MUMS RAŠO

Pranas ŽIOGAS

NEĮPRASTA KONFERENCIJA PASVALYJE


Sausio 11 dieną Pasvalio rajono filialo patalpose susirinkusiems regėjimo neįgaliesiems buvo pranešta, jog šiame susitikime dalyvaus daug pareigūnų, svarbių asmenų, bus ir pati Prezidentė. Daugelis susirinkusiųjų pamanė, kad tai paprasčiausias pajuokavimas, ir net neįtarė, jog tie atsakingi ir svarbūs žmonės - jie patys. Po LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkės Rasos Rimkūnaitės sveikinimo ir įžanginio žodžio visi susirinkusieji išsitraukė lapelius, kuriuose buvo surašytos įvairios pareigybės. Aklieji ir silpnaregiai laikinai tapo ministrais, skyrių, departamentų vadovais, pirmininkais. Netrukus buvo paskelbta konferencijos "Kaip gyvensime 2013?" pradžia. Konferencijos vedėjas trumpai pristatė numatomą programą. Jo žodžiais tariant, kiekvienas garsiai ištartas žodis gali būti išgirstas ir įsikūnyti. Daugiau svajoti, galvoti apie teigiamus, malonius dalykus pataria psichologai, sociologai ir visokie kitokie "logai". Nors renginio organizatoriai kiek būgštavo, ar žmonės bus pakankamai drąsūs, tačiau abejonės greitai išnyko. Kaip ir dera, pirmoji į paruoštą mini tribūną su tikru mikrofonu žengė pati "Prezidentė" ir tarė visai rimtą sveikinimo žodį. Vis labiau įsidrąsindami savo mintis ir viltis dėl gyvenimo sąlygų ir veiklos dėstė socialinės apsaugos, namų ūkio, kultūros, švietimo ir apšvietimo, žemės ūkio, darbo, bedarbių ir "chaltūros", erotikos, meilės ir sekso, finansų, sveikatos ir nesveikatos, užsienio ir užkiemio reikalų ministrai, maitinimosi ir sporto departamentų direktoriai, bausmių skyrimo ir vykdymo skyriaus vedėjas bei taisyklingos kalbos ir keiksmažodžių komisijos pirmininkas. Neįmanoma apsakyti, kas ir kaip ten vyko. Vieni bandė rimtai įsijausti į priskirtas pareigas, kiti tiesiog šmaikštavo. Kai kurie pranešėjai susilaukė klausimų. 

Kaip ir dera rimtose konferencijose, buvo kavos pertraukėlės, per kurias susirinkusieji vaišinosi savo atsineštais gardumynais. Vaišių metu nestigo žaidimų, siurprizų, dovanėlių. Ir vyrai, ir moterys "suko galvas", spėdami, kokias kitas, įdomias ir linksmas prasmes gali turėti kai kurie mums gerai žinomi žodžiai. Linksmai ir išradingai susirinkusieji stengėsi atsakyti į klausimus: "Kuo skiriasi vyrai ir riešutai?", "Kodėl choras, kuriame dainuoja vien vyrai, buvo pavadintas mišriu?", "Kada mes tampame suaugusiais?". Sklido akordeono garsai, nestigo besišypsančių žmonių. Kliuvo ir grindims nuo nerimstančių šokėjų batų. Kas atvyko, nesigailėjo ir bent jau tas kelias valandas savęs negailėjo, nes savo negalią buvo palikę kažkur ten, už durų, o jei ką bloga nuotaika atlydėjo, tai neprašyta palydovė dingo kaip vidutiniškai įmitusios musės ašara ant įkaitintos keptuvės. 

Renginio organizatoriai prašė nepamiršti padėkoti konferencijos iniciatoriams, sumanytojams, programos sudarytojams ir koordinatoriams, patarėjams, garso operatoriams, apšvietėjams, fotografams, vertėjams, sekretoriatui, nepriklausomiems stebėtojams, spaudos atstovams, muzikantams, dainininkams, šokėjams, aptarnaujančiam personalui, rūbininkei, valytojoms, indų plovėjoms ir visiems kitiems dar nepaminėtiems, svariai prisidėjusiems, kad konferencija vyktų sklandžiai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]