TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Pranas PLIUŠKA

"SUSITIKIMAI" MOLĖTUOSE


Spalio 8, 9 ir 10 dienomis Molėtuose vyko aklųjų ir silpnaregių dienos "Susitikimai", skirtos Tarptautinei baltosios lazdelės dienai ir lietuviškos garsinės knygos 50-mečiui pažymėti. Renginių ciklas prasidėjo nuo parodos, skirtos lietuviškos garsinės knygos penkiasdešimtmečiui. Šią parodą paruošė Lietuvos aklųjų biblioteka, o ją pristatė LASS respublikinio centro kultūrinės veiklos koordinatorė Danutė Cidzikienė ir Lietuvos aklųjų bibliotekos direktoriaus pavaduotojas, Tiflotyros skyriaus vedėjas Juozas Valentukevičius. Išgirdome įdomios informacijos bei susipažinome su įranga, kuri praėjusiame šimtmetyje suteikė galimybę neregiams klausytis įgarsintų knygų ar kitų leidinių. 

Parodą "Išgirsk pasaulį" pristato LAB tyflotyros skyriaus vedėjas J.Valentukevičius

Po parodos atidarymo prasidėjo diskusija "Neregio vieta visuomenėje". Susirinkę LASS respublikinio centro darbuotojai - LASS pirmininkas S. Armonas, specialistės D. Cidzikienė ir I. Daučiūnienė, Molėtų rajono vicemeras H. Ivickas, Socialinės paramos skyriaus vedėja G. Gribauskienė bei jos pavaduotoja R. Karūžaitė, kelių seniūnijų seniūnai, socialiniai darbuotojai, neįgaliųjų organizacijų, bendruomenių, spaudos atstovai kalbėjo apie aklo žmogaus kasdienybę, iškylančias problemas, apie gatvių ir perėjų saugumą gatvėse bei požiūrį į neregį. Gvildenta viena nemaža problema, kuri neregiui, koks jis bebūtų, kur bedirbtų, kelia daug fizinių, emocinių ir psichologinių problemų - tai Neįgaliųjų reikalų departamento reikalaujamas, jau beveik kasdieniniu tampantis parašų dėjimas ir rinkimas. Šią problemą reikia nedelsiant spręsti. Diskusijos pabaigoje LASS Molėtų rajono filialo pirmininkas padėkomis už glaudų bendradarbiavimą apdovanojo Socialinės paramos centro direktorę Almą Pavlovaitę, Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininkę Marytę Baliūnaitę ir Suginčių seniūnijos seniūną Joną Pusvaškį. 

Tos pačios dienos popietę Molėtų dailės galerijoje Molėtų visuomenei D. Cidzikienė pristatė unikalią edukacinę meno pažinimo parodą - "Magiškas M. K.Čiurlionio pasaulis. Zodiakas". 

Po parodos pristatymo į susitikimą su neregiais ir silpnaregiais literatais - kauniečiu Stasiu Babonu, vilniečiais Vilija Dumbliauskiene bei Alvydu Valenta - rinkosi gausus būrys poezijos ir prozos mėgėjų - Molėtų literatų brolijos nariai. Autoriai skaitė savo kūrinius ar jų ištraukas, atsakinėjo į klausimus. Savo eilių bei prozos ištraukų paskaitė ir molėtiškių literatų būrys, vadovaujamas Nijolės Stancikienės. 

Spalio 9 dieną vykome į Molėtų gimnaziją, kur vykdėme akciją "Parašyk savo vardą brailio raštu". Mūsų svečias, žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiasis redaktorius V. Gendvilas nuosekliai papasakojo, kaip buvo sukurtas brailio raštas, kaip pritaikytas Lietuvoje. Susipažinę su neįprasta regintiesiems abėcėle, gimnazistai apspito brailio mašinėles ir bandė be klaidų išspausdinti ne tik savo vardą, pavardę, bet parašyti netgi mažą laiškutį savo draugui ar draugei. 

Pasibaigus pamokoms sportuojantys gimnazijos moksleiviai rinkosi į visai greta įsikūrusią Molėtų pagrindinės mokyklos sporto salę. Čia dviejų mokyklų mokiniai buvo supažindinti su aklųjų riedulio (golbolo) žaidimu. Moksleiviai smalsiai apžiūrinėjo atvežtus neįprastus vartus, bandė ridenti skambančius kamuolius, matavosi tamsius akinius. Pasižiūrėję filmuką apie golbolą, susipažinę su žaidimo taisyklėmis, abiejų mokyklų moksleiviai ėmė rengtis specialią aprangą ir ruoštis rungtynėms. Prasidėjus rungtynėms paaiškėjo, jog emocingiems sirgaliams nepaprastai sunku priprasti, kad žaidžiama visiškoje tyloje. Rungtynės iki antro kėlinio vidurio buvo atkaklios ir tik varžybų pabaigoje vyresni gimnazistai įgijo ryškesnį pranašumą. Rungtynes rezultatu 20:8 laimėjo Molėtų gimnazijos komanda. 

Visus salės ruošimo varžyboms darbus atliko, su šio žaidimo taisyklėmis supažindino bei teisėjavo puiki komanda - Lietuvos golbolo rinktinės treneris Klaidas Janeika, Lietuvos golbolo rinktinės žaidėjas Artūras Jonikaitis, sporto klubo "Šviesa" vadovas Sergejus Sokolovas ir tarptautinės kategorijos golbolo teisėjas Romualdas Vaitiekus. 

Spalio 10 dieną, kaip baigiamasis "Susitikimų" akordas, įvyko mėgėjų teatrų šventė "Aš ir mano miestas", skirtas Baltosios lazdelės dienai, Molėtų įkūrimo 625 - osioms ir neįgaliųjų humoro grupės "Molėtuvka" 10 metų veiklos jubiliejui pažymėti. Po įžanginių sveikinimo žodžių šventę pradėjo Molėtų gimnazijos moksleivių dramos kolektyvas. Jie parodė spektaklį "Legenda apie Molėtus". Svečiai iš Kauno - Aklųjų ir silpnaregių centro mėgėjų teatras "Aira" - parodė ištrauką iš spektaklio "Maironio Lietuva vis buvo, vis yra ir bus" (nuo Maironio iki Gimberio). Žiūrovai atidžiai klausėsi vaidinimo. Vilniaus krašto Lietuvos žmonių su negalia sąjungos teatro trupė "Lašai" nudžiugino susirinkusiuosius jaudinančia lapės scena iš A. de Sent-Egziupery "Mažojo princo". Energingi artistai iš pajūrio - Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro dramos teatras "Meleta" - puikiai perteikė žiūrovams A. Griciaus "Šiaudinių ponaičių" gyvenimą. LASS Radviliškio rajono filialo dramos būrelis žmonių santykius analizavo spektaklyje "Senmergės parodymai teisme". Daug emocijų ir komentarų sulaukė Švenčionių dienos centro humoro grupės "Kastylis" programa "Žvaigždžių paradas". Šeimininkai ir jubiliatai - Molėtų neįgaliųjų humoro grupė "Molėtuvka" šį kartą pasirodė kiek kitaip, nei buvo įprasta. Jų spektaklis "Mano lizdas" gvildena šiuo metu nepaprastai aktualią ir skaudžią emigracijos problemą. 

Kvietimu visiems išsivalyti ne tik namus, gatves, visą aplinką, bet ir apsivalyti dvasiškai, ieškoti savo gyvenimo prasmės, pašaukimo čia, Lietuvoje, ir baigėsi "Susitikimų" Molėtuose ciklas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]