TRUMPAI

 

 


SIEKIAMA SUVIENODINTI 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nustatyti, kad visose savivaldybėse iš neįgaliųjų nebūtų renkamos rinkliavos už automobilių statymą savivaldybių tarybų nustatytose vietose. LR Seimas pritarė Rinkliavų įstatymo pataisoms, kuriomis būtų užtikrintos vienodos lengvatos skirtingose savivaldybėse gyvenantiems neįgaliesiems. Šiuo metu kai kuriose savivaldybėse rinkliava netaikoma automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, vairuotojams. Priėmus įstatymo pataisas, tokia tvarka turėtų būti visose savivaldybėse. 

 

"PASAGĖLĖ" LYRIŠKIAUSIA 

Kovo 2 dieną Baisogaloje (Radviliškio raj.) įvyko VIII Šiaulių apskrities romansų atlikėjų šventė "Nebegrįšių laukų takeliu". Joje lyriškiausio kolektyvo vardą pelnė LASS Radviliškio rajono filialo vokalinis ansamblis "Pasagėlė". 

 

AKTORĖS DOVANA 

Kovo 6 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengta literatūros ir muzikos valanda "Esu Ieva, esu Magdalena" pagal Aldonos Ruseckaitės novelių ir eilėraščių knygą "Vienišųjų vyninė". Programą dovanojo Kauno kamerinio teatro aktorė Daiva Škelevaitė ir pianistė Ina Vaičienė. Renginys skirtas Tarptautinei moters dienai. 

 

NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO DIENAI 

Didžiųjų šalies miestų aklųjų ir silpnaregių bendruomenėse Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena paminėta koncertais. 

Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras į svečius pasikvietė Vilniaus neįgaliųjų dienos centro meno mėgėjus, koncertavo ir centro meno mėgėjai. 

Kauniečiams koncertą dovanojo Kauno trečiojo amžiaus universiteto moterų vokalinis ansamblis "Guboja", kuris padainavo patriotinių ir lyrinių dainų. Prie moterų prisijungė vaikų studijos "Saulutė" mažosios dainininkės. Antroje koncerto dalyje smagią nuotaiką sukūrė Kauno aklųjų ir silpnaregių centro liaudies muzikos kapela "Bičiuliai", vadovaujama Vytauto Brušniaus. Koncerto rėmėjai - UAB "Romovita" ir LASS narys Juozas Miliauskas. 

Šiaulių akliesiems ir silpnaregiams koncertą dovanojo daugkartinis respublikinio konkurso "Pora už poros" laureatas, "Aukso paukštės" nominantas Šiaulių kultūros centro liaudies šokių ansamblis "Kalatinis". 

 

ANTROJO ETAPO KOVOS 

Kovo 16-17 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių 2012-2013 metų atviro golbolo čempionato antro etapo varžybos. Jose dalyvavo viena Baltarusijos ir septynios mūsų šalies komandos. Stipriausiųjų A pogrupyje pirmauja sporto klubo "Šaltinis" pirmoji komanda, kurioje žaidžia Gediminas Jonikaitis, Saulius Leonavičius, Algirdas Montvydas, Nerijus Montvydas, Žydrūnas Šimkus. B pogrupyje stipriausia buvo svečių iš Baltarusijos komanda. Ji iškovojo teisę dalyvauti finaliniame čempionato etape stipriausiųjų pogrupyje. Rezultatyviausias etapo sportininkas - Nerijus Montvydas - jis pelnė 43 įvarčius. 

 

"PORA UŽ POROS 2013" 

Kovo 23 dieną Širvintų kultūros centre įvyko tarprajoninis liaudies šokių kolektyvų konkursas "Pora už poros 2013". Jame dalyvavo 17 liaudies šokių kolektyvų. Konkurse dalyvavo ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis". Mūsų kolektyvas užėmė antrąją vietą ir pateko į baigiamąjį konkurso turą, kuris vyks Prienų kultūros centre. Į šį renginį susirinks geriausi tautinių šokių kolektyvai iš visos Lietuvos. 

 

REKORDŲ LIETUS 

Kovo 23 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių individualus plaukimo čempionatas. Jame dalyvavo per trisdešimt sportininkų. Net penkis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių rekordus B1 grupėje pasiekė kaunietis Mindaugas Dvylaitis. Vieną rekordą pasiekė ir Barbora Šilkinytė. 

 

POSĖDIS SU VALDŽIOS ATSTOVAIS 

Kovo 24 dieną LASS Vilniaus 1-ojo filialo tarybos posėdyje dalyvavo garbūs svečiai. Su filialo tarybos nariais susitiko LR Seimo narys Algis Strelčiūnas ir Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis. A. Strelčiūnas Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre kartą per mėnesį priima žmones. Su filialo tarybos nariais jis pasidalijo keleto mėnesių patirtimi, aiškino, kaip sekasi vykdyti šį sumanymą. Jis mano, kad susitikimų vieta pasirinkta teisingai. 

Seniūnas M. Kuncaitis supažindino su praėjusiais metais seniūnijoje atliktais darbais ir šių metų planais. Tarybos nariai su svečiais taip pat aptarė vilniečių neregių iniciatyvinės grupės iškeltą LASS nario, kompozitoriaus Juozapo Kairio atminimo įamžinimo klausimą. Šiais metais sukanka penkeri metai nuo jo mirties. Birželio 20 dieną, J. Kairio gimimo dieną, valstybinis choras "Vilnius" ketina surengti maestro atminimui skirtą koncertą. Taip pat vyks kiti renginiai. Daugelio vilniečių neregių nuomone, būtina atminimą apie J. Kairį palikti ateinančioms neregių kartoms. 

 

PASITINKANT TEATRO DIENĄ 

Kovo 25 dieną pasitinkant Tarptautinę teatro dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengtas susitikimas-koncertas "Buvai ir liksi legenda", skirtas Kauno nacionalinio dramos teatro aktorei Rūtai Staliliūnaitei atminti. Aktorę prisiminė jos kolegos: Nijolė Lepeškaitė, Albinas Budnikas ir Jūratė Onaitytė. Kurso draugas A. Budnikas pasakojo apie R. Staliliūnaitės jaunystę ir vaidmenis. N. Lepeškaitė prisiminė kartu praleistas valandas aptariant bendrus vaidmenis ir rengiant literatūrines programas. J. Onaitytė papasakojo apie itin skaudų R. Staliliūnaitės atsisveikinimą su Kauno teatru. Jaunatviško polėkio į renginį įnešė tarptautinių konkursų laureatai, akordeonininkai Matas Barakauskas ir Pranas Macevičius. 

 

LITERATŪRINĖ POPIETĖ RASEINIUOSE 

Kovo 28 dieną LASS Raseinių rajono filialo nariams surengta literatūrinė popietė. Joje savo naują knygą "Po balta obelim" pristatė poetė Dalia Milukaitė-Buragienė. Viešnia paskaitė eilių iš savo naujausios knygos. Koncertavo filialo ansamblio "Svaja" estradinė grupė. 

 

SUSITIKIMAS SU POLICIJA 

Kovo 28 dieną Gubernijos rajono gyventojai aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariai Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje susitiko su Šiaulių policijos komisariato pareigūnais Edita Gumbakiene ir Daliumi Niekiu. 

Susitikimo tema "Telefoniniai sukčiai ir kaip jų išvengti". Pareigūnai supažindino su pagrindiniais sukčiavimo būdais, paaiškino, kaip apsisaugoti nuo sukčių, atsakė į susirinkusiųjų klausimus. 

 

"VILNIUS" BAIGIAMAJAME 

Balandžio 1 dieną Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, surengtas IV J. S. Bacho muzikos festivalio baigiamasis koncertas. Jame skambėjo A. Vivaldi, J. S. Bacho, J. Ch. Bacho kūriniai. Juos atliko orkestras "Musica humana", valstybinis choras "Vilnius" bei solistai Raminta Vaicekauskaitė, Saulė Šerytė, Mindaugas Zimkus, Ilona Girdžiūnaitė, Ramunė Grakauskaitė, Ignė Pikalavičiūtė, Balys Vaitkus. 

 

JAU DEŠIMTAS 

Balandžio 6 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre surengtas dešimtasis tautinių šokių festivalis "Mūsų dienos kaip šventė". Jame dalyvavo šokių kolektyvai iš Klaipėdos, Kuršėnų, Panevėžio, Švenčionėlių ir festivalio organizatoriai - centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis". Į festivalį atvyko LR Seimo narys Algis Strelčiūnas. 

 

VELYKOS TELKĖ BENDRAVIMUI 

Gausi renginių puokštė susieta su Velykomis ir Atvelykiu. Renginių buvo ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Čia didelėms neregių bendruomenėms rengtos šventės, koncertai. Renginių netrūko LASS rajonų filialuose. Renginiuose žmonės vieni kitiems dovanojo margučius, rinko gražiausią, tvirčiausią margutį. Šventėse koncertavo meno mėgėjų kolektyvai. Vienų rajonų filialų nariai vyko į svečius pas kolegas į kitus rajonus.Vienas jų - LASS Telšių rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis, kuris nuvyko Velykų proga į svečius pas Šilutės akluosius ir silpnaregius. 

 

VARŠUVOS KLIŪČIŲ ŽEMĖLAPIS 

Sostinės transporto integracijos draugija parengė Varšuvos (Lenkija) žemėlapį, kuriame pažymėta per 800 vietų, nepasiekiamų žmonėms su negalia. Sudarant žemėlapį atsižvelgta į judėjimo problemų turinčių, blogai matančių ar nematančių, solidaus amžiaus žmonių, su vaikų vežimėliais keliaujančių tėvų poreikius. Žemėlapio sudarytojai kviečia bendradarbiauti visus, norinčius šį žemėlapį tobulinti. Jų prašoma nurodyti kuo tikslesnį objekto ar vietovės adresą ir trumpai aprašyti, su kokiomis problemomis susiduriama. Patirtą nepatogumą galima klasifikuoti pagal vieną iš šešių kliūčių rūšių: pėsčiųjų perėja, laiptai, danga, požeminis perėjimas, stotelė, kliūtis kelyje. 

Jei mokate lenkiškai, tai daugiau informacijos rasite: www.mapabarier.siskom.waw.pl 

 

FOTOAPARATAI NEREGIAMS 

Yra specialistų, kurie kuria gaminius ne vien sveikiems ir gerai matantiems žmonėms. Tokie žmonės nesivaiko pasakiškų pelnų. Jie nori sukurti tai, kas palengvintų gyvenimą žmonėms su negalia. Nemažai sumanymų kol kas dar "gyvuoja popieriuje". Labiausiai pažengęs yra projektas "Touch Sight" ("Liečiu - matau"). Jo autoriai - koncerno "Samsung" Kinijos padalinio patyrę dizaineriai. "Touch Sight" yra neregiams skirtas skaitmeninis fotoaparatas. Panašių sumanymų turi ir "Nikon" firma, tačiau jų praktiškai dar neįgyvendino. Visiems suprantama, kad neregiams ir gerai matantiems skirtų fotoaparatų techniniai parametrai gerokai skiriasi. Neregiams skirtame fotoaparate nerasime daugumai "muilinių" ir mėgėjiškų fotoaparatų būdingų fotografavimo režimų ir funkcijų. Didelė tokio fotoaparato raiška taip pat nėra labai reikalinga. Jame nėra ir skystųjų kristalų ekrano. Jį pakeitė specialus vaizdą reljefiškai rodantis ekranas. Kad neregys po to, norėdamas susirasti norimą nuotrauką, jų gausoje nepasiklystų, fotoaparate yra panaudota garsinių žymų darymo technologija. Garsines žymas fotoaparatas padaro pats prie kiekvienos nuotraukos įrašydamas kelias sekundes fotografavimo metu buvusį aplinkos garsą. Pirmą kartą ši technologija buvo panaudota gerai matantiems skirtuose firmos "Nikon" aparatuose. 

"Touch Sight" kūrėjai tikisi, kad žmonėms su regos negalia šis aparatas pravers. Naujojo aparato kaina dar nėra žinoma. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]