REDAKTORIAUS ŽODIS

 

MIELI SKAITYTOJAI,


gerai yra tai, kad metai netrunka amžinybę, o pabūna, pabūna ir pasibaigia. Su kiekvienais ateinančiais mes siejame viltis, kad bus geriau, kad gyvenimas palengvės. Tikimės, kad būsime sveikesni ir laimingesni. Su kiekvienais naujaisiais mes lyg ir nusimetame slėgusią rūpesčių, vargų naštą. Linkiu ją nusimesti ir šių metų pradžioje. 

Visai nesvarbu, kuo žurnalą skaitote, - pirštu, akimi ar ausimi. Taip pat visai nesvarbus ir žurnalo pavidalas - popierinis, plastikinis ar visai bekūnis, tai yra klaidžiojantis interneto erdvėse. Svarbu tai, kad metai prasidėjo ir jūs vėl skaitote žurnalą "Mūsų žodis". Žurnalą ir toliau leisime keturiais pavidalais: brailio raštu, padidintu šriftu, įgarsintą ir internete. Internete žurnalą galima rasti jau dviejose vietose. Tekstinį ir įgarsintą "Mūsų žodį" galima skaityti svetainėje www.musuzodis.lt. Garsinį žurnalą taip pat galite parsisiųsti iš Lietuvos aklųjų bibliotekos sukurtos elektroninių leidinių valdymo informacinės sistemos "Elvis". Čia "Mūsų žodis" yra platinamas drauge su kitais bibliotekos leidžiamais garsiniais žurnalais. Taigi, formatų gausu. Belieka skaityti ir kitiems apie "Mūsų žodį" pasakyti. Jei tas, kuriam sakote, nėra kompiuterių mylėtojas, jam galite patarti žurnalą užsiprenumeruoti padidintu šriftu arba brailio raštu. Be kompiuterio gyvenimo neįsivaizduojantys mus ras internete. 

Praėję metai žurnalą leidžiančiai viešajai įstaigai "Brailio spauda" prisimintini dėl išleistų brailio raštu knygų gausos. Finansiškai paremti Kultūros rėmimo fondo išleidome net šešiolika pavadinimų knygų - ir vaikams, ir suaugusiems. Be brailio rašto neapsieita per Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus. Pagalbos kreipėsi ir pakuotes brailio raštu žymintys farmacininkai. Kelis projektus, kuriuose nepamirštas brailio raštas, ruošia šalies muziejai. Matyt, ne veltui mūsų įstaigos pavadinime yra žodis "brailio". 

Kokie bus finansiniu požiūriu šie metai? Į klausimą atsakyti nėra lengva, ypač metų pradžioje. Yra sakoma: davė Dievas dantis, duos ir duonos. Kaip ten bebuvę, o rašyti tikrai rašysime. Stengsimės, kad žurnalą skaityti būtų įdomu. 

Manau, kad daug rašysime apie švietimą. Šiais metais sukanka 85 metai, kai Lietuvoje pradėti mokyti aklieji ir silpnaregiai. Pradžioje buvo viena mokykla. Po keliasdešimties metų šis procesas pradėjo sklisti per institucijas. Šiandien yra gausu akluosius ir silpnaregius lavinančių įstaigų. Jos rūpinasi vaikais, paaugliais, darbingo amžiaus žmonėmis. Vieni mokomi integruotai, kiti - segreguotai. Ir visur - savos problemos, savi džiaugsmai. Prisiminsime ir rašytoją, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos veikėją Antaną Jonyną, kitus jubiliatus. Puiki proga prisiminti ir šiais metais penkiasdešimtmetį galėjusią švęsti, jei, aišku, būtų išlikusi iki šių dienų, Lietuvos aklųjų draugijos leidyklą. Yra ir šalies visuomenę vienijančių temų - Sveikatingumo metai, Tarmių metai. Rašinių padiktuos ir pats gyvenimas. 

Rašyti galite ir jūs, mieli skaitytojai. Nebūtinai tai turi būti straipsnis. Galite parašyti trumpą žinutę, apie ką galėtume parašyti žurnalo puslapiuose, ką galėtume paskelbti visiems žurnalo skaitytojams. Taip pat galite išsakyti ir savo mintis, nuomones - svarbu, kad jos būtų korektiškos. 

Rašyti mums galima įvairiais būdais, tai yra reginčiųjų, brailio raštu. Mielai lauksime ir elektroninių laiškų. Galite atsiųsti ir ranka rašytą laišką ar straipsnį. Tačiau kompiuteriu rinkti tekstai mums tiktų geriau, nes būtų mažiau galimybių neteisingai užrašyti pavardes, vardus, pavadinimus. Jei sumanysite parašyti straipsnį, tai pagalvokite ir apie jam tinkančią iliustraciją - nuotrauką, piešinį. Būtų gerai, kad elektroniniu pavidalu siunčiama nuotrauka būtų bent jau vieno megabaito dydžio. 

Viešosios įstaigos "Brailio spauda" (ji Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos sprendimu leidžia žurnalą "Mūsų žodis") darbuotojų vardu noriu padėkoti visiems socialiniams darbuotojams, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos filialų vadovams, visiems, kurie šiais nelengvais permainingo finansavimo laikais rado galimybę užprenumeruoti žurnalą sunkiau besiverčiantiems organizacijos nariams. Labai dėkoju ir tiems, kurie žurnalą užsiprenumeravo patys, neiškeitė mūsų į spalvingesnius, labiau blizgančius leidinius. 

Beje, jei pritariate VšĮ "Brailio spauda" veiklai, galite mus paremti - paaukoti du procentus gyventojų pajamų mokesčio. Jei neaukosite patys, paraginkite kitus. Paaukotas lėšas skirsime žurnalui ir knygoms brailio raštu leisti. Kiekvienas paaukotas litas mums padėtų siekti tikslų, kuriems įgyvendinti esame sukurti. 

Linkiu įdomių minčių, gerų emocijų ir visokeriopos sėkmės. 

 

Vyriausiasis redaktorius
Vytautas GENDVILAS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]