VIRŠELIS

 

W. PARRY. NEREGYS ARFININKAS SU ASISTENTU


Parašas po iliustracija

XVIII a. britų dailininkas William Parry (1742-1791), be kitų darbų, nutapė ne vieną savo tėvo portretą. Dailininko tėvas John Parry nuo gimimo buvo neregys. Jaunuolis mokėsi skambinti arfa pas žymų arfininką serą Watkin Williams-Wynn. Tapęs muzikantu profesionalu koncertavo Londono aukštuomenei. 1763 metais jis tapo Karališkosios muzikantų draugijos nariu. Žinomas anglų poetas Thomas Grey 1757 metais išgirdęs O. Parry muzikavimą, sukūrė odę "Bardas". Muzikanto talento gerbėjas buvo ir tuo metu gyvenęs Londone kompozitorius G. F. Handel. 

Paveiksle "Neregys arfininkas su asistentu" W. Parry pritemdyto kambario fone pavaizdavo minkštame krėsle sėdintį ir arfa skambinantį garbaus amžiaus tėvą. Šalia stovi jaunuolis su atverstu dideliu natų sąsiuviniu. Matyt, paveiksle pavaizduota naujo muzikinio kūrinio mokymosi scena. Muzikanto galvą puošia to meto madingas šviesus perukas, vyras vilki ilgą raudoną liemenę, mėlyną švarką su auksu žėrinčiomis sagomis, mūvi kelnes iki kelių, baltas kojines, tamsius batus su didelėmis dekoratyvinėmis sagtimis - tai tradicinė to meto muzikanto apranga. Taip apsirengęs ir asistentas, tik jis be peruko, savimi pasitikinčio žmogaus žvilgsniu žvelgiantis tiesiai į žiūrovą. Rausvas kilimas ir sunkios tos pačios spalvos užuolaidos liudija - šeimininkas gyvena pasiturimai. Įdomiausia tai, kad tuo metu tėvas muzikantas buvo populiaresnis už sūnų dailininką. Paveikslo pavadinime pirmiausia nurodoma negalia, po to profesija, bet nenurodoma nei pavardė, nei vardas. Toks žmogaus su negalia "nuasmeninimas" pastebimas visoje meno istorijoje. 

Šis vidutinio formato (87x71,2cm) aliejumi ant drobės 1782 m. nutapytas portretas yra saugomas Velso nacionaliniame muziejuje. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]