VIRŠELIS

 

J. PEN. NEREGYS SU SMUIKU


J. PEN. NEREGYS SU SMUIKU (aprašas po iliustracija)

Judel Pen (1854-1937) - rusų ir baltarusių dailininkas, pedagogas, žymus XIX a. pradžios "žydų renesanso" menininkas. Jis gimė vargingoje žydų šeimoje Novoaleksandrovske (dabar Zarasai). Anksti tapęs našlaičiu, nuo 1867 m. dirbo dažytojo pameistriu Dvinske (dabar Daugpilis, Latvija). 1880 m. įstojo į Meno akademiją Peterburge. Ją baigęs, gyveno Daugpilyje ir Rygoje. Ten susipažino su baronu N. N. Korfu, kuris pakvietė dailininką į savo Vitebsko dvarą. Dvare viešėdavo I. Repinas, J. Kleveras ir kiti dailininkai. 1891 m. J. Penas apsigyvena Vitebske, čia po metų įsteigia privačią piešimo ir dailės mokyklą, veikusią iki 1919 metų, - pirmąją žydų meno mokyklą. Ją J. Peno mokinys Markas Šagalas reorganizavo į Vitebsko meno mokyklą, veikusią iki 1941 metų. 

Meninį J. Peno palikimą sudaro per 800 paveikslų, eskizų, piešinių. Daugiausia portretų. Vienas žymiausių jo portretų yra Marko Šagalo portretas (apie 1915 m.). 

Dailininko kūryboje yra darbų neregių tema "Aklasis su mergaite" (1910), "Neregys su smuiku" (1926). 

Aliejumi nutapytoje drobėje dailininkas pavaizdavo vidutinio amžiaus žydų tautybės neregį muzikantą su smuikeliu po pažastimi. Taisyklingi veido bruožai, neilga barzdelė, juodi apskriti akiniai. Galvą dengia tamsi kepurė, ant pečių - tokios pat spalvos švarkas. Dešiniąja ranka per pečius apsikabinęs, ko gero, sūnų, paauglį berniuką. Neregys šiek tiek įsitempęs. Iš lėto juda, lyg bijodamas už ko nors užkliūti. Ilgais, garbanotais, juodais lyg varno sparnas plaukais, išblyškusio veido vaikas įdėmiai žvelgia į viršų. Gal priešingoje gatvės pusėje esančio namo balkone pastebėjo į juos atkreipusį dėmesį klausytoją? Berniuko veide - netikrumas, neapsisprendimas. Ką atneš šiems žmonėms diena? Kad jie turi pastogę, rodo lengvi, ne kelionės rūbai. Aišku, kad abu yra šio miesto, kurio gatvėmis jie keliauja, gyventojai. Lieka tik labai paprastas klausimas: ar sočiai jiedu šiandien vakarieniaus? 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]