TAI ĮDOMU

 

DISKUSIJA DĖL ALKOHOLIO


Regėjimo sutrikimai - viena iš problemų, Britanijoje kylančių dėl alkoholio vartojimo. Per metus į ligonines dėl su alkoholio vartojimu susijusių sveikatos sutrikimų patenka per milijoną žmonių. Pastaruoju metu Britanijoje nemažai diskutuojama dėl alkoholinių gėrimų pardavimo apribojimų. Kokios kyla problemos dėl alkoholio vartojimo? Štai keletas jų. 

Girtaujančiųjų tyko kepenų funkcijos ir psichikos sutrikimai, geriantieji dažnai griebiasi smurto, sukelia automobilių avarijas, kuriose sužeidžiami arba žūsta žmonės. Dėl alkoholio vartojimo skiriasi šeimos, mažėja darbo našumas. Nerimą kelia tai, kad geria vis jaunesni žmonės. 

Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų asociacijos duomenimis, vartojant alkoholį, rizikuojama susirgti įvairiomis vėžio formomis. O vėžys neretai baigiasi mirtimi. Remiantis su alkoholio vartojimu kovojančia "Drink Aware" organizacija, dėl alkoholio sukeltų ligų per metus šalyje miršta apie 35 tūkst. žmonių. 

Karikatūra - veidas su juodų taurelių akiniaisAlkoholis kenkia regėjimui ir net gali tapti apakimo priežastimi. Didžiausias pavojus kyla apsinuodijus alkoholiu, nes gali išsivystyti toksinė ambliopija. Kita pavojinga komplikacija, ištinkanti geriančias nėščias moteris, - embrioninis alkoholinis sindromas. Tokių motinų vaikai dažnai gimsta su įvairiais regėjimo sutrikimais. Dar viena pavojinga nesaikingo alkoholio vartojimo pasekmė - diabetas ir diabetinė retinopatija. 

Tai nors ir ilgas, bet ne visas alkoholio daromos žalos ir pasekmių sąrašas. 

Kita antialkoholinė organizacija "Alcohol Concern" teigia, kad vartojimą galima sumažinti, kontroliuojant alkoholinių gėrimų įsigijimą, kainą ir reklamą. Šios organizacijos nuomone, sveikatos apsaugos sistema daugiausia lėšų skiria ne jauniems kartkartėmis nusigeriantiems asmenims, bet chroniškiems girtuokliams gydyti. "Alcohol Concern" vadovas sako: "Nenorėdami kelti alkoholinių gėrimų kainų, mes slepiame galvas smėlyje. Alkoholio vartojimas yra britų kultūros bruožas, bet tautai šis malonumas per brangiai kainuoja. Vyriausybės naujoji strategija alkoholio vartojimo klausimu suteikia mums galimybę imtis reikiamų priemonių. Turime veikti ryžtingai ir nepraleisti progos apriboti alkoholio pardavimą, padidinti kainas ir uždrausti reklamą." 

Karališkojo nacionalinio aklųjų instituto visuomenės sveikatos plėtros skyriaus vadovė Helen Lee pritaria minčiai, kad būtų įstatymiškai reguliuojama alkoholinių gėrimų kaina, neleidžiama parduoti jo mažesne už nustatytą. Ji mano: "Piktnaudžiavimas alkoholiniais gėrimais yra rimta visuomenės sveikatos problema. Turime įrodymų, kad minimalios kainos įvedimas duotų naudos, ypač tai pajustų įjunkę į alkoholį asmenys: sumažėtų žala sveikatai, mirtų mažiau žmonių. Tačiau tai tik viena medalio pusė - reikia bendrų pastangų, įskaitant įstatyminį reguliavimą, švietimą ir asmenines pastangas." 

Organizacijos "Drink Aware" vyriausiasis konsultantas medicinos klausimais teigia, kad alkoholis yra toks pat narkotikas, kaip bet kuris kitas, todėl jis gali neigiamai paveikti bet kurią organizmo sistemą, pradedant vaisingumo sumažėjimu ir baigiant kraujospūdžio padidėjimu. Konsultantas pripažįsta, kad dėl ekonominių sunkumų šiuo metu alkoholio vartojimas yra sumažėjęs, pritaria alkoholio saugaus vartojimo taisyklėms, kuriose nurodyta, kad moterys per dieną gali išgerti du tris alkoholio vienetus, vyrai - nuo trijų iki keturių. Alkoholio vienetas lygus vienai taurei nestipraus vyno. 

Britų alaus ir barų asociacijos, kuri finansuoja "Drink Aware" organizaciją, nariai turi savo kritišką nuomonę. Jie įsitikinę, kad mažiausios kainos ribojimas nubaustų protingus alkoholio vartotojus, bet piktnaudžiaujantiems alkoholiu tai greičiausiai įtakos neturėtų. Jie mano, kad reikia ugdyti žmonių atsakomybę, rengti kampanijas ir suteikti visuomenei daugiau informacijos apie alkoholio daromą žalą. 

Parengė Audronė GENDVILIENĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]