SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Bronė ŠPAGINA

DAR NE VAKARAS...


Senjorai - tai didžiulė gyvenimo patirtis, tai brandi išmintis. Rugpjūčio 24-31 dienomis LASS poilsiavietėje "Zelva" vyko seminaras stovykla LASS senjorams aktyvistams. Iš įvairių miestų suvažiavo 12 žmonių: 6 vyrai ir 6 moterys. Tai buvę miestų ir rajonų pirminių organizacijų pirmininkai: vilnietės Zelma Vaisiūnienė, Roma Gelažanskienė, telšiečiai Feliksas Macikas, Vladimiras Akulovas, panevėžietė Zina Kolalienė, naujai į LASS įstojusi vilnietė Palmira Karosienė ir keturi aktyvūs kauniečiai - tai Romualdas Kudaras, Roma Atkočienė, Stasys Sabeckas ir Bronė Špagina. Mūsų grupės vadovė buvo LASS respublikinio centro vyresnioji specialistė Danutė Cidzikienė. Dvi pirmąsias dienas po pusryčių ir po pietų buvo skaitomi pranešimai įvairiais LASS gyvenimo klausimais: pvz., "LASS veikla, dabartis ir perspektyvos" (pranešėjas LASS pirmininkas S. Armonas), "Naujos skaitymo galimybės akliesiems ir silpnaregiams" (pranešėja Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė R. Januševičienė). Diskusijose dalyvavo, klausimus uždavinėjo ir nauji organizacijos nariai, kuriems tuo pat metu, kaip ir senjorams, buvo surengta stovykla seminaras. Naujokas iš Kuršėnų iškėlė aktualų klausimą. Akių gydytojas jam paskyrė akių stimuliacijos procedūras. Patogiausia jam tai atlikti Kaune, bet nėra kur apsistoti. Panašių problemų kyla ir kitiems LASS nariams. Ar ne pats laikas būtų susirūpinti LASS Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro direktoriui E. Urnai dėl vieno ar dviejų kambarių viešbutuko šiame centre? D. Cidzikienė mus supažindino su pasikeitusia ir pagražėjusia "Zelvos" poilsiavietės aplinka, naujomis skulptūromis pasipuošusiu "pojūčių taku". 

Poilsiavietėje "Zelva" ant lieptelio - senjorai aktyvistai

Rugpjūčio 27 d., išvykus LASS naujokams ir kompiuterininkams, likome tik mes, senjorai. Mums toliau skaitė paskaitas LASS respublikinio centro, kitų įstaigų vadovai bei atsakingi darbuotojai. Mūsų popietės jau buvo laisvos, tad po vakarienės rengdavome įvairias vakarones. Tikrai nestigo nei humoro, nei geros nuotaikos, nes šmaikštumo visi turėjo su kaupu. D. Cidzikienė papasakojo savo įspūdžius apie Indiją. Rugpjūčio 30 dieną į stovyklos uždarymą atvyko UAB "Liregus" vadovas L. Kirkilovskis. Jis skaitė pranešimą "Neregių profesinė veikla, galimybės įsidarbinti įmonėje". 

Pirmieji poilsiautojai į "Zelvą" atvyko 1972 metais, taigi šiemet stovyklai - 40 metų. Ta proga "Liregus" direktoriui L. Kirkilovskiui ir poilsiavietės direktoriui A. Rudžiui mūsų darbštuolės, vainikų pynėjos Zelma, Roma, Palmira uždėjo ąžuolo vainikus, papuoštus miško ir laukų žolynais. Po vakarienės stovyklautojai prie vaidilutės skulptūros uždegė aukurą - iki šiol toks dar niekada nebuvo uždegtas. Mes su Danute padainavome Tomo Leiburo "Gimines". Rytojaus rytą po pusryčių kaip broliai ir seserys atsibučiavome ir išvykome į namus neprarasdami vilties, kad nauja idėja ne užges, o taps gražia tradicija, kad tokios stovyklos džiaugsmą pajus ir daugiau senjorų. Dėkojame LASS respublikiniam centrui už seminarą. Mes sustiprėjome ir fiziškai, ir dvasiškai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]