VIRŠELIS

 

H. ROBERT. BELIZARIJUS GAUNA PRIEGLOBSTĮ VALSTIEČIŲ ŠEIMOJE


H. ROBERT. BELIZARIJUS GAUNA PRIEGLOBSTĮ VALSTIEŽIų ŠEIMOJE

Prancūzų tapytojas, piešėjas, graveris ir landšafto dizaineris Hubert Robert (1733-1808) gimė Paryžiuje, tarnautojo šeimoje. Skulptūros mokėsi pas Michel-Ange Slodtzą, kuris, įvertinęs piešimo gabumus, jaunuoliui patarė studijuoti dailę. 1754 m. H. Robert persikėlė į Romą, čia gyveno vienuolika metų. 1766 m. buvo priimtas į Karališkąją tapybos ir skulptūros akademiją. Romoje tapybos mokėsi pas Giovani Paolo Paninį. Grįžęs į Prancūziją, domėjosi parkų ir skverų dizainu. Pagal jo projektą buvo atnaujintas Versalio ir kiti karaliaus rūmų parkai. Dėl tarnybos karaliaus dvare prancūzų revoliucijos metu 10 mėnesių kalėjo ir tik per atsitiktinumą išvengė giljotinos. Per klaidą buvo giljotinuotas jo bendrapavardis. 

Paveikslo, kur vaizduojamas Belizarijus, idėja ir netgi kompozicija buvo perimta iš tautiečio J. F. P. Peyrono, 1799 m. nutapiusio darbą "Valstiečiai rodo svetingumą Belizarijui". 

Primename, kad Belizarijus (apie 505 - 565) buvo žymus Bizantijos imperatoriaus Justiniano karvedys. Jam vadovaujant 534 m. buvo užkariauta dalis Šiaurės Afrikos, 535 m. - Italija, taip pat ir Roma. Jis paėmė į nelaisvę garsųjį ostgotą Vitigį ir nugabeno jį į Konstantinopolį. Vėliau ties rytine Bizantijos siena sėkmingai kovėsi su persais - tai vyko prie Eufrato upės. Belizarijus žmonių buvo mylimas ir gerbiamas daugiau negu pats imperatorius. Nepakęsdamas tokio pripažinimo, imperatorius Justinianas 562 m. apkaltino Belizarijų sąmokslu, atėmė iš jo turtą ir apakino. 

Dailininkas vaizduoja Belizarijų, sėdintį masyviame mediniame krėsle, akmeninio, arkomis puošto namo priebutyje. Ištrūkęs iš moters, priklaupusios prieš akląjį, glėbio prie neregio glaudžiasi mažametis basakojis berniukas. Žilas, kiek palinkęs į priekį, senas kariūnas viena ranka apkabinęs berniuką, kita - su dėkingumu liečia, ko gero, prie vaišių stalo kviečiančio šeimininko ranką. Aplink daug žmonių. Visi su pagarba ir dar neišblėsusiu dėkingumu už pergales žvelgia į seną karvedį. Daugiafigūrė drobė dvelkia nuoširdumu ir atjauta. 

Šį nedidelio formato (70 x 88 cm) paveikslą, nutapytą 1787 m. aliejumi ant drobės, daugelis pirmą kartą pamatė 2011 m. Paryžiuje, Christies meno aukcione. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]