TRUMPAI

 

 


TELŠIUOSE VIS PATOGIAU NEREGIAMS 

Telšiuose Žalgirio ir Birutės gatvės yra pritaikytos žmonėms su regos negalia. Mieste taip pat veikia du garsiniai šviesoforai. Beje, sutvarkyta teritorija yra arti LASS Telšių rajono filialo būstinės. 2011 metais įrengti šviesoforai, o praėjusiais metais - šaligatviai. Manoma, kad šie sumanymai bus tęsiami ir 2013 metais. Aplinkos pritaikymas vykdomas įvairiomis vietos valdžios surastomis lėšomis. Smagu yra tai, kad tvarkant miestą išgirsti ir LASS Telšių rajono filialo narių pageidavimai. 

 

KAUNO SPORTININKŲ JUBILIEJAI 

Lapkričio 30 dieną Lietuvos aklųjų sporto federacijos kauniečių klubas "Sveikata" šventė įkūrimo 20-metį, o sporto klubas "Parolimpietis" - 10-metį. Renginyje dalyvavo sportui neabejingi Žaliakalnio bendruomenės nariai. 

Nusipelniusiems klubo sportininkams Kauno miesto sporto skyrius įteikė padėkas. Klubų pirmininkus Vytautą Girnių ir Juozą Miliauską pasveikino Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas ir jo pavaduotoja Daiva Sabiničienė. Šventės organizatoriai visiems susirinkusiems dovanojo Džordanos Butkutės koncertą. 

 

ROMANSŲ VAKARE 

Gruodžio 1 dieną Klovainių (Pakruojo raj.) kultūros namuose surengtas jau septintas romansų vakaras "Apie meilę aš svajoju...". Į renginį atvyko net vienuolika šio muzikinio žanro mylėtojų kolektyvų iš Pakruojo rajono. Tarp jų - LASS Pakruojo rajono filialo vokalinis ansamblis "Varsa". Organizatoriai juos apdovanojo albumu nuotraukoms laikyti ir palinkėjo jame kaupti šaunias kolektyvo gyvenimo akimirkas. 

 

BAIGĖSI PROJEKTAS 

Gruodžio 4 dieną LASS Plungės rajono filialo nariams surengtas baigiamasis projekto "Kelias į sveikatą ir pažinimą" renginys. Jame apibendrinti atlikti darbai. Projektą finansavo Plungės rajono savivaldybė. Jame buvo numatytos paskaitos, išvykos, konsultacijos sveikatos, reabilitacijos temomis. Baigiamajame renginyje buvo ir knygų paroda. Ją pristatė LAB Klaipėdos filialo vedėja Daiva Žiemelienė. 

 

IŠVYKA Į PANEVĖŽĮ 

Gruodžio 6 dieną LASS Pakruojo rajono filialo nariams surengta išvyka į Panevėžį. Muzikiniame teatre žiūrėtas teatralizuotas Vaidos Genytės ir Egidijaus Bavikino koncertas, kuriame skambėjo lietuvių estradinė muzika. Lėšų išvykai skyrė rėmėjai. 

 

PARTIZANINĖS DAINOS PRIENUOSE 

Gruodžio 8 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre suorganizuotas dešimtasis tarprajoninis partizaninės dainos konkursas. Jame dalyvavo penkiolika kolektyvų. Tarp jų - LASS Prienų rajono filialo moterų vokalinis ansamblis "Puriena". Įvairiais prizais įvertinti šeši kolektyvai. "Puriena" apdovanota už geriausią dainų atlikimą. Beje, Prienų aklųjų ir silpnaregių moterų kolektyvas - nuolatinis šio konkurso prizininkas. 

 

PO LIETUVĄ 

Gruodžio 8 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro meno mėgėjams ir rankdarbių būrelių nariams surengta kelionė po Lietuvą. Išvykoje dalyvavo per šimtą aklųjų ir silpnaregių bei juos lydinčių bičiulių. Lėšų kelionei padovanojo Lietuvos Respublikos Seimo narys Algis Strelčiūnas. 

Lankytasi Taujėnų dvare. Čia vietos šeimininkės svečius pavaišino pačių keptais pyragais. Anykščiuose degustuotas įvairių rūšių vaisių vynas ir stiprieji gėrimai. Keliautojai daug sužinojo apie lietuvišką vyną. Vėliau norintieji galėjo leistis rogėmis specialia trasa nuo Kalitos kalno. Ekskursijos pabaigoje Zarasų krašte įsikūrusiame Šlyninkos malūne visų laukė kulinarinio paveldo programa su gardžiais "razaviniais" blynais ir žolelių arbata. 

Kelionės dalyviai nuoširdžiai dėkoja Seimo nariui už šią dovaną. 

 

Į SVEČIUS PAS KAUNIEČIUS 

Gruodžio 8 dieną Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro ansamblio "Sedula" nariai lankėsi Kaune, kur susitiko su Kauno aklųjų ir silpnaregių bendruomene. Šiauliečiai kauniečiams padovanojo romansų vakarą "Vasaros nakties sapnas". Renginyje skambėjo romansai, buvo skaitomos poetų Vytauto Sirijos Giros, Petro Vaičiūno, Bronės Buivydaitės, Salomėjos Nėries, Vaidoto Spudo, Onos Miliūtės eilės. Už šiltą priėmimą folkloro ansamblis "Sedula" nuoširdžiai dėkoja Kauno aklųjų ir silpnaregių centro darbuotojams, folkloro ansambliui "Kanapija" ir visiems žiūrovams. 

 

KAUNIEČIAI ILSĖJOSI DRUSKININKUOSE 

Gruodžio 13 dieną LASS Kauno miesto akliesiems ir silpnaregiams bei jų šeimų nariams surengta išvyka į Druskininkų vandens pramogų parką. Išvykai lėšų skyrė LASS Kauno miesto filialas bei Kauno aklųjų ir silpnaregių sporto klubas "Sveikata". 

 

PERRINKTA VALDŽIA 

Gruodžio 15 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų sporto federacijos VIII ataskaitinė rinkiminė konferencija. Joje pateikta federacijos veiklos už ketverius metus ataskaita. Į federaciją priimtas dar vienas sporto klubas. Devintuoju organizacijos nariu tapo kauniečio Juozo Miliausko vadovaujamas Kauno miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubas "Parolimpietis". Taip pat įvyko federacijos prezidento ir vykdomojo komiteto rinkimai. Prezidentais panoro tapti Linas Balsys ir Remigijus Bagdonas. Antrai kadencijai išrinktas Linas Balsys. Į vykdomąjį komitetą išrinkta keturiolika federacijos narių, kurie atstovaus federacijos sporto klubams ir bus atsakingi už konkrečių sporto šakų vystymą. 

 

TRADICINĖ ŠVENTĖ SU NUOLATINE R¢M¢JA 

Gruodžio 16 dieną LASS Pasvalio rajono filialo globojamiems akliesiems ir silpnaregiams vaikams bei jauno ir brandaus amžiaus narių savipagalbos grupės nariams surengta naujametinė šventė. Renginyje svečiavosi pasvaliečių globėjai iš Norvegijos "Pagalba Lietuvai" organizacijos atstovai, vadovaujami ilgametės pasvaliečių globėjos Inger Bekkevik. Svečiai kiekvienam šventės dalyviui įteikė vardinę dovanėlę. Kitiems organizacijos nariams atvežta dėvėtų rūbų, avalynės ir buitinės technikos. 

 

MUZIEJŲ METAMS PASIBAIGUS 

Gruodžio 19 dieną Vilniuje, Tuskulėnų rimties parke, įvyko konferencija "Muziejų metai Lietuvoje. Tvari aplinka ir lygios galimybės". Ją surengė Lietuvos žmonių su negalia sąjunga. Baigiantis muziejų metams aptarta, kaip Lietuvos muziejai pasirengę priimti neįgalius žmones. Šia tema diskutavo patys neįgalieji, muziejininkai, paveldosaugininkai. Konferencijos darbe bei diskusijose dalyvavo Kultūros paveldo departamento prie LR kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė. 

Akliesiems ir silpnaregiams dėl negalios dažnai tampa neprieinamos muziejuose sukauptos vertybės, bendras paveldosaugos objektų ir jų teikiamos kultūrinės informacijos suvokimas. Todėl konferencijoje dalyvavę LASS atstovai atkreipė dėmesį į tai, kad regėjimo negalią turintiems žmonėms labai svarbūs įvairių kultūros paminklų, restauruojamų pastatų - dvarų, sakralinių objektų - liečiamieji maketai. Kultūros paveldo departamento vadovė D. Varnaitė sakė, kad šiam aklųjų pageidavimui įgyvendinti ji nematanti didelių kliūčių. Pastatams, kuriuos ketinama ar rengiamasi restauruoti, rašomi projektai, sudarinėjamos sąmatos, tad liečiamojo maketo kainą tereikėtų įtraukti į bendrą rekonstrukcijos darbų sąmatą. Kebliau yra su objektais, kurie jau rekonstruoti arba rekonstrukcijos darbai vyksta dabar. Jų liečiamiesiems maketams reikėtų ieškoti papildomų lėšų, bet ir tai įmanoma. 

Konferencijoje pirmą kartą Lietuvoje įteikta atviriausio Lietuvos muziejaus nominacija - ja apdovanotas Lietuvos banko pinigų muziejus. Šis muziejus yra pritaikęs ir nuolat taiko naujoves, kad įvairių negalių žmonės taptų lygiateisiais jo lankytojais. Tad nepraleiskite galimybės - apsilankykite ir pareikškite savo nuomones, pastabas bei siūlymus. 

 

EGLĖ SU LINKĖJIMAIS 

Jau ketvirtus metus iš eilės Kauno eglei nėra lygių Lietuvoje. Taip nusprendė žinių portalo "Delfi" skaitytojai, gražiausios eglės konkurse gausiausiai balsavę už auksu tviskėjusią "triaukštę" laikinosios sostinės puošmeną. 

Kaip ir pastaraisiais metais, pagrindinę Kauno miesto eglę puošė dailininkė Jolanta Šmidtienė. Eglutė - iš trijų "aukštų". Ant viršaus užkelta maždaug 20 metų amžiaus 7 metrų aukščio eglė. Vidurinį aukštą puošia 8 šokantys angelai. Apatiniame aukšte, kuris suformuotas iš maždaug 30 mažesnių eglučių, tradiciškai galima palikti savo palinkėjimus, čia įrengti suoliukai. Beje, čia kalėdinius sveikinimus gali perskaityti ir aklieji - ant specialios lentos sveikinimai užrašyti brailio raštu. Juos rašė Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai. 

 

SKYSTŲJŲ KRISTALŲ EKRANAS ANT AKIŲ 

Galintys atvaizduoti informaciją kontaktiniai lęšiai - tai jau ne fantazija, o realybė. Belgų mokslininkams pavyko sukonstruoti sferinį labai ploną skystųjų kristalų ekraną. Juo galima padengti kontaktinio lęšio paviršių. Išradimo šalininkai teigia, kad šie lęšiai iš rinkos išstums išmaniuosius telefonus, nes naujaisiais lęšiais bus galima pateikti informaciją, žemėlapius, kelio ženklus. Idėjos priešininkai teigia, kad vaizdas bus per daug arti ir akis negalės jo "suprasti". Ši naujoji technika pravers ir keičiant akių spalvą. Naujieji lęšiai atstos akinius nuo saulės. Jais taip pat bus galima reguliuoti ant tinklainės patenkančios šviesos intensyvumą. 

 

NAUJI AKINIAI 

Australijoje išrasti akiniai. Nuo saulės jie neapsaugo, tačiau šviesos intensyvumą keičia. Su jais galima išvengti nemalonios savijautos po ilgo skrydžio lėktuvu ir laiko juostų pasikeitimo. Akiniai skleidžia žalsvą šviesą, o ji veikia už vidinio mūsų kūno laiko reguliavimą atsakingas smegenų vietas. Su akiniais keliautojas žingsnis po žingsnio galės įveikti laiko juostos pasikeitimą, o kūnas ne taip drastiškai pajus dienos ir nakties keitimąsi. Naujaisiais akiniais jau susidomėjo tolimus reisus vykdančios aviakompanijos. 

 

NUO ADVENTO LIG KALĖDŲ 

Gruodis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje būna gausus renginių. Yra dvi progos - Adventas ir Kalėdos. 

Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengtas Advento vakaras "Tu, bitele, leliumoj". Geros nuotaikos tikrai nestigo - ją kūrė Kauno 1-osios muzikos mokyklos kanklininkės, folkloro ansamblis "Sauluva" bei centro kanklių ansamblis.  

Šiauliečiai rinkosi į šventę "Džiugus laukimas". Susirinkusiems koncertavo vaikų vokalo grupė "Ro-ko-ko" bei Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos jaunių choras "Gama".  

LASS Jonavos rajono filialo nariams Advento tradicijas priminė liaudiškos muzikos kapelos "Jonavėlė" dalyvė Valerija Visockienė.  

Marijampoliečiams koncertavo kaimiškos muzikos kapela iš Gudelių.  

Prienų aklųjų ir silpnaregių šventėje svečiavosi lituanistė Violeta Bakutienė. Aklųjų ir silpnaregių pasveikinti atvyko Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, socialinės paramos skyriaus vedėja Eugenija Sadauskienė bei projektų koordinatorė Zita Matukaitienė. 

Naujametiniai renginiai įvyko LASS Ukmergės, Utenos, Raseinių, Rokiškio, Telšių ir kitų rajonų filialuose. Joniškiečių renginyje dalyvavo rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Jolita Puidokienė, surengta šventinė loterija, keistasi dovanėlėmis. 

Renginių netrūko ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose. 

Vilniečiai aklieji ir silpnaregiai tautodailininkai bei meno mėgėjai dalyvavo keliose kalėdinėse mugėse. Šventinėje vakaronėje dalyvavo LR Seimo narys Algis Strelčiūnas, Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis. Klaipėdiečius linksmino aklųjų centro meno mėgėjų kolektyvai, o renginį parėmė UAB "Javinė" ir Baltijos gyvenimo meno labdaros paramos fondas. Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengta kalėdinė šventė, kurioje dalyvavo dainininkas ir muzikantas Robertas Jampolskis. Šventės rėmėjai: Jūratės Gulbinienės IĮ, "Jakelio žvakės", Maisto banko Kauno skyrius, "Žiežmarių mėsa", UAB "Eurokos", UAB "Rolanta". Be šventinio renginio neapsieita ir Šiauliuose. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]