VIRŠELIS

 

J. F. DIETLER. VAIKAI AUKOJA SAVO PRIEŠPIEČIUS NEREGEI SENUTEI


J. F. DIETLER. VAIKAI AUKOJA SAVO PRIEŠPIEČIUS NEREGEI SENUTEI

Johann Friedrich Dietler (1804-1874) gimė Šveicarijoje, Josepho Felixo Dietlerio šeimoje. Piešimo pradmenis gavo iš tėvo. 1822-1833 metais dailę studijavo Paryžiuje, kur daug laiko praleisdavo kopijuodamas didžiųjų menininkų darbus Luvre. 1834-1835 metais stažavosi L. Roberto studijoje Venecijoje. Nuo 1836 metų Berno meno mokyklos profesorius. Parengė daug gabių dailininkų. 1841 metais vedė. Tapė Berno, Solothurno, Bazelio, Freidburgo aukštuomenės žmonių portretus ir išgarsėjo kaip portretistas. Kita šio dailininko mėgstama tema - vaikai. Tokių darbų grupei priskirtume ir paveikslą "Vaikai aukoja savo priešpiečius neregei senutei". 

Paveikslo siužetą dailininkas perėmė iš anksčiau šia tema tapiusių britų dailininkų W. R.Biggo ir J. R. Smitho. Ramiame Šveicarijos miestelio skersgatvyje prie namo su aukštais pamatais kampo sėdi tvarkingai apsirengusi nesuplyšusiais ir švariais drabužiais neregė senutė. Ant kelių padėtoje dešinėje rankoje ji laiko rudą, galbūt lazdyno, neilgą lazdelę. Dešinę ranką ištiesusi paimti ką tik priėjusių dviejų - devynerių dešimties metų mergaitės ir berniuko, einančių į mokyklą, - išmaldą. Geranoriški vaikeliai neturėjo ką daugiau duoti senutei - tik savo priešpiečius. Mergaitė dailiai supintomis kaselėmis susikaupusi deda į senutės ranką popieriaus skiaute suvyniotą obuolį. Kiek mažesnis berniukas su šiaudine skrybėlaite ir knyga rankoje įdėmiai stebi šią sceną. Žaliuojantys medžiai, kelios knygos rankoje liudija: tai mokslo metų pradžia arba jų pabaiga. 

Šis maloniai nuteikiantis paveikslas turi didžiulę auklėjamąją reikšmę - jis ragina neužmiršti gerų darbų. Vienas iš jų - pamaitink alkaną. 

Šis nedidelio formato 57 x 49,5 cm 1863 metais aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas 2009 metais buvo pristatytas meno aukcione Liucernos mieste, Šveicarijoje. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]