TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VASAROS DOVANOS


Ne visi žmonės turi laiko, noro ir galimybių prisikaupti, prisidžiovinti žolelių arbatoms, prieskoniams, nors dabar ir pats laikas tai daryti. 

Paprastai beveik visi pievose augantys žolynai yra kuo nors naudingi, ne vienas iš jų turi ir gydomųjų savybių. Taigi vieni naudojami vaistams, kiti - ir vaistams, ir maistui (sriuboms, salotoms, arbatoms gaminti). O jų kvapas ir aromatas gaivina bei gerina savijautą, juolab kad visą vasarą galime gerti arbatas, kurios nieko nekainuoja, gaivintis kvapniomis žolynų nuovirų voniomis, kurios jaunina tiek kūną, tiek sielą. Tik sugaiškime šiek tiek laiko, kol surasime ir nusiskinsime norimą augalą. Tad turėdami laiko, atostogaudami ar savaitgalio išvykų metu skinkime ir gerkime arbatas iš šviežių, ką tik nuskintų žolelių - juk žiemą prisigėrėme įvairiausių pirktinių, maudėmės vonioje su "negyvos jūros druskomis". 

Medikai fitoterapeutai ir žolininkai pataria nevartoti tų pačių vaistažolių, nes organizmas prie jų pripranta, tad nesulaukiame naudos, kurios tikimės. Ilgiau vaistažoles galime gerti, kai mums tai nurodė gydytojas. Tad naudokimės vasara ir išbandykime kuo daugiau įvairių arbatų. 

Jei nekamuoja rūpesčiai ir nuotaika puiki, jei esate miške ar netoli jo su linksma draugija, prisiskinkite (ar ką nors pakalbinkite, kad priskintų) žemuogių, lazdyno lapelių, pridėkite raudonojo dobilo žiedelį, užplikykite ir gerkite. Labai puiki laukinių našlaičių arbata, sumaišyta su žemuogių lapais ir keliom šakelėm čiobrelių - kvapnaus aromato ir labai sveika. Našlaitės valo kraują, tad ir oda jūsų spindės, nesvarbu, kiek jums metų. Jei esate sodyboje, dar geriau - juk aplinkui auga vaiskrūmiai, patvoriuose - mėtos, melisos, ramunėlės, darželyje - medetkos. Gal rasite gyslotį ar takažolę, skinkite bet kokią jums pažįstamą žolę. Jei nepažįstate nė vienos, gal jūsų draugai gali padėti. 

Arbatą labai aromatizuos ir pagerins skonį juodųjų serbentų keli lapai, juolab kad juodųjų serbentų lapų arbata nepaprastai sveika. Ši arbata - veiksminga reumato gydymo ir profilaktikos priemonė. Reguliariai geriant juodųjų serbentų lapų arbatą, reumatiniai skausmai sumažėja. Juodųjų serbentų lapų arbatą galima gerti vietoj arba kartu su tradicinėmis arbatomis. Ypač ji tinka vasarą, nes puikiai malšina troškulį. Liaudies medicinoje žinoma, kad juodųjų serbentų lapų arbata padeda peršalus. Šioje arbatoje neįtikėtinai didelis vitamino C kiekis - 100 g serbentų lapų yra 170 mg šio vitamino (paros norma žmogui - apie 30 mg). Juodųjų serbentų lapų arbata gerina medžiagų apykaitą, teigiamai veikia kraujagyslių sieneles, saugo jas nuo trapumo ir elastingumo praradimo. 

Jei kamuoja nemiga ar nerimas - gerkite mėtą, melisą. Melisa pasižymi raminančiu, skausmą mažinančiu, silpnu antibakteriniu, kraujagysles plečiančiu ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu. Gerina apetitą, virškinamojo trakto veiklą, atpalaiduoja žarnyno spazmus, skatina tulžies išsiskyrimą, slopina pykinimą ir vėmimą. 

Jei turite odos problemų, vasara - pats tinkamiausias metas ją gydyti. Be našlaičių arbatos, prisiskynę žolynų, galite darytis kompresus, raminamąsias veido kaukes, pilti į vonias vaistažolių nuovirus. Palepinsit odą natūraliomis medžiagomis. Į vonią paprastai pilama iki litro žolynų nuoviro. Jei patinka mėtos, plikykite mėtas, galite plikyti žemuogių lapus ar čiobrelius. Ypač gaivų aromatą odai suteikia ramunėlės. 

Nemėgstate gulėti vonioje, pamirkykite prieš miegą kojas vėsiame žolynų nuovire. 

Žmonėms, sergantiems dermatitu, kurių jautri oda, padės šalti medetkų, ramunėlių, gysločių nuovirų kompresai. Jie laikomi kelias valandas. 

Esant įsisenėjusiai egzemai, galima išmėginti varnalėšos šaknies nuovirą. Šis augalas - ne tik pakelės gražuolis ( liaudyje dar vadinamas bajoržole, kapeliušniku, kibiu, kibišu, pakeleiviu, sagučiu, velniadagiu), vaikų išdaigų įrankis, bet ir naudingas sveikatai. 15 gramų šaknies užpilkite stikline vandens ir virkite 10 min. Vartokite po šaukštelį keturis kartus per dieną prieš valgį. Išoriniam gydymui liaudies medicina pataria: 4-5 šaukštelius smulkintos varnalėšos šaknies užpilkite 5 litrais vandens, užvirkite. Atvėsintame iki kambario temperatūros nuovire gerai išmirkykite rankšluostį arba kitą audinio atraižą. Juo stipriai apvyniokite ligotą kūno vietą. Toks kompresas laikomas 1,5-2 valandas, dedamas kartą per parą, geriausia nakčiai. Varnalėšos šaknies kompresas dedamas šešias dienas iš eilės, po to būtina vienos paros pertrauka. Taip reikia gydytis 2-3 savaites. 

Nepatingėkite ir paragaukite įvairių žolelių arbatų derindami vis kitus augalus. Kas žino - gal atrasit nuostabią tik jums tinkamą arbatą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]