PROJEKTAI

Laima BARANAUSKIENĖ

"PAŽINIMO DŽIAUGSMAS"


Visi mes, jaunesni ar vyresni, trokštame patirti pažinimo džiaugsmą. Jūroje tolstantis laivas ar dangų juosianti vaivorykštė, daugybė kas dieną mūsų akims atsiveriančių vaizdų - tai regintiesiems atrodo savaime suprantami dalykai. Vaikams su regėjimo negalia šio pasaulio vaizdai gali likti nepažinti. Šiems vaikams, beje, ir jų tėveliams, reikia ypatingo visuomenės dėmesio, tik taip vaikai galės įgyvendinti savo svajones, o jų tėveliai - patikės savo vaikų ateitimi. Todėl ir kilo idėja organizuoti vasaros stovyklą akliems ir silpnaregiams vaikams bei jų tėveliams. Kad tokia stovykla būtų suorganizuota, nepakako vien geros idėjos. Be rėmėjų pagalbos ir savanorių idėja taip ir būtų likusi graži svajonė. 

Klaipėdos regos ugdymo centras, Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras bei Klaipėdos senamiesčio ROTARY klubas jau antrus metus vykdo projektą vaikams su regos negalia "Pažinimo džiaugsmas". Šiais metais, padedant rėmėjams, buvo nuspręsta suburti vaikus ne tik iš Klaipėdos regiono, bet ir iš visos Lietuvos. Taip buvo suteikta galimybė akliems ir silpnaregiams vaikams, jų tėvams ne tik stovyklauti, ilsėtis, bet ir išmokti naujų dalykų, kurti, tobulėti, pasidalinti patyrimu, susitikti ir susipažinti su aklais ir silpnaregiais, kurie sėkmingai mokosi, studijuoja ar dirba. 

Netoli Klaipėdos, kaimo turizmo sodyboje, birželio 11 dieną būrys stovyklautojų ir Klaipėdos regos ugdymo centro savanorių specialistų iškėlė vasaros stovyklos "Pažinimo džiaugsmas" vėliavą, visi pasipuošė stovyklos atributika - geltonomis skarelėmis su stovyklos logotipu. 

Pirmą dieną visiems buvo kiek nedrąsu. Tačiau pasivaikščiojimai ir susipažinimas su paslaptinga kaimo turizmo sodyba, aitvarų darymas, sodybos puošimas visus suartino. Todėl vakaronėje "Pramuškim ledą..." visi kartu dainavome, šokome ir žaidėme įvairius žaidimus. 

Antroji stovyklos diena buvo dedikuota menams. Judesio korekcijos mokytoja Ieva Alvinskaitė dieną paragino pradėti mankšta, o tuos, kuriems nesinorėjo tapyti ar lipdyti, pakvietė žaisti sportinių žaidimų. Po mankštos ir sočių pusryčių dailės mokytoja Jūratė Šatkutė mokė vaikus tapyti ant akmenų, ant audinio, o iš surinktų pievų gėlių - kurti nuostabius knygų skirtukus - juos vėliau vaikai dovanojo stovyklos rėmėjams ir svečiams. Šiaudų paslaptis atskleidė UAB "Regseda" meistrė Jadvyga Dargienė. Vaikų rankose gimė šiaudiniai oželiai, saulutės, angelai ir kiti mieli suvenyrai. Tokiais savo pasiekimais vaikai labai džiaugėsi ir didžiavosi. Menų dienos renginius tęsė psichologė Jurgita Vainauskienė. Ji subūrė vaikus psichologinei savipagalbos grupei "Jausmų šalis" ir, taikydama meno terapijos metodus, mokė vaikus pažinti save, savo jausmus ir suprasti kitus. Teatriniai žaidimai, kuriuos organizavo teatro mokytoja Dagna Volkovaitė, paskatino vaikų saviraišką - judesiu ir žodžiais jie galėjo persikūnyti į mėgstamus pasakų veikėjus. 

Dienos renginius pratęsė iš Klaipėdos atvykęs folkloro ansamblis "Kuršių ainiai". Visi kartu dainavo, šoko, o tie, kurie nemokėjo šokių žingsnelių, turėjo progą išmokti. 

Trečioji stovyklos diena buvo pavadinta "Ledų diena". Ledinė diena prasidėjo Klaipėdos "Akropolio" ledo arenoje. Čia vaikus pasitiko ledo ritulio klubo "Kiras" sportininkai. Padedami ledo ritulininkų, dauguma vaikų pirmą kartą stovėjo ant ledo ir mokėsi čiuožti. Klubo "Kiras" vadovas Algis Poškis kalbėjo: "Vaikų emocijos buvo išties jaudinančios ir pranoko mūsų lūkesčius." Daugelį žaidėjų vaikai atidžiai apžiūrėjo - mat vaikams įdomus buvo ne tik ledas, bet ir naujieji draugai: buvo įdomu, kaip jie apsirengę, kokios jų lazdos ir šalmai. Ledo ritulininkai vaikams pažadėjo dar ne vieną pramogą ant ledo. Labai nesinorėjo atsisveikinti su ledo ritulininkais, juolab kad ne tik gardžia arbata bei sausainiais stovyklautojus pavaišino, bet ir kiekvienam įteikė saldumynų krepšelį. Vaikų jau laukė kitas susitikimas - "Baltosios varnelės" ledų gamintojai. Apsirėdę specialia apranga, stovyklautojai apžiūrėjo ledų cechą, susitiko su žmonėmis, kurie moka pagaminti pačius gardžiausius ledus. O ledų fabriko simboliai - dvi baltosios varnelės - vaikams surengė tikrą ledų puotą.  

Pasivaišinę ledais ir atsisveikinę su varnelėmis, skubėjome į "Švyturio" areną, kurioje apžiūrėjome ir išbandėme krepšinio aikštelę, apžiūrėjome visas erdves ir pasėdėjome ypatingų asmenų ložėse. Bet diena dar nesibaigė - skubėjome grįžti į sodybą, nes sulaukėme garbių svečių: Lietuvos Respublikos Seimo nario Edvardo Žakario ir UAB "Liregus" vadovo Leono Kirkilovskio. Šis susitikimas ypač aktualus ir naudingas tėveliams, auginantiems vaikus su regėjimo negalia ir pedagogams, ugdantiems aklus ir silpnaregius. E. Žakaris ir L. Kirkilovskis, pasakodami savo sėkmės istorijas, dalinosi patirtimi. Seimo narys E. Žakaris kalbėjo: "Gyvenimo varomoji jėga yra problemos - pirmiausia turi padaryti pats, kiek gali." Svarbiausia, ką patarė, - neužsidaryti ir jokiu būdu negailėti savęs, bet veikti ir dargi sugebėti pasijuokti iš savęs. Leonas Kirkilovskis paantrino: "Smarkiai nustebtų artimieji, jei jiems pasakyčiau, kad kažko nemoku." Jis negailėjo patarimų sakydamas, kad reikia išsikelti didesnį iššūkį negu dabartinė problema ir jokiu būdu nepasiduoti - reikia ieškoti savęs, neturėti laisvo laiko. Abu pašnekovai priminė tėvams, kad vaikus auginame ne sau, o šeimai ir visuomenei. Išlydėję garbius svečius, sutikome kitus - Klaipėdos jaunimo centro teatro studijos "Aušra" vadovę Živilę Dargytę ir jaunuosius aktorius mėgėjus, kurie parodė improvizacijų. Kiekvienas norintis galėjo vaidinti, improvizuoti ir tapti, kuo panorėjęs. Baigiantis dienai, stovyklautojai dar ilgai nesiskirstė į namelius - vakarojo pievelėje, šnekučiavosi ir dalijosi įspūdžiais. 

Gausus stovyklautojų būrys pajūryje

Ketvirtąją dieną - žinių ir talentų dieną - stovyklautojai išvyko į Karklę. Pajūrio regioninio parko lankytojų centre vaikai sužinojo apie pajūrio kaimų kūrimąsi, pajūrio gyventojų verslus: žvejybą, gintaro rinkimą, apžiūrėjo povandeninės archeologijos radinius. Aplankę pajūrį, skubėjome į DFDS Seaways kompanijos keltą, kuris plaukioja Baltijos jūroje. Daug emocijų ir džiugių šūksnių buvo, kai su dideliu autobusu įvažiavome į keltą ir mus pasitiko laivo kapitonas, kuris papasakojo ir parodė svarbiausius laivo įrenginius, leido išbandyti kapitono tiltelį ir pakvietė pasivaišinti ledais bei pyragėliais laivo restorane. Atsisveikinę su jūrininkais ir kapitonu, skubėjome į sodybą ruoštis talentų vakarui. Meninio ugdymo pedagogė Loreta Aukštuolienė jau buvo pastebėjusi stovyklautojų talentus, tad jos padrąsinti, stovyklautojai demonstravo draugams ir svečiams savo sugebėjimus. Talentų koncerte dalyvavę stovyklos rėmėjai neslėpė susijaudinimo ir džiaugėsi galėdami padėti įgyvendinti šią gražią idėją. 

Paskutinė stovyklavimo diena buvo ramiausia - visi dalijosi įspūdžiais, dėkojo vieni kitiems už kartu praleistą laiką, džiaugėsi naujomis pažintimis, rašė stovyklos dienoraštį ir krovėsi lagaminus. Vaikų mamos dėkojo Baltijos "Gyvenimo meno" labdaros ir paramos fondo darbuotojams savanoriams, kurie mokė meditacijos, padedančios susigrąžinti jėgas, gerą savijautą, mokė patirti vidinę ramybę. Stovyklautojai dėkojo bendrosios praktikos slaugytojai Vilhelminai Leistrumienei, kuri labai atidžiai stebėjo ir rūpinosi vaikų sveikata bei saugumu. Vaikai džiaugėsi kartu praleistu laiku su tiflopedagogėmis Laima Bukauskaite ir Ina Mažeikiene bei neformaliojo ugdymo pedagoge Viktorija Paimbrekyte, kurios skatino vaikų savarankiškumą, stengėsi praplėsti jų akiratį bei vaizdinius. Ko gero, nė vienas renginys neįvyksta be administravimo funkcijų. Šias užduotis vykdė Klaipėdos regos ugdymo centro direktorė Laima Baranauskienė ir pavaduotojos ugdymui Regina Bytautienė bei Jolita Skirpstaitienė. 

Verslininkų remiama ir specialistų savanorių organizuojama, mokinių su regos negalia stovykla buvo ne tik šių vaikų vasaros poilsis, bet ir puiki galimybė vaikams įgyti naujos patirties, pasitikėjimo savimi bei išmokti naujų dalykų. Jau dabar rėmėjai ir stovyklos organizatoriai kuria planus kitą vasarą sukviesti dar daugiau vaikų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]