RENGINIAI

Pranas PLIUŠKA

JUOKAS PUOŠIA IR GYDO


Scenoje V.Mozūrienė ir P.PliuškaBalandžio 17 dieną LASS Molėtų rajono filialas sulaukęs pagalbos iš Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos suorganizavo humoro šventę "Juokas puošia ir gydo". Į kvietimą atvykti papokštauti, palinksminti molėtiškius atsiliepė kauniečiai ir Švenčionėlių gyventojai. Pirmieji pasirodė kaimynai. Humoro grupė iš Švenčionėlių "Kastylis" parodė spektaklį "Kartą gryčioj vakare". Supratome, jog gyvenimo kaime kasdienybė gali virsti linksmomis ir nuotaiką praskaidrinančiomis istorijomis. Viską lemia tai, ar į problemą žiūrėsi rimtai ir piktai, ar iš kiekvieno žmogaus viduje esančio "linksmojo bokštelio". Kauniečių grupė intriguojančiu pavadinimu "Laumės pėda" vaidino rimčiau, bet ir jų spektaklyje "Marcelijos gyvenimas ir meilė" netrūko linksmų epizodų. Po kauniečių pasirodymo savo sukurtas smagias istorijas bei humoreskas pasakojo Švenčionėlių grupės vadovė Giedra Kaminskienė ir molėtiškiai Pranai Minkštimas bei Pliuška. Šventę pabaigė šeimininkai - grupė "Molėtuvka", transliavusi satyra ir humoru pasūdytas "TV-33" žinias. 

Tai tiek trumpai apie šventės turinį. Jo išsamiai papasakoti neįmanoma. Emocijų, džiaugsmo, juoko, situacijų komiškumo ir kitų vaidybos elementų žodžiais nenupasakosi. Iš juoko niekas nuo kėdės nenuvirto, bet šypsenos iš žiūrovų veidų nedingo beveik visą laiką. Man, kaip vienam iš pagrindinių renginio organizatorių, labiau rūpi perteikti ne paradinę, matomą šventės pusę, o organizavimo patirtį. Vaizdžiai kalbant, pabandėme "išvirti košę iš kirvio". Kitaip tariant, pradėjome nuo visiško nulio. Kalbu apie materialią dalį. O ką turėjome? Juk ir tai stebuklingai košei reikia turėti bent kirvį ir puodą, kuriame galėtum jį virti. Pirmiausia - nebuvome vieni. Vienai mažai rajoninei organizacijai tokį renginį paruošti labai sudėtinga. Bendradarbiavimas ir funkcijų pasiskirstymas su Molėtų krašto žmonių su negalia sąjunga suteikė pasitikėjimo. Antras svarbus dalykas - LASS Molėtų rajono filialo vardas visuomenėje. Dažni koncertai ir spektakliai rajone ir už jo ribų, spaudos dėmesys aprašant ne tik kultūrinę, bet ir kitokią filialo veiklą suformavo teigiamą požiūrį. Rezultatas - leista nemokamai pasinaudoti Molėtų kultūros centro sale. To paties centro garso operatorius užtikrino tinkamą garso kokybę visos šventės metu. Viską darė be papildomo atlygio. Kaip savanorės mums pagelbėjo dvi patyrusios scenos senbuvės, žodžio drabužių ertmėse neieškančios moteriškės, energingai vedusios renginį. Svečiai į šventę atvyko savo transportu, tad ir čia "prasisukome" su tuščia kišene. 

Elementarus mandagumas, o gal net pareiga - pamaitinti atvykusius svečius. Čia pagelbėjo ilgametė draugystė su labdaros ir paramos fondu "Maisto bankas". Pagal galiojančius norminius aktus, 5 proc. gautos paramos maistu galima panaudoti organizacijos reikmėms. Viena maitinimo įmonė pažadėjo iš mūsų duotų produktų išvirti "artistišką" košę už mažiausią sumą būtiniausiems kaštams padengti. Pažadėjo ir ištesėjo. Košę svečiai gyrė ir, tikiuosi, šį kartą nejuokavo. 

Manau, ši šventė padėjo pamatus kitiems renginiams. Tai padės suburti neįgalius žmones aktyviai veiklai, leis pademonstruoti savo sugebėjimus. Privalome būti matomi visuomenėje. Jei norime pasišildyti saulėje, turime atkakliai, kantriai ir nuosekliai kovoti dėl vietos, kur krenta tos saulės spinduliai. Tada turėsime ne tik iš ko juoktis, bet ir tai, kuo galėsime kiekvieną dieną pasidžiaugti. Šventės dalyviai ir žiūrovai vieną laimingą dieną įsirašė į savo gyvenimą. Tai galite padaryti ir jūs. Variantų, kaip tai padaryti, - kaip giedrą naktį žvaigždučių danguje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]