiktų keliamus reikalavimus. Ekspertus pasikvietėme jau po pirmųjų metų - vietoje dešimties gavome penkių puslapių sąrašą, kokių reikalavimų vis dar neatitinkame. Toliau dirbome ir po metų ekspertai atvyko dar kartą. Tada ir pripažino, kad mūsų produkcijai galima suteikti kokybės atitikties dokumentą. 

A. V. Kokiam laikui duodamas dokumentas? Ar galima jį pratęsti, pasitvirtinti iš naujo? 

L. K. Ekspertai atvyksta kasmet ir kasmet iš naujo tikrina, o mes turime įrodyti, kad gaminame tikrai geros kokybės, vokiškus reikalavimus atitinkančią produkciją ir kad tokio dokumento iš tikrųjų nusipelnome. Nelengva didelė atsakomybė, bet šiais laikais kitaip neįmanoma. Žingsnis į šalį - ir sertifikato negausi. Negausi sertifikato - užsienyje tavo pagamintos produkcijos niekas nepirks. Bet čia reikia kalbėti ne tik apie produkciją ir ne tik apie kokybę. Tai, kad kasmet gauname vokišką kokybės sertifikatą, didelis viso kolektyvo nuopelnas, visų bendro darbo rezultatas. 

A. V. Kaip vyksta pati patikra? 

L. K. Pirmiausia turime parodyti žaliavų sandėlius. Tikrinama, ar kiekviena žaliava, naudojama mūsų gaminiuose, turi kokybės atitikties dokumentą, ar atitinka keliamus reikalavimus. Pavyzdžiui, jungiklio pagrindas turi būti pagamintas iš nulinės degumo klasės medžiagos. Vadinasi, jis turi būti visiškai nedegus arba, esant tam tikrai temperatūrai, gali tiktai pradėti lydytis. Reikalavimai keliami ir dangteliams, rėmeliams, kitoms gaminio dalims. Patikrinus sandėlius, medžiagų įsigijimo dokumentus, einama į gamybines patalpas, tikrinami detalių liejimo įrenginiai, prietaisai, kuriais mes patys detales tikriname. Tiek liejimo įrenginiai, tiek tikrinimo prietaisai irgi turi būti sertifikuoti. Privaloma pildyti žurnalą, kas kiek laiko atliekamos patikros, kiek kurioje detalių partijoje aptikta broko ir pan. Visa tai turi būti patvirtinta atsakingų darbuotojų parašais. Kita stadija - ekspertas surinktus gaminius pasirinktinai dar pamatuoja savo turimais prietaisais. Tada taip pat pasirinktinai iš gatavos produkcijos sandėlio paimami pavyzdžiai, dedami į dėžę, užantspauduojami ir siunčiami į Vokietiją. Sugrįžęs namo ekspertas juos patikrina dar kartą ir tik tada vieneriems metams galima gauti kokybės atitikties dokumentą. Paskui vėl viskas iš naujo. 

A. V. Ne kartą esate minėjęs, kad dalį produkcijos parduodate užsienyje. Papasakokite apie tai kiek daugiau. 

L. K. Apie trečdalis mūsų gaminamos produkcijos parduodama už Lietuvos ribų: Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje (Minske), Rusijoje (Maskvoje), atskiras gaminių partijas parduodame Gruzijoje, Lenkijoje, Švedijoje. Nuolat dalyvaujame įvairiose parodose: kas antri metai Diuseldorfe (Vokietija), Milane (Italija), Lenkijoje, Suomijoje. Parodos reikalingos, kad jaustume pulsą: kad žinotume, kokie vyksta pokyčiai, kokios tendencijos. Kalbant apie mūsų produkcijos realizavimą užsienyje, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad daugelį metų gaminame elektros laidų sistemas "Snaigės" šaldytuvams. Jie dabar į rinką eina su "Elektroliukso" vėliava. Didžioji dalis šių šaldytuvų taip pat parduodama ne Lietuvoje. Taigi ir mūsų pagaminta produkcija su šaldytuvais taip pat iškeliauja svetur. 

A. V. Verslininkai paprastai gyvena ne tiek šia diena, kiek ateinančia. Ką veiksite rytoj, po mėnesio, po metų? 

L. K. Turime viziją dvejiems metams į priekį. Jau minėjau, kad nuolat dalyvaujame parodose, ieškome rinkų. Per pastaruosius dvejus metus įvaldėme gana sudėtingą elektros instaliacinių gaminių "Epsilon" seriją su medžio ir stiklo rėmeliais. Tai leido mums gamybos apimtį padidinti apie 20 proc. Tačiau šalia norų, vizijų ar planų yra ir galimybės. Daug dėmesio skiriame ir skirsime, kad mūsų naudojamos technologijos, įrengimai būtų prieinami ir žmogui su regėjimo negalia. Daugelis mūsų įrengimų yra adaptuoti šią negalią turintiems žmonėms. Viena vertus, mūsų gaminiai turi būti konkurencingi, pasižymėti gera kokybe, antra vertus, juos gaminant turi dalyvauti patys aklieji ir silpnaregiai. Nuolat ieškome aukso vidurio tarp gaminamos produkcijos kokybės ir neregių užimtumo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]