TRUMPAI

 

 


CHORAS ŠOKIO FESTIVALYJE 

Gegužės 2-9 dieną Vilniuje įvyko Tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis "Naujasis Baltijos šokis 2012". Jame pirmą kartą dalyvavo valstybinis choras "Vilnius". Gegužės 4 dieną Nacionaliniame dramos teatre kartu su šokio teatru "Provincialnyje tancy" (Rusija) choras atliko Igorio Stravinskio "Svadebka", jam talkino solistai Julija Stupnianek, Inesa Linaburgytė, Algirdas Janutas, Ignas Misiūra, perkusijos ir 4 fortepijonų ansamblis, dirigentas Povilas Gylys. 

 

JUBILIEJINIAM TURNYRUI ARTĖJANT  

Gegužės 13 dieną baigėsi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šachmatų čempionatas. Pirmą vietą iškovojo ir 2012 metų klasikinių šachmatų čempionu tapo Gintaras Grybas iš sporto klubo "Sveikata". Antras - Evaldas Šlušnys iš sporto klubo "Pamarys", trečias - Boris Rositsan iš sporto klubo "Šaltinis".  

Šiais metais šachmatininkų dar laukia tarptautinis brailio šachmatų turnyras, skirtas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šachmatų 60-mečiui. Turnyras vyks liepos 2-10 dieną Vilniuje. 

 

SVEČIAI MAŽEIKIUOSE  

Gegužės 17 dieną Mažeikių bendruomenės centre LASS Mažeikių rajono filialo nariams surengta popietė "Žodžio spalvos", kurioje svečiavosi LASS Radviliškio rajono filialo nariai. Renginyje kalbėta apie žodžio reikšmę, galimybę išreikšti žodžiais savo nuotaiką, įvairius jausmus, apdainuoti gamtą ir Tėvynę. Eilėraštį, skirtą Žemaitijos gamtai ir vasarai, skaitė LASS Mažeikių rajono filialo narė Kunigunda Trinkienė, Maironio eilių padeklamavo Irena Paulienė. LASS Radviliškio rajono filialo dramos kolektyvas "Pasagėlė" suvaidino du spektakliukus. Kanklėmis paskambino Elena Motūzienė, dainavo ir grojo ansamblis "Žemaitele". Renginį filmavo Mažeikių rajono televizija "Roventa", taip pat dalyvavo vietos spaudos atstovai. 

 

POEZIJA LAZDIJUOSE  

Gegužės 18 dieną Lazdijų viešojoje bibliotekoje surengta tradicinio Poezijos pavasario šventė "Sutinkam poeziją baltais vyšnių žiedais". Į ją atvyko poetas Vytautas Stulpinas iš Žemaitijos, Alvydas Valenta (beje, gimęs Lazdijų rajone, Gegutės kaime), Vytautas Kaziela iš Molėtų rajono, bardas alytiškis Albertas Antanavičius-Šekspyras, vaikų poetė Alma Karosaitė iš Biržų rajono, Lietuvos radijo ir televizijos diktorius, fotomenininkas Juozas Šalkauskas iš Joniškio rajono. Renginyje taip pat dalyvavo rajono meras Artūras Margelis. Nepriklausomame Lazdijų rajono laikraštyje "Dzūkų žinios" rašoma: "Pasitelkdamas brailio raštą poeziją įkvepiančiai skaitė neregio negalią turintis Alvydas Valenta". Tą pačią dieną svečiai lankėsi Veisiejų bibliotekoje ir rašytojo Romo Sadausko sodyboje Demeniškių kaime. Čia vykusi vakaronė turėjo net pavadinimą - "Eilėraščiai po klevu".  

 

POEZIJOS SKAITYMAI 

Gegužės 24 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre įvyko poezijos popietė "Radau įmintas tavo pėdas". Vytauto Mačernio ir Salomėjos Nėries eilių paskaitė Barbora Šilkinytė, Loreta Taluntytė ir Lina Norkienė. Popietės režisierė - ilgametė Lietuvos radijo kultūros laidų vedėja Karina Metrikytė.  

Popietei pasibaigus surengta diskusija su žiūrovais. Klausytojai dėkojo, siūlė tokius poezijos skaitymus rengti dažniau. 

 

TARĖSI VADOVAI  

Gegužės 17 dieną Vilniuje susitiko Estijos, Latvijos ir Lietuvos aklųjų organizacijų vadovai. Tokie susitikimai - jau tradicija. Jie kasmet rengiami vienoje iš trijų šalių. Susitikime diskutuota visoms trims Baltijos šalims aktualiomis temomis: apie aklųjų ir silpnaregių organizacijų vykdomų programų ir projektų finansavimo šaltinius, organizacijų ūkinę veiklą. Daugiausia šios veiklos turi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių organizacija. Daug kalbėta apie žmonių su regos negalia įsidarbinimo galimybes ir motyvaciją dirbti. Visų trijų šalių organizacijų vadovai pripažino, kad valstybių vykdoma socialinė politika neskatina žmonių dirbti. Regėjimo negalią turinčių latvių ir estų įdarbinimo jų šalių organizacijos jau nelaiko savo veiklos prioritetine kryptimi.  

Susitikime pasikeista informacija apie aklųjų švietimo, socialinės reabilitacijos, naujų narių paieškos problemas. 

Latvijos aklųjų organizacijos pirmininkas Egons Zarynš paminėjo, kad ateityje daugiausia dėmesio bus skiriama neregių švietimui, pagalbinėms priemonėms įsigyti (Latvijoje grąžinta anksčiau buvusi sistema, kai pagalbinėmis technikos priemonėmis neregiams rūpinosi aklųjų organizacija), naujų finansavimo šaltinių paieškai.  

LASS pirmininkas Sigitas Armonas kaip prioritetinius darbus įvardino aklųjų švietimą, socialinės reabilitacijos sistemos kūrimą, darbą su nacionaline žmonių su negalia socialinės integracijos programa bei darbą su ES finansuojamomis programomis. Daug dėmesio bus skiriama ir racionaliam LASS turto panaudojimui.  

Estijos pirmininkas Eero Toniste teigė didžiausią dėmesį skirsiąs aklųjų švietimui, įvairioms programoms bei turimo nekilnojamojo turto racionalesniam valdymui. 

 

ALYTIŠKIAMS - 60 

Gegužės 24 dieną miesto teatre LASS Alytaus miesto ir rajono filialas šventė 60-ies metų veiklos jubiliejų. Renginyje miesto visuomenei ir organizacijos nariams parodyta dokumentinė filmuota kronika apie organizacijos istoriją ir nūdienos veiklą. Svarbiausius istorijos faktus savo pranešime taip pat priminė filialo pirmininkė Daiva Markinienė. Šventiniame koncerte dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro nuotaikingos muzikos ansamblis "Vilkpėdė", alytiškė dainininkė Vitalija Biržinskaitė bei Alytaus Dzūkijos pradinės mokyklos moksleiviai. Renginį vedė aktorius, režisierius ir pedagogas Robertas Šarknickas. Jubiliatus sveikino vietos valdžia, Alytaus visuomeninių organizacijų, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovai.  

 

AČIŪ LIŪTAMS  

Jau antrą kartą Šiaulių LIONS klubas Šiaulių akluosius ir silpnaregius pakvietė į labdaros koncertą, surengtą Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje. Gegužės 25 dieną įvykusio koncerto programoje skambėjo fortepijoninė, vokalinė ir populiari akordeono muzika, kurią atliko respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas Dominykas Girčius, Medeinė Mickevičiūtė, Eglė Bartkevičiūtė, "Juventos" progimnazijos vokalinis ansamblis "Mozaika". Koncertą vedė Vytautas Girčius. Koncerto pradžioje LIONS klubo prezidentas Zenonas Ramonas visiems koncerto klausytojams palinkėjo gero vakaro. Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius Alfonsas Navickis koncerto rengėjams padėkojo už nuolatinį rėmimą ir bendradarbiavimą su Šiaulių neregių ir silpnaregių bendruomene. Šiaulių akluosius ir silpnaregius nuolat remia Šiaulių LIONS klubas, Šiaulių moterų LIONS klubas ir Šiaulių Alka LIONS klubas. Ačiū jiems už tai.  

 

VIEŠĖJO KAIMYNAI 

Gegužės 29 dieną LASS Prienų rajono organizacijoje viešėjo svečiai iš Lenkijos - Suvalkų aklieji ir silpnaregiai. Svečiams koncertavo organizacijos mišrus vokalinis ansamblis "Puriena". Svečių pasveikinti atvyko Prienų savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Eugenija Sadauskienė. Susitikime taip pat skambėjo ir svečių atlikta lietuvių ir lenkų dainų pynė. Prieniškiai sulaukė pakvietimo Suvalkuose apsilankyti spalio 15-osios Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga. Ryšiai su aklaisiais ir silpnaregiais užsimezgė praėjusiais metais, kai Lenkijoje viešėjo Prienų aklieji ir silpnaregiai.  

 

"BEGASAS"  

Gegužės 31 dieną Vilniuje įvyko Tarptautinis neįgaliųjų teatrų festivalis-konkursas "Begasas". Tai neįgaliųjų bei profesionalių teatro trupių sukurtų spektaklių socialinėmis bei negalios temomis renginys, kurio tikslai - skatinti neįgalius žmones atskleisti savo sugebėjimus, mąstymo būdą, kūrybines galias bei sudaryti tinkamas sąlygas neįgalių žmonių meninei saviraiškai. Jame dalyvavo keli Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos teatro mėgėjų kolektyvai. Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro dramos kolektyvas "Meleta" (vadovė Janina Monienė) parodė spektaklį "Šiaudiniai ponaičiai". Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro dramos studija "Arka" (vadovė Rima Žostautienė) parodė vieno veiksmo komediją "Sunki našta". Muzikinį koliažą "Tu nebijok" parodė Klaipėdos regos ugdymo centro grupė "Palėpė", vadovaujama Danutės Marcelės Balčiūnienės. Jungtinės pajėgos - Prano Pliuškos vadovaujama Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos ir LASS Molėtų filialo trupė "Molėtuvka" - suvaidino spektaklį "Mano lizdas".  

 

TARPTAUTINIS DVYLIKTAS  

Birželio 2 dieną Vilniuje Lietuvos aklųjų sporto federacija jau dvyliktą kartą surengė tradicinį tarptautinį dziudo turnyrą. Jame dalyvavo aklieji ir silpnaregiai dziudo imtynininkai iš Alžyro, Baltarusijos, Čekijos, Indijos, Kroatijos, Latvijos, Rusijos, Suomijos, ir Lietuvos. Mūsų šaliai atstovavo Robertas Antropikas, Osvaldas Bareikis, Marius Maželis, Saulius Narūnas ir Giedrius Valeika. Lietuvos imtynininkai aukščiausių apdovanojimų nepelnė, bet daugelyje svorio kategorijų pateko tarp geriausiųjų. Svorio kategorijoje iki 60 kg antrą vietą iškovojo Robertas Antropikas, svorio kategorijoje iki 66 kg trečias - Osvaldas Bareikis, svorio kategorijoje iki 73 kg trečias - Marius Maželis, svorio kategorijoje iki 81 kg antras - Saulius Narūnas, trečias - Giedrius Valeika. Komandinėje įskaitoje pirmą vietą iškovojo Alžyro, antrą - Lietuvos, trečią - Baltarusijos komandos. 

 

KAIP DANGUJ, TAIP IR ŽEMĖJ 

Didžiosios Britanijos televizijos 4 kanalo žinių laidos žurnalistė pristato seriją laidų, kuriose nagrinėjamas viešojo transporto prieinamumas neįgaliesiems. Tema aktuali, nes artėja Londono olimpinės ir parolimpinės žaidynės. Į tiesioginį eterį paskambinę ar internetu bendravę žmonės su negalia papasakojo tiesiog baisių dalykų. Šių laidų ciklas paskatino projekto "No go Britain" ("Britanijoje geriau niekur nevykti") atsiradimą. Jo metu buvo tiriamas viešojo transporto tinkamumas žmonių su negalia poreikiams. Tarp pasakojusių savo nutikimus - Britanijos imperijos ordinu apdovanota neįgali sportininkė Tanni Grey Thompson. Kartą vėlai vakare traukinių stotyje ji pateko į sunkią padėtį: buvo užsisakiusi pagalbininką, padėsiantį išlipti iš traukinio, bet, kai šis nepasirodė, jai teko išropoti iš invalido vežimėlio, pačiai išstumti jį iš traukinio ir vėl įsiropšti atgal.  

Aklieji papasakojo apie tik regintiesiems pritaikytus eismo tvarkaraščius ir apgailestavo, kad autobusuose garsiai neskelbiamos stotelės.  


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]