SPORTAS

Andrius VAINORAS

GENERALINĖ REPETICIJA


Birželio 22-24 d., per pačias Jonines, Trakuose vyko tarptautinis golbolo turnyras Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurei laimėti. Šiais metais toks turnyras vyko tryliktą kartą ir yra tapęs jau tradicinis. O kiekvienas žurnalistas žino, kad apie tradicinius dalykus rašyti nėra lengva: keičiasi pavardės, skaičiai, gal dar viena kita detalė, bet esmė lieka ta pati. Tad ką čia pasakysi nauja? Bet Trakuose vykęs golbolo turnyras šią nerašytą taisyklę paneigė arba bent gerokai pakoregavo. Į jį susirinko itin gero sportinio meistriškumo komandos. Prieš turnyrą vykusioje spaudos konferencijoje žmonės juokavo, kad jį galima būtų vadinti neoficialiomis parolimpinėmis žaidynėmis: iš devynių turnyre dalyvavusių valstybių, išskyrus Jungtinių Amerikos Valstijų komandą, aštuonios - Londono parolimpinių žaidynių dalyvės. Taigi Lietuvos aklųjų sporto federacija (LASF), suorganizavusi šį turnyrą, surengė jeigu ne parolimpines žaidynes, tai bent visai neblogą generalinę jų repeticiją. 

Golbolo žaidėjas prie vartų su kamuoliuTad kaip ši repeticija vyko? Kaip sekėsi mūsų golbolo žaidėjams? Iš viso turnyre dalyvavo 10 komandų - 8 svečių ir 2 Lietuvos. Pirmajame turnyro etape visos komandos buvo padalintos į du pogrupius po penkias ir rungėsi viena su kita. Dvi stipriausios kiekvieno pusfinalio komandos įgijo teisę kovoti dėl medalių. Pirmajame pogrupyje į pusfinalį iškopė Turkijos ir Alžyro komandos, o antrajame - antroji Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų komandos. Čia lietuviai įveikė Turkijos komandą, o JAV - vienintelė komanda, nedalyvaujanti parolimpinėse žaidynėse, - nugalėjo Alžyrą. Finale Lietuvos komanda rezultatu 3:1 nugalėjo amerikiečius ir laimėjo aukso medalius bei LIONS klubo taurę. Trečiąją vietą užėmė Turkijos komanda, įveikusi Alžyro rinktinę rezultatu 6:5. Pirmoji Lietuvos komanda, lemiamose rungtynėse nugalėjusi belgus, užėmė penktąją vietą. Geriausiu turnyro puolėju tapo Alžyro komandos žaidėjas Mohamed Mokrane (30 įvarčių), geriausiu gynėju pripažintas Lietuvos antrosios komandos žaidėjas Saulius Leonavičius. 

Po turnyro pasiteiravome, ką apie mūsų golbolo žaidėjus, jų galimybes artėjančiose parolimpinėse žaidynėse mano LASF prezidentas Linas Balsys: "Komandos susirinko labai stiprios, bet neteisinga būtų manyti, kad pamatėme geriausią jų žaidimą. Kai kurios komandos atvyko be svarbiausių lyderių, kitos visų savo gudrybių neatskleidė. Jeigu kalbėsime apie tai, ką matėme, tai mūsų golbolo žaidėjai atrodo tikrai geriau nei daugelis turnyre dalyvavusių komandų. Pirmiausia - kamuolio valdymas, deriniai, metimų įvairovė. Daugelis komandų tiesiog mėto ir ginasi, mūsiškių metimai įvairesni, vyrai aikštelėje dirba kūrybingiau. Parolimpinėse žaidynėse tikrai galime kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų." 

Praėjus savaitei po turnyro, galutinai paskelbta Lietuvos parolimpinės golbolo rinktinės sudėtis: tai Arvydas Juchna, Nerijus Montvydas, Henrikas Pavliukianecas, Saulius Leonavičius, Marius Zibolis ir Mantas Panovas. Rinktinės vyriausiasis treneris Karolis Levickis, paklaustas apie rinktinei keliamus tikslus, buvo lakoniškas: "Tikslai - maksimalūs. Kaip seksis, pamatysime." Arba, kitaip sakant, Lietuvos golbolo rinktinė tiek fiziškai, tiek morališkai pasirengusi kovoti dėl aukščiausių parolimpinių apdovanojimų. Ar pagaliau pavyks, paaiškės rugsėjo pradžioje. Į Londoną rinktinė išvyksta rugpjūčio 24 d., parolimpinės žaidynės prasideda rugpjūčio 29 d. Dar galima būtų pridurti, kad A. Juchnai, H. Pavliukianecui, S. Leonavičiui ir M. Ziboliui šios parolimpinės žaidynės jau ketvirtos. N. Montvydui - antros. 

M. Panovas parolimpinėse žaidynėse dalyvauja pirmą kartą, tačiau jis su komanda jau yra iškovojęs Europos ir Pasaulio čempiono titulus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]