NEREGYS IR VISUOMENĖ

Justina GAGARINA

"KULTŪROS NAKTIS" BIBLIOTEKOJE


Birželio 16 dienos naktį Vilniuje - tai vyksta jau šešti metai - kūrybingi "nemiegantys" menininkai paruošė renginį, skirtą miesto kultūriniam gyvenimui išjudinti. Vilniečiai ir miesto svečiai buvo pakviesti praleisti popietę, vakarą ar net ir naktį šiek tiek kitaip - lankantis kultūriniuose renginiuose. Pasirinkti tikrai buvo iš ko, savo erdves atvėrė ir veiklą pristatė apie pusantro šimto dalyvių. Perskaičius internete trumpą renginių sąrašą beliko tik susidėlioti vakaro programą, pasiimti atsispausdintą renginių žemėlapį ir... gauti didesnę ar mažesnę dozę kultūros. 

Jau antri metai prie šios gražios iniciatyvos prisideda ir Lietuvos aklųjų biblioteka. Rengiame ekskursijas, pasakojame apie savo veiklą, šių metų naujovė buvo kino filmo su garsiniais komentarais "Anarchija Žirmūnuose" demonstravimas. Režisierius ir scenarijaus autorius - Saulius Drunga. "Mūsų žodžio" skaitytojai turėjo galimybę su juo susipažinti žiemą ar pavasarį tarptautinės muziejų dienos ir nakties programos metu. Filmas su garsiniais komentarais ir reginčiam žiūrovui parankus kaip papildomos informacijos šaltinis apie filmo scenas. Tai padeda geriau suprasti, kokia informacija būtina regėjimo neįgaliajam. 

Norintys susipažinti su mūsų biblioteka ir jos veikla, galėjo rinktis tinkamiausią ekskursijos ar kino seanso laiką. Iš viso sulaukėme 43 paties įvairiausio amžiaus lankytojų - nuo jauniausių, tai yra vaikučių, iki senjorų. Kai kuriuos prieš ekskursiją pakalbinome, klausinėjome, kaip jie sužinojo apie mus. Dažniausias atsakymas buvo toks: "Iš Kultūros nakties dalyvių sąrašo internete." Beje, kai kurie atvykusieji turėjo gana nemažai žinių apie regėjimo neįgaliųjų naudojamus būdus informacijai gauti. Štai pernai dalyviai turėjo atsakyti į minianketos klausimus, kurie skambėjo maždaug taip: "Kaip aklieji ir silpnaregiai skaito knygas?", "Ar jie gali naudotis kompiuteriu, studijuoti, dirbti vertėjais, žurnalistais, žaisti šachmatais?" ir pan. Klausimus pateikėme remdamiesi ekskursijų vedimo patirtimi - tada tenka paneigti daugelį susiformavusių stereotipų. Vienintelis dalykas, kurį žmonės neretai prisimena kalbėdami apie akluosius, yra brailio raštas. Pristatant garsines knygas didelio nustebimo irgi nebūna, kadangi šio formato leidiniais naudojasi vis daugiau reginčiųjų, nustebina tik mūsų pateikiami bibliotekoje sukauptų knygų skaičiai. Didžiausia naujiena būna neregių gebėjimas naudotis kompiuteriais. 

Reljefiškai iliustruotų knygų parodėlėTaigi, LAB darbuotojai - kiekvienas pasirinko sau artimą temą - pristatė skirtingus aklųjų bibliotekos veiklos aspektus: vedė ekskursijas po aklųjų istorijos muziejų, demonstravo liečiamąsias (taktilines) knygeles, mokė brailio raštu užsirašyti vardą, demonstravo brailio spausdintuvą ir galimybę naudotis kompiuteriu su programa JAWS. Jaunieji dalyviai galėjo dalyvauti "užrištų akių" ekskursijoje. Padėję ranką vienas kitam ant peties užrištomis akimis lydimi mūsų darbuotojų jie pirmiausia pasivaikščiojo po biblioteką, po to buvo palydėti iki muziejaus. Čia jau nusiėmę raiščius išgirsdavo pasakojimą apie baltosios lazdelės, kitų kasdieniniame gyvenime naudojamų prietaisų svarbą. 

Mažieji dalyviai iš muziejaus eksponatų turbūt labiausiai džiaugėsi golbolo kamuoliu, kuriuo jiems buvo leista šiek tiek pažaisti. Išgirdę, kad Lietuvos golbolo rinktinė vyks į Londone vyksiančias parolimpines žaidynes, vaikai linkėjo sėkmės. 

Beje, pajutome, kad turime gana modernų muziejų. Kodėl sau taip leidome manyti? Tiesiog mūsų muziejuje kone visus eksponatus galima paliesti rankomis, o tai, ypač mažiesiems lankytojams, muziejaus erdvę daro kur kas patrauklesnę. 

Ekskursijos Lietuvos aklųjų bibliotekoje vyksta visus metus. Dažniausi lankytojai - moksleiviai, lydimi mokytojų. Smagu, kad ir kitų amžiaus grupių žmonės, - šeimos, suaugusieji, jaunimas ir senjorai, - atranda mūsų biblioteką ir nusprendžia susipažinti kad ir su šalia gyvenančia, bet vis dar nelabai pažįstama neregių bendruomene ir jos gyvenimu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]