TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KUO NAUDINGOS SKANIOSIOS BRAŠKĖS


Salotų, ridikėlių, pienių ir kitų pavasario žolių jau paragavom ir laukiam pirmųjų sodo uogų - braškių, kurios tuoj pat prasidės. Tad kokios tos pirmosios mūsų daržo uogos? 

Kasdien valgant braškių, sustiprėja imuninė sistema ir kraujagyslių sienelės. Šios uogos pasižymi stipriu antiuždegiminiu ir antibakteriniu poveikiu, (šios uogos dezinfekuoja žarnyną) ir padeda kepenims bei tulžies pūslei atlikti savo funkcijas. Sergant skrandžio ligomis, braškes rekomenduojama valgyti kaip vaistą. 

Braškės stimuliuoja skydliaukės veiklą ir yra laikomos veiksminga priemone nuo vėžio, nes jos yra maistinių antioksidantų - medžiagų, saugančių nuo piktybinių ir kitų sunkių ligų - šaltinis, gausu silicio, taip pat turtingos geležies, magnio, fosfatų, jose yra daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose. Vitamino C kiekiu braškes pranoksta tik juodieji serbentai. Penkiose vidutinio didumo uogose, šio vitamino yra tiek pat, kiek viename didžiuliame apelsine. Organizmui ypač naudingos folinės rūgšties braškėse daugiau negu avietėse ir vynuogėse. 

Šios uogos - veiksminga priemonė nuo šlapimo pūslės uždegimo. Sergant inkstų ir šlapimtakių ligomis, rekomenduojama visą sezoną valgyti braškes, o sergant tulžies akmenlige - rytais nepusryčiavus vartoti po 4 - 6 valgomuosius šaukštus jų sulčių. Liaudies medicina teigia, jog visus inkstų veiklos sutrikimus galima gydyti braškių šaknų nuoviru. Lapus galima džiovinti ir žiemą gerti kvapnias arbatas. Nuoviru tinka gydyti peršalimą, skalauti gerklę. 

Daug braškių reikėtų valgyti besiskundžiantiems reumatu ir kepenų ligomis, todėl net rekomenduojama braškių dieta: visą savaitę kasdien reikia suvalgyti po 1,5 kg šių uogų. Beje, ši dieta padeda atsikratyti antsvorio. Jos skatina šlapimo skyrimąsi ir palankiai veikia kepenis, o jose esanti salicilo rūgštis malšina sąnarių skausmus, geležis - gydo mažakraujystę. 

Teigiama, jog braškės padeda gydyti egzemą, diatezę, odos išbėrimus, nedideles žaizdeles. Užtenka jų košele patepti pažeistą odos vietą. Taip pat jos padeda gydyti uždegimines nosiaryklės ligas, šalina nemalonų burnos kvapą. 

Braškių uogos ir jų lapų nuoviras normalizuoja medžiagų apykaitą ir arterinį spaudimą, gelbsti nuo nemigos. Šios uogos - puikus profilaktinis vaistas nuo aterosklerozės ir hipertenzijos. 

150 gramų šių uogų greitai neutralizuoja neigiamas emocijas, tad braškes medikai rekomenduoja kaip antidepresantą. 

Skanu, bet - braškė - stiprus alergenas. Žmonės, kurie alergiški šioms uogoms, turėtų valgyti jų labai mažais kiekiais, kiekvieną porciją užgerti kokiu rūgštaus pieno produktu. Be to, braškės nerekomenduojamos padidėjus skrandžio sulčių sekrecijai, kamuojant ilgalaikiams skrandžio ir kepenų diegliams, sergant lėtiniu apendicitu. Besilaukiančioms moterims braškes ir jų lapų nuovirus patartina vartoti labai atsargiai. Negalima jų daug duoti ir mažiems vaikams. 

Rinkdamos braškes, nepamirškite kelių braškių paaukoti veido odai. Dar prieš keletą dešimtmečių moterys braškes naudojo vietoj kremo, jų sultimis šalindavo pigmentines dėmes ir strazdanas. 

Trintų braškių tyrės kaukę ant veido ar braškių sultis vietoj kremo po saulės vonių ir šiandien tepa italės. Jos tikina, kad braškių kaukė odai suteikia lygumo ir išvalo nešvarumus, o sultys nuramina saulėje nudegusią odą ir mažina kapiliarų išsiplėtimą. Aromatingos šviežių braškių sultys pats geriausias losjonas. Sakoma, norint pasiekti trokštamų rezultatų, reikia tris savaites vos ne kasdien vilgyti juo odą. 

Prieš dedant kaukę, švarų veidą reikia patrinti uoga. Po to reikia ant jo uždėti vatos sluoksnį, išteptą braškių košele. Nuėmus kaukę, pirmiausia odą reikia atsargiai paplekšnoti, o po to nuvalyti vatos tamponu, pamirkytu vėsiame piene. Tokios kaukės palankiausiai veikia sausą ir suskirdusią odą, suteikia jai elastingumo. 

Pernelyg sausą ir pigmentinėmis dėmėmis išmargintą odą pirmiausia reikia patrinti alyvuogių arba kukurūzų aliejumi, o paskui ant jos uždėti karštą drėgną kompresą ir palaukti 5-7 minutes. Po to jau galima dėti braškių kaukę: palaikyti 10-15 minučių. Šią kaukę geriausia nuplauti liepžiedžių nuoviru (2 valgomieji šauktai liepžiedžių užpilami 1 litru vandens). 

Nors ką tik nuskintos braškės yra pačios naudingiausios organizmui, nepatingėkime pasiruošti jų ir žiemai. 

Braškių uogienė tinka beveik prie visų košių, blynų, kaip įdaras bandelėms, pyragams ir tortams pertepti. Iš uogienės galima susimaišyti puikų gaivinantį gėrimą tiek vasarą, tiek žiemą. 

Braškes puikiai tinka šaldyti trintas su cukrumi sudėjus į nedideles dėžutes. Šaldykite uogas nedidelėmis porcijomis, kad atšildę visas suvartotumėte. Antrą kartą paprastai nerekomenduojama vėl užšaldyti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]