DĖMESIO!

Juozas VALENTUKEVIČIUS

TIKRAI BUS


Apie Lietuvos kariuomenės savanorį, neregių patriarchą Praną Daunį rašyta daug - matyt, ir ateityje ši išskirtinė asmenybė sulauks deramo dėmesio. Džiugu, kad ir jaunoji karta domisi neregių patriarcho veikla ir palikimu. Domisi žmogumi, palikusiu ryškų pėdsaką Lietuvos neregių istorijoje. Kaune vieno susitikimo metu kažkas, kalbėdamas apie P. Daunį, pasakė labai trumpai ir taikliai: "Pirmasis ir yra pirmasis." Ir kaip nesutikti su šia mintimi? Likimas taip susiklostė, kad Daunys, netekęs regėjimo, pradėjo rūpintis bendro likimo sesių ir brolių padėtimi. Apie Daunį jau labai daug parašyta, pasakyta - jis buvo daugelio prasmingų darbų pradininkas arba iniciatorius. Jo darbo vaisiais naudojasi jau kelios žmonių kartos. Tad labai prasminga, kad 2012 metais, praėjus penkiasdešimt metų nuo jo mirties, buvo pradėtas konkretus darbas - nuspręsta įamžinti aklųjų švietimo pradininko ir aklųjų organizacijos steigimo iniciatoriaus atminimą. Paminklas - geriausia dovana šiam didžiavyriui atminti. 

Paminklo reikalų ėmėsi Katalikiškasis Prano Daunio fondas. Kaip ir kiekvienam sumanymui įgyvendinti reikia materialaus pagrindo - pinigų. SEB banke buvo atidaryta speciali sąskaita lėšoms kaupti. Pirmuosius tūkstančius litų paaukojo neregiai - aišku, iš savo kuklių pajamų. Tai labai prasminga ir gražu - tai puikus pavyzdys, kaip reikia gerbti žmones, kūrusius ir dirbusius visų aklųjų labui. Ačiū visiems, prisidėjusiems prie šios akcijos. Pagarbos nusipelno kauniečių sprendimas surinktus LASS nario metinius mokesčius pervesti paminklo fondui. 

Lėšoms kaupti buvo palankus praėjusių metų kalėdinis laikotarpis. Solidžias sumas pervedė kelios komercinės struktūros. Padėkos žodžius tariame LASS filialų nariams iš Raseinių, Lazdijų ir Švenčionių rajonų - jie nusprendė 2012 metų nario mokesčio surinktus pinigus paskirti P. Daunio paminklui. Kauniečiai LIONS klubų nariai taip pat prisidėjo savo lėšomis. 

Džiugu, kad mūsų organizacija įvertino Prano Daunio indėlį Lietuvos akliesiems ir silpnaregiams: LASS centro taryba parėmė paruoštą projektą "Prano Daunio paminklas" ir iš respublikinio fondo lėšų skyrė 40 tūkst. Lt. Tad kovo viduryje sąskaitoje buvo šešiasdešimt šeši tūkstančiai litų. Gautas patikinimas dėl rėmimo iš Kauno miesto savivaldybės ir Krašto apsaugos ministerijos, tačiau kol nėra galutinio sprendimo, kalbėti apie konkrečias sumas per anksti. Kauno prakybos centre "Akropolis" pastatyta aukų dėžutė su būsimo paminklo maketu - tikimės ir kauniečių paramos. 

Įgyvendinant šį projektą parašyta dešimtys įvairių raštų. Biurokratinė sistema turi savo taisykles ir gana griežtus reikalavimus. Nori ar nenori, reikia jiems paklusti. Tik reikia pasidžiaugti, kad dauguma institucijų, į kurias buvo kreiptasi pačiais įvairiausiais klausimais, buvo geranoriškai ir supratingai nusiteikusios. Palankiai paminklo pastatymą vertina Kauno miesto savivaldybės darbuotojai ir Žaliakalnio seniūnija. Apie neatsiliepusias institucijas kalbėti tiesiog nesinori. 

Labai prasminga, kai Prano Daunio fondą pasiekia gražūs atsiliepimai ir padėkos. Viena garbingo amžiaus žemaitė laiške apgailestavo, kad paminklui gali paaukoti tik penkiasdešimt litų, bet labai džiaugėsi prasminga idėja pastatyti paminklą. Ši ponia su šeima daug metų gyveno Kaune, netoli Kauno aklųjų instituto. Dažnai matydavo Daunį, bendraudavo. Prisimena, kaip sunkiai gyveno šis žmogus sovietmečiu, kaip buvo žeminamas ir ujamas. 

Projekto architektas Laimis Kaziukonis ir skulptorius Jonas Gencevičius jau paruošė galutinį projekto variantą, kuris pateiktas suderinti su Kauno miesto savivaldybe. Gavus raštišką leidimą, darbai netrukus prasidės. Bus įrengtas naujas skveras prie Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro, pastatyta bronzinė Prano Daunio skulptūra. 

Paminklas Kaune tikrai bus. Miestas pasipuoš dar vienu kultūriniu objektu, o neregiams ir jų bičiuliams tai bus prasmingas akcentas, primenantis neregių organizuotos veiklos pradžią Lietuvoje. 

Kadangi lėšų projektui įgyvendinti dar reikia, tad galinčius ir norinčius prašome prisidėti ir paaukoti šiam kilniam tikslui. 

 

Speciali sąskaita - Prano Daunio paminklui: 

LT 837044060007683332, SEB bankas 

 

Taip pat galite lėšomis prisidėti skirdami du procentus iš savo sumokėtų gyventojų pajamų mokesčio. Katalikiškojo Prano Daunio fondo įmonės kodas - 191622080. Daugiau informacijos rasite fondo svetainėje www.kpdf.lt 

 

Ačiū visiems geradariams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]