TAI ĮDOMU

 

ŽYGIS Į PIETŲ AŠIGALĮ


Lietuvos aklųjų bibliotekos informaciniame biuletenyje "Aklųjų gyvenimas užsienyje" 2011 m. Nr. 4 rašėme, kad 2011 m. gruodžio mėnesį į Antarktidą rengiasi išvykti keturių žmonių grupė. Buvo planuojama, kad jų kelionė nuo pakrantės iki Pietų ašigalio užtruks du mėnesius ir kad reikės nežmoniškos ištvermės. Tarp keliautojų buvo vienas neregys, vardu Alanas Lokas (Alan Lock). Jo regėjimas dėl geltonosios dėmės degeneracijos pradėjo silpti 2003 m. 2008 m. Alanas jau dalyvavo lėšų telkimo akcijoje - perplaukė Atlantą ir taip padėjo surinkti 80 tūkst. JAV dolerių. Po to įveikė Smėlynų maratoną (240 km) Sacharos dykumoje. Šio žygio į Pietų ašigalį tikslas - sukaupti lėšų dviems aklaisiais besirūpinančioms labdaros organizacijoms. 2012 m. sausio 3 d., antradienį, pranešta, kad keliautojai pagaliau pasiekė Pietų ašigalį! 

Rengdamasis žygiui į Antarktidą, Alanas Lokas treniravosi Kanadoje. Kol dar buvo regintis, jis tarnavo jūrininku Britanijos karališkajame jūrų laivyne. Alanas - pirmasis neregys, pasiekęs Pietų ašigalį. 

Alanui Lokui 31 metai. Jis kilęs iš Jungtinės Karalystės šiaurinio Somerseto grafystės Klevedono miestelio. Keturių žmonių grupė per 39 dienas nušliuožė slidėmis beveik 1000 km, nepaisydama baisaus 35 laipsnių šalčio. A. Lokas, kuris apako dėl tinklainės geltonosios dėmės degeneracijos, žygyje paskui save tempė 60 kg svorio rogutes. 

"Pasiekus Pietų ašigalį, apima nuostabus jausmas, nes tai labai rizikingas žygis, - džiaugėsi jis. - Visų svarbiausia tai, kad apskritai atsirado galimybė surengti tokią ekspediciją. Pasiekti ašigalį ir patekti tarp saujelės čia buvusių žmonių yra fantastiška patirtis. Ne visur teko šliuožti lygiu paviršiumi, buvo kliūčių, bet viską įveikiau, padedamas nuostabių komandos draugų." 

"Kadangi iš savo patirties žinau, kas yra apakimas, aistringai trokštu padėti organizacijoms, kurios siekia mažinti apakusių žmonių pasaulyje. Tai svarbi, bet dažnai apleista sritis, todėl verta telkti lėšas tokiam kilniam tikslui." 

 

Dešimt maratonų 

Žygis prasidėjo praėjusių metų lapkričio 22 d. ir pasibaigė 2012 m. sausio 3 d. Jame buvo sukaupta 15 tūkst. svarų sterlingų, kurie atiteks ne pelno organizacijai "Sightsavers" - ji remia akluosius iš besivystančių šalių - ir "Šunų vedlių akliesiems organizacijai"(Guide Dogs for the Blind) iš San Francisko. 

Komandą sudarė A. Lokas ir du regintys komandos nariai - Andrius Jensenas (Andrew Jensen) ir Ričardas Smitas (Richard Smith), su kuriais susipažino studijuodamas Jungtinėse Amerikos Valstijose verslo magistrantūroje, bei ekspedicijos vadovė Hana (Hannah McKeand). 

A. Lokas neteko regėjimo per šešias savaites prieš devynerius metus, tuo metu jis mokėsi pagal Karališkojo jūrų laivyno karininkų rengimo programą. Nuo tada jis dalyvavo įvairiuose sunkiuose žygiuose, įskaitant 10 maratonų. 

Keliautojų į Pietų ašigalį interneto dienoraštyje www.polar-vision.org Alanas paskutinį vakarą parašė: 

"Šį vakarą įsirengėme saugią stovyklą, kad nebūtų jokių siurprizų. Tai bus mūsų paskutinė nakvynė prieš pasiekiant Pietų ašigalį. Šį vakarą visi komandos nariai bus labai tylūs, susimąstę. Hanai tai bus šeštas kartas, bet Ričui, Andriui ir man - daugiau kaip dvejų metų pastangų "vainikavimas". 

Man atrodo, kad visa apimantis jausmas yra palengvėjimas. Tas jausmas apima ne todėl, kad reiks išvykti iš Antarktidos, o kad pavyko visi ekspedicijos etapai nuo lėšų telkimo, treniravimosi iki, atrodytų, nenutrūkstančio šliuožimo slidėmis, kai tyliai meldėmės ir prašėme, kad mūsų įranga atlaikytų atšiaurias sąlygas, - dabar atrodo, kad esame per kelis sieksnius nuo savo tikslo. 

Kartu su palengvėjimu apima nuolankumo jausmas, nes turėjome galimybę atsidurti čia, tokioje ypatingoje vietoje. Žinome, kad šį iššūkį pasirinkome patys, bet sužinoti, kad žmonės dosniai parėmė organizacijas "Sightsavers" ir "Guide Dogs" mums buvo daug didesnis iššūkis nei nušliuožti iki Šiaurės ašigalio. 

Visi svajojame apie karštą dušą, alų, ir žinoma, ilgimės artimųjų. Dėkojame visiems už didžiulę paramą! Pirmyn - paskutinį kartą į Ašigalį!" 

 

Apie ekspedicijos vadovę 

Hana Makkeand gimė Jungtinėje Karalystėje. Ji daugiau kaip 10 metų keliauja į Pietų ašigalį. Antarktidoje keliauja ne tik žemės paviršiumi, bet yra apiplaukusi žemyną buriniu laivu: kelis kartus jai nepavyko, bet 1981 m. įvykdė sumanymą iki galo. Ši ekspedicija viena didžiausių, kurioms ji vadovavo. Hana parengė komandos fizinių treniruočių programą, sudarė maisto sąrašą 60 ekspedicijos dienų, nupirko dalį būtinos įrangos. Hana dirba žygeivių į Pietų ašigalį vadove. Ji keturiskart įveikė atstumą nuo pakrantės iki ašigalio, tarp jų du kartus buvo vadovė ir vieną kartą keliavo viena - tada pasiekė greičiausio žygio rekordą. Be Antarktidos, ji gyvena tarp Norvegijos, kur kelis mėnesius dirba virėja ir slidinėja snieglente, ir Jutos valstijos, JAV, kur neseniai nusipirko namą, kad būtų arčiau kalnų, nes mėgsta laipioti uolomis ir slidinėti kalnų slidėmis. 

 

Pagal užsienio spaudą parengė Audronė Gendvilienė 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]