VIRŠELIS

 

J. S. BASTIDA. AKLASIS IŠ TOLEDO


Parašas po iliustracija

Ispanų dailininkas Joaquin Sorolla Bastida (1863-1923) gimė Valensijoje ir buvo vyriausias vaikas šeimoje. Tėvai anksti mirė nuo choleros. Vaikus augino teta ir dėdė. Keturiolikos metų savo gimtajame mieste pradėjo mokytis dailės. Aštuoniolikos metų nuvyko į Madridą, kur Prado muziejuje studijavo didžiųjų meistrų tapybą. Dvidešimt dvejų išvyko į Italiją ir tapybą studijavo Romoje. 1888 metais J. S. Bastida grįžta į Valensiją, sukuria šeimą, susilaukia trijų vaikų. 

Jo darbai buvo rodomi tarptautinėse parodose Madride, Paryžiuje, Venecijoje, Miunchene, Berlyne, Čikagoje - jose pelnė ne vieną apdovanojimą. Bastida su meile tapė vaikus ir moteris: "Vaikai jūros pakrantėje" (1903), "Jaunasis buriuotojas", "Pasivaikščiojimas paplūdimyje" (1909), "Valensijos paplūdimyje" (1908), "Mano žmona ir dukterys sode". Dailininkas nebuvo abejingas negaliai. Paveiksle "Baisus paveldimumas" (1900) jis pavaizdavo luošų, nukentėjusių nuo poliomielito ir kitų ligų vaikų maudymą jūroje. 

Ypač įspūdinga savo daugiaplane kompozicija ir spalvingumu išsiskirianti J. S. Bastidos drobė - "Aklasis iš Toledo". Dailininko drobėje - pagyvenęs neregys, jis nutapytas ne paveikslo centre, lyg dailininkas būtų norėjęs pirmiausia leisti žiūrovui pajusti kalnų upės dvelksmą ir neaukštos apsauginės mūrinės sienos vėsą. Neregio keliauninko rankos paslėptos po tamsiai rudu apsiaustu, iš po kurio kyšo medinė kelrodė lazda. Nuo tamsios plačiabrylės skrybėlės krintantis šešėlis dengia vyriškio akis ir dalį veido, saulėje tviska baltos, neilgos, tvarkingai pakirptos barzdos sidabras. Keliauninkas lyg stabtelėjęs, gal klausosi tik ką prasilenkusių raitelių žirgų kanopų tolstančio gausmo, o gal gėrisi sraunios upės šniokštimu. Upė tuoj savo vandenis praplukdys pro arkinį tiltą, jungiantį stačiaskardžius uolėtus krantus, pasieks žemupio miestelį ir, padovanojusi jam savo vėsą, susilies su tolumoje mėlynuojančiu vandenynu. Aliejumi ant drobės 1906 metais nutapytas Bastidos paveikslas "Aklasis iš Toledo" yra saugomas JAV Teksaso valstijoje, Dalaso universitete. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]