VIRŠELIS

 

N. C. WYETH. SENASIS PJU


N.C. WYETH. SENASIS PJU

Amerikiečių dailininkas ir knygų iliustratorius Newell Convers Wyeth (1882-1945) gimė Nidhemo kaimelyje, Masačusetso valstijoje. Dar vaikystėje pamėgo gamtą, o piešti paskatino motina. Būdamas dvylikos metų jau neblogai liejo akvareles. Dailės mokėsi Bostono meno mokykloje, 1903 metais studijas tęsė Vilmingtono meno mokykloje. 

Gavęs užsakymą iliustruoti JAV Vakarų istoriją, siekdamas geriau susipažinti su šių kraštų kultūra, tradicijomis ir etnografija, dailininkas 1904 ir 1906 metais aplankė Kolorado, Arizonos ir Naujosios Meksikos valstijas. 1945 m. birželyje Bovdino koledže jam buvo suteiktas menų magistro mokslo laipsnis. Tačiau tų pačių metų spalį dailininkas su savo anūku žuvo autoavarijoje netoli savo namų Chadds Forde. 

Per savo gyvenimą N. C. Wyeth sukūrė daugiau kaip 3000 paveikslų, iliustravo 112 knygų. Ypač mėgo iliustruoti nuotykių literatūrą. Viena iš pirmųjų jo 1911 metais iliustruotų knygų buvo anglų rašytojo R. L. Stivensono romanas "Lobių sala", kur vienas iš personažų - senas piratas Pju, mūšyje netekęs regėjimo. Dailininkas piratą pavaizdavo akmenimis grįstoje pajūrio kaimelio gatvėje. Juodame lyg varno sparnas, žvaigždėmis nubarstyto dangaus fone su besiplaikstančiu vėjyje juodu apsiaustu atšiauraus jūrų vilko figūra išties įspūdinga. Plačiai išžergtos kojos pasmukusiomis žemiau kelių baltomis kojinėmis, kiek palinkusi į priekį neregio figūra. Ilga lazda prieš save aklasis ieško vėjo nupūstos, už kelių metrų ant dulkėto grindinio gulinčios trikampės kepurės. Įspūdingas neskustas veidas, įniršio iškreipta burna. Sužalotos akys pridengtos tamsiu it gedulo juosta raiščiu. Už nugaros - baltas dviaukštis angliško stiliaus gyvenamasis namas. Pro uždaras langines dar negreitai pažvelgs žydraakis rytas. Vidurnaktis. Stipri, sidabrą liejanti mėnulio šviesa meta ant grindinio juodą šešėlį, kuris daro aklą žmogystą dar baisesnę. Ši iliustracija jaunam nuotykių romano skaitytojui išties galėjo sukelti tiek baimę, tiek pagarbą aklam piratui - nesvarbu, kad neigiamai, užtat stipriai ir įspūdingai asmenybei. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]