NEREGIAI UŽSIENYJE

 

MOTERŲ ORKESTRAS


Egipte, jei kas neturtingas, jei gimė mergaite, o dar ir nemato, gyvenime gali tikėtis tik vegetavimo, kai meldžiamasi tamsiame kampe ir tikimasi, kad po mirties bus išganytas. 

Apvalių veido bruožų 28 metų Šaima Jahja - su skarele ant galvos, pasipuošusi kuklia suknele. Jos akys gražios, rudos, tačiau nieko nematančios. Kai mergaitė gimė, atrodė: nekoks bus jos gyvenimas - atskirtis. Aplinkiniai jos gimimą laikė Dievo bausme dar šešis vaikus auginančiai, kiekvieną dieną už išlikimą kovojančiai šeimai. 

Šaima pergudravo savo lemtį. Šiandien ji - tėvų pasididžiavimas. Šeimai mergina parneša daug pinigų ir yra daugelio kaimynų pavydo objektas. Ji baigė anglistikos studijas, dirba mokytoja. Daug keliauja po pasaulį. Jau buvo Australijoje, Kanadoje, Vokietijoje, Austrijoje, Slovakijoje, Indijoje, Prancūzijoje. Visur ji buvo sutinkama su pagarba ir plojimais. 

Šaima smuiku groja regėjimo netekusių moterų orkestre. Groja Mocarto, Bramso, Štrauso, Bize, Čaikovskio kūrinius. 

Visame pasaulyje žinomame "Light and Hope" ("Šviesa ir viltis") orkestre - keturiasdešimt moterų. Jos groja styginiais ir pučiamaisiais instrumentais. Kolektyvą globoja Egipto nevyriausybinė organizacija "An-Nur wal-Amal" ("Šviesa ir viltis"). Į jos globėjiškas rankas Šaima pateko mamos pastangomis. Prieš tėvo valią mergaitė į šią organizaciją pateko septynerių metų. 1954 metais įkurta draugija priima mergaites (šiuo metu jų trys šimtai) iš neturtingiausių Kairo šeimų, kad joms suteiktų išsilavinimą. Rytais - įprastinės pamokos, o po vidurdienio mokomasi muzikos. 

- Pirmaisiais mokslo metais mane brailio raštu išmokė rašyti raides ir natas, - pasakoja Šaima, - mokiausi sparčiai ir, kai sukako aštuoneri, mokytojas paklausė, kokiu norėčiau groti instrumentu. Pasakiau, kad man patinka smuikas. Ne vien todėl, kad patiktų smuiko skleidžiami garsai, bet daugiau dėl formos ir malonaus jausmo liečiant medį. 

Pradžioje mergaitė kasdien grodavo po penkias valandas. Po metų buvo priimta į organizacijos globojamą jaunimo orkestrą. Būdama dvylikos jau grojo suaugusiųjų orkestre. Šis orkestras ir keliauja po visą pasaulį. 

"An-Nur wal-Amal" organizacijos vicepirmininkė Amat Fikri visur lydi keliaujančias mergaites ir sako, kad visur, kur merginos pasirodo, girdi tuos pačius, kupinus nuostabos komentarus: "Kaip įmanoma groti taip tiksliai ir harmoningai, nematant natų ir dirigento?" 

Viską paaiškina neįprasta merginų atmintis. Jų galvose "įrašyti" 45 klasikos kūriniai. Šaima sako, kad tokia atmintis labai praverčia ir tada, kai rengiamasi įprastam egzaminui. Orkestre ji ne vienintelė, turinti aukštąjį išsilavinimą. Visos už ją vyresnės. Išskyrus dvi moteris, visos yra baigusios aukštuosius mokslus. Viena yra net muzikologijos daktarė. 

Vieta, kur merginos ir moterys repetuoja, mokosi ir gyvena, - apšepęs klasikinio stiliaus namas. Jo koridoriai ilgi ir platūs, o sienos nukabinėtos rankų darbo spalvotomis afišomis. Jei gerai įsižiūrėsime, pamatysime, kad afišose yra užrašų brailio raštu. Merginos su pavydėtina kantrybe groja smuikais, violončelėmis, triūbomis, valtornomis. Generalinėje repeticijoje Šaima ir merginos groja "Žydrąjį Dunojų". Merginų galvas dengia melsvos, gelsvos, rožinės, violetinės ir raudonos skarelės. Skareles dar puošia auksiniai, sidabriniai raštai. Vienos avi aukštakulnius batelius, kitos - įsispraudusios į džinsus. Vyresnės moterys apsigobusios apsiaustais. 

Dirigentas Ali Osmanas atvykęs iš Sudano. Ritmą jis "užduoda" batuta stuksendamas į dirigento pultą. Retkarčiais jis pakyla ir vaikščiodamas tarp muzikančių pritariamai niūniuoja arba, priėjęs prie kurios iš mažiau patyrusių merginų, šnibžda jai pastabas į ausį. Kai merginos koncertuoja, Osmanas scenoje pasirodo tik todėl, kad praneštų kūrinio, kuris bus atliekamas, pavadinimą. Po to jis palieka sceną, o orkestas turi groti pats. 

- Manau, kad gamta joms atsilygino už negalią, - sako jis, - dėl nepaprastos muzikinės atminties jos ne tik žino savo fragmentus kūrinyje, bet ir gerai prisimena, kada turi pradėti groti, kada turi nustoti, kada reikia groti lėčiau, kada - greičiau. 

Šis kolektyvas jau koncertavo dvidešimt keturiose pasaulio valstybėse. Gal kada užsuks ir į Lietuvą. 

 

Parengta pagal užsienio spaudą 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]