IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

KOMPIUTERINIS RAŠTINGUMAS LIETUVOJE


Žodžių junginys "kompiuteris ir neregiai" šiuo metu jau nieko nestebina. Kompiuterinė technika daugelio aklųjų ir silpnaregių gyvenime yra įprastas dalykas. Regėjimo negalią turintys žmonės, naudodamiesi specialiomis kompiuterinėmis programomis, sėkmingai mokosi, studijuoja ir dirba, aktyviai naršo po internetą. Taip yra šiandien, bet pažvelkime, kaip buvo prieš dvidešimt metų. Nuo ko viskas prasidėjo? 

Tenka grįžti į pirmuosius Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metus. 1991 m. rudenį pagal tarptautinę programą į Jungtinių Amerikos Valstijų Overbruko aklųjų mokyklą išvyko mokytis trys aklieji ir silpnaregiai: Remigijus Audiejaitis, Sergejus Mechas ir Vitas Purlys. Vienus mokslo metus jie mokėsi anglų kalbos, išmoko dirbti kompiuteriu bei įgijo aklųjų orientacijos ir mobilumo instruktoriaus įgūdžių. Grįžę iš JAV, sukaupta patirtimi pasidalijo su tėvynainiais, siūlė veiklos naujovių bei naujų perspektyvų neregiams. Pradėta glaudžiai bendradarbiauti su valstybinėmis institucijomis. 

Lietuvos Respublikos kultūros ir švietimo ministerija labai operatyviai sureagavo į siūlomas naujoves ir ministro įsakymu nuo 1992 metų rugsėjo 1 dienos prie Vilniuje veikiančios A. Jonyno aklųjų ir silpnaregių internatinės mokyklos įsteigiamas aklųjų ir silpnaregių Kompiuterinės technikos taikymo centras. Šiemet minime jo dvidešimties metų veiklos sukaktį. Naujajam centrui pradėjo vadovauti Vitas Purlys, deja, prieš metus netikėtai po sunkios ligos išėjęs anapus ir šios sukakties nesulaukęs. Nuo pirmųjų dienų su V. Purliu kartu dirbo ir mokytojas Gintaras Norkus. Veiklos pradžia nebuvo lengva - tebuvo vos du kompiuteriai ir vienas su didžiuliu anglišku akcentu kalbantis sintezatorius, dovanotas Amerikos lietuvių. Bet ir su šia kuklia įranga buvo pradėti mokyti vyresniųjų klasių moksleiviai, o netrukus - ir suaugę neregiai. Jau tų pačių metų pabaigoje penki patys aktyviausi ir noro nestokojantys suaugusieji išmoko dirbti su naująja technika ir sėkmingai darbuojasi iki šiol. 

Pats centro vadovas buvo labai aktyvus ir didelis naujovių diegimo entuziastas, matė neregių ir silpnaregių perspektyvas. Aktyviai dalyvavo respublikiniuose ir tarptautiniuose projektuose, kartu su bendraminčiais rūpinosi kompiuterinės technikos komplektavimu, pagalbinės įrangos neįgaliesiems diegimu. Ieškojo kontaktų Lietuvoje ir užsienyje. 1993 m. rudenį Didžiosios Britanijos bendrovė "Dolphin" Lietuvos akliesiems padovanojo 10 sintezatorių, kalbančių anglų kalba. Bendrovė, gaminanti kompiuterinę techniką, geranoriškai reagavo į Lietuvos Respublikos kultūros ir švietimo ministro Dariaus Kuolio argumentuotą kreipimosi raštą. Gavus šią dovaną, buvo padidinta kompiuterių klasė, atsirado daugiau norinčių perprasti kompiuterius ir teikiamas jų galimybes. 1994 metais A. Jonyno mokyklą reorganizavus į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą (LASUC) Kompiuterinės technikos taikymo skyrius tapo visos Lietuvos neregių kompiuterinio raštingumo centru. Į jį vyko mokytis neregiai iš įvairiausių šalies vietovių. Čia buvo išbandoma naujausia kompiuterinė technika, ruošiama įvairi mokymo metodika ir lavinimo programos, organizuojamas vaikų ir suaugusių mokymas. Čia 1996 m. buvo pristatytas ir išbandytas pirmasis lietuviškai kalbantis sintezatorius, sukurtas jau anksčiau minėtos bendrovės "Dolphin". 

Šiame Kompiuterinės technikos taikymo skyriuje buvo padaryta daug kitų gerų novatoriškų darbų. 1994 m. išleistos pirmosios knygos brailio raštu - jos spausdintos kompiuterine technika. 1998 m. restauruotas pirmasis archyvinis garso įrašas iš magnetinės juostos. Tai žymaus aklųjų švietimo darbuotojo, ilgamečio Kauno aklųjų mokyklos direktoriaus Antano Baltramiejūno pasakytos kalbos, amžininkų atsiminimai apie šį pedagogą. Išleistos pirmosios reljefinės iliustracijos - jos spausdintos kompiuteriniu brailio spausdintuvu. O Sergejaus Mecho sukurta reljefinių iliustracijų programa BrlPaint naudojama ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. 

2002 m., minint dešimties metų Kompiuterinės technikos taikymo centro sukaktį, vyko daug renginių, seminarų, konferencijų, įvairių susitikimų. Renginiuose dalyvavo valstybinių institucijų atstovai, naujausių technologijų įmonių vadovai ir specialistai, atsakingi LASS darbuotojai. Apžvelgtas nueitas kelias, kalbėta apie ateities planus, diskutuota apie problemas, su kuriomis susiduria neregiai bei silpnaregiai, kurie dirba su kompiuteriais. Pasidžiaugta, kad šiame centre pradėtos leisti pirmosios knygos neregiams kompiuterine technika, per dešimtmetį išleistos keturios profesionalių teksto rinkėjų grupės, surengta dešimtys kursų bei seminarų. Pažymėta, kad kompiuterius savo darbe naudoja apie 200 aklųjų ir silpnaregių, o moksleiviai kompiuterinio raštingumo pradedami mokyti jau nuo pirmųjų klasių. Pageidauta, kad būtų tobulinami ar sukurti nauji lietuviški sintezatoriai, kad būtų pasirūpinta, jog svarbesnės interneto svetainės būtų pritaikytos neįgaliesiems taip, kaip tai yra padaryta išsivysčiusiose pasaulio šalyse. 

Minint kompiuterinio raštingumo Lietuvoje dvidešimtmetį, reikia pasidžiaugti, kad pradėtas darbas davė ir duoda puikių vaisių. Iš esmės pasikeitė neregio galimybės. Aklieji ir silpnaregiai sėkmingai mokosi, studijuoja ir aktyviai dalyvauja konkurencingoje darbo rinkoje. Tikslios statistikos, kiek šiuo metu neregių Lietuvoje dirba su kompiuteriais, nusimano apie juos, nėra, bet tikėtina, kad apie tūkstantį. Jauni regėjimo negalią turintys neįgalieji niekuo nesiskiria nuo sveikųjų: kompiuteris - neatsiejama jų kasdienybės dalis. Vyresnio amžiaus neregiai ir silpnaregiai taip pat noriai mokosi kompiuterinio raštingumo pagrindų ir jais naudojasi. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Spalio 1 d. - Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. 

Spalio 2 d. sukanka 50 metų, kai buvo priimtas sprendimas pradėti leisti garsines knygas Lietuvos neregiams - tai buvo 1962 m. 

Spalio 2 d. sukanka 85 metai, kai gimė (1927 m.) Kazimieras Banys, agrarinių mokslų daktaras, Lietuvos laisvės kovų dalyvis, kraštotyrininkas, Rusnės etnografinės sodybos-muziejaus steigėjas. 

Spalio 2 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1942 m.) Henrikas Komas, ilgametis choro "Vilnius" artistas. 

Spalio 2 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1952 m.) Danutė Zapolskienė (Vinskaitė) - tai buvusi LASS įmonės Kaune (UAB "Regplasta") direktorė (2001 - 2012). 

Spalio 6 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1942 m.) Vanda Ona Buzienė (Niauraitė), ilgametė (1987-2002 m.) LASS Trakų rajono ir Elektrėnų miesto pirmininkė. 

Spalio 10 d. sukanka 75 metai, kai gimė (1937 m.) Janina Raginienė (Kazakevičiūtė), literatė, buvusi ilgametė LASS Prienų rajono tarybos pirmininkė. 

Spalio 15 d. - Tarptautinė baltosios lazdelės diena. Lietuvoje švenčiama nuo 1993 m. 

Spalio 25 d. - 1991 m. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga priimta visateise nare į Europos aklųjų sąjungą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]